Vitamina D pentru copii, aportul zilnic

/ / Modificat: 2016-08-02
Vitamina D pentru copii, aportul zilnic

Vitamina D - rol si surse

art_dinti_copiiVitamina D reprezinta o grupa de prohormoni (lipide solubile) sub 2 mari forme si anume vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D joaca un rol foarte important in mentinerea sistemelor si organelor.

Vitamina D este continuta de pestele gras – hering, sardina, somon si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa de organism. De fapt, procesul de sinteza al vitaminei D de la nivelul pielii (epiderma) este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine.

Vitamina D joaca un rol foarte important, ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea si remineralizarea oaselor, permite absorbtia acestor minerale la nivelul intestinului, iar apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului la nivelul rinichiilor.

De asemenea vitamina D intareste sistemul imunitar si regleaza ritmul cardiac.

Mai multe despre vitamina D:

Vitaminele in alimentatia copilului

Calciul si dintii copiilor

Deficitul si excesul de vitamina D

3 vitamine esentiale pentru un copil sanatos

Vitamina D in copilarie scade riscul de diabet

Conform unor studii recente, Academia Americana de Pediatrie recomanda dublarea cantitatii minime de vitamina D administrate pana acum zilnic bebelusilor, copiilor si adolescentilor.

Acestia recomanda minim 400 IU (unitati internationale) de vitamina D, echivalente a 10 micrograme de vitamina D.

Dr. Frank R. Greer, membru al Academiei Americane de Pediatrie specializat pe nutritie relateaza ca cele 400 UI de vitamina D sunt necesare, nu vor pune in pericol sanatatea copilului si va ajuta la prevenirea rahitismului (boala care se caracterizeaza prin deficit de calciu).

Noile descoperiri ale studiului aduc un beneficiu in favoarea alaptarii bebelusilor deoarece laptele oferit de mama nu este atat de bogat in vitamina D. Tocmai de aceea se si recomanda suplimentul pentru a avea un aport corespunzator de vitamina D.

Aceasta recomandare privind dublarea vitaminei D pentru copii a aparut datorita cazurilor din ce in ce mai multe si mai frecvente privind deficitul de vitamina D in ultimii 5 ani. Dr. Greer a sesizat la adulti asocierea dintre deficitul de vitamina D si afectiunile cronice, incluzand diabetul si artrita reumatoida.

Alti medici insa considera ca cei de la Academia Americana de Pediatrie nu au fost suficient de agresivi. Unul dintre acestia este Dr. Bruce Hollis, medic pediatru cu specializare pe biochimie si biologie moleculara si director al Universitatii Medicale de Nutritie Pediatrica din Charleston, Carolina de Sud. Acesta considera ca necesarul zilnic de vitamina D recomandat de cei de la Academia Americana de Pediatrie este inca foarte mic.

El spune ca recomandarea sa ar fi de a dubla necesarul de vitamina D pentru bebelusi pana la 400 UI pe zi, iar pentru copiii mai mari ar fi crescut cantitatea pana la 1.000 UI, monitorizand in acest timp vitamina D din sange. De fapt acesta contesta decizia Dr. Greer de a recomanda aceeasi cantitate zilnica de vitamina D atat bebelusilor, cat si adolescentilor.

Dr. Greer ii raspunde acestuia si relateaza ca nu exista inca studii care sa ne ofere siguranta ca aportul de vitamina D zilnica mai mare de 400 UI nu ar dauna sanatatii copiilor, chiar si adolescentilor.

Cei de la Institutul de Medicina care fixeaza de fapt referinta privind aportul de vitamine din dieta noastra, nu si-a schimbat recomandarea privind aportul de vitamina D pe care ar trebui sa-l consumam zilnic.

Cum iti asiguri suficienta vitamina D?

Potrivit medicilor, doza zilnica recomandata din vitamina D este aceeasi, atat la bebelusi, cat si la copiii mai mari sau adulti, si se incadreaza intre 200 si 400 UI pe zi.

Specialistii sustin ca fiecare copil ar trebui sa primeasca suplimente de vitamina D (400 UI) la cateva zile de la nastere, in special in cazul in care este hranit la san. In cele mai multe cazuri, se face aceasta recomandare parintilor, dar nu este o masura obligatorie.

Suplimentele de vitamina D raman cea mai buna forma de asigurare a dozei zilnice recomandate de vitamina D si de compensare a deficitului la sugari. Suplimentele se gasesc sub forma unor picaturi, care pot fi amestecate cu laptele.

De la o anumita varsta, copiii pot consuma produse lactate imbogatite cu vitamina D, iar administrarea suplimentelor se poate reduce treptat, pe masura ce dieta se diversifica si copilul creste. Copiii mai mari pot consuma oua, suc de portocale fortifiat, branza, ciuperci sau peste, alte surse importante de vitamina D.

Anumiti producatori de iaurturi isi imbogatesc produsele cu calciu si vitamina D pentru a facilita asigurarea dozei zilnice recomandate. Se asigura astfel sanatatea sistemului osos si a tuturor celorlalte aparate a caror functie depinde de un nivel optim de calciu si vitamina D.

Danonino branzica natur este un produs dezvoltat special pentru copiii din Romania, pentru a acoperi nevoile nutritionale ale acestora. Mai exact, este imbogatita cu calciu si vitamina D, nu contine zahar si este facuta din ingrediente 100% naturale: 65% branza si 35% iaurt.

danonino-branzica-natur

Care sunt simptomele deficientei de vitamina D si ce complicatii pot aparea?

Exista cateva semne care dau de gol aceasta carenta, principalul simptom fiind rahitismul (oasele deformate).

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, un nutrient esential in dezvoltarea normala a oaselor si danturii. Deficienta acesteia afecteaza felul in care creste si se dezvolta sistemul osos. Oasele unui copil cu rahitism sunt fragile, nu reusesc sa sustina cum trebuie greutatea corpului si determina aparitia picioarelor cracanate sau a fracturilor frecvente.

Un risc al carentei de vitamina D in organismul bebelusilor este hipocalcemia neonatala, adica absenta calciului din sangele nou-nascutului, care are repercusiuni severe asupra dezvoltarii sistemului osos si a danturii, precum si a intaririi scalpului si inchiderii fontanelelor.

Alte simptome includ si intarzieri in dezvoltarea motorie, slabiciune musculara, dureri si spasme musculare sau fracturi. Micutul poate prezenta dificultati de respiratie si chiar convulsii.

Complicatiile care pot sa apara la adultii care au carente de vitamina D si astfel o slaba asimilare a calciului sunt: osteoporoza, cancerul, diabetul, dar si problemele cardiovasculare - cardiomiopatie etc.

Testeaza si tu GRATUIT noul produs Danonino branzica natur! Afla mai multe accesand link-ul: NOU! O branzica speciala pentru copii!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamina d Sanatate copii Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre