Metode haioase prin care ii inveti pe copii reguli pentru viata sanatoasa

/ / Modificat: 2011-02-04
Metode haioase prin care ii inveti pe copii reguli pentru viata sanatoasa

Regulile de igiena, oglindite prin experimente haioase!

Daca ii predici copilului lectii despre igiena corporala si despre regulile ei, ii va intra pe o urechiusa si ii va iesi pe alta in cel mai scurt timp! Cel mai bine este sa ii arati copilului cum se face acest lucru si adaptand regulile si lectiile varstei lui, adica in spiritul jocului si distractiei prin mici experimente!

Spalatul pe maini

Degeaba ii spui constant copilului ca trebuie sa se spele pe maini! Nici nu va retine si nici nu va asculta! In schimb, foloseste-te de experimente si experiente pentru a-i demonstra utilitatea acestui obicei.

Pune-i niste praf colorat, stralucitor pe manute. Spune-i sa isi imagineze ca aceia sunt germeni si microbi. Apoi pune-l sa umble prin casa. Dupa cateva minute, arata-i pe unde a lasat urme si spune-i ca asa se imprastie si microbii care il imbolnavesc. Pune-l sa se spele pe maini si arata-i ce manute curate are si ca asa nu o sa mai imprastie germeni. Explica-i ca ei nu se vad de obicei, dar ca este esential sa se spele des pe maini pentru a-i indeparta de pe manute.

Centura de siguranta la masina

Pune-l pe copil sa aleaga o papusica mica de plastic si o masinuta (de marimi asemanatoare). Pune papusica in interiorul masinutei si pune-l sa loveasca masinuta de zid. Arata-i cum papusica a ricosat in afara sau in geamul masinutei. Apoi leaga papusica cu o banda elastica in interiorul masinii sau chiar deasupra pe undeva (daca are remorca pune-o in spate) si faceti aceeasi miscare. Arata-i ca figurina nu s-a miscat deloc in timpul impactului.

Spune-i ca mami si tati sunt soferi foarte atenti, insa exista mereu riscul ca o alta masina sa le iasa in fata sau sa fie nevoiti sa opreasca brusc, de aceea trebuie sa fie mereu in siguranta si sa poarte centura pentru a evita astfel de accidente neplacute.

Alimentatie sanatoasa


Copilul tau stie ca bobo sunt bune, ca prajiturile sunt preferatele lui si ca unele alimente sunt mai gustoase, altele nu. Sanatoase sau nu? Nu cred ca le pasa foarte mult! Insa este important sa incerci sa il inveti de mic aratandu-i care sunt efectele.

Ia o punga de chipsuri si un mar (taiat bucati maricele). Jucati-va construind 2 mici casute: una din chips-uri si alta din bucatile de mar. Dupa ce ati terminat casuta sau turnul, pune-l sa le doboare pe rand. Va observa ca ii va trebui mai mult efort sa distruga bucatile de mere decat chips-urile. Explica-i ca acelasi lucru se intampla si in organism: unele alimente ne fac organismul puternic si sanatos (ca merele), iar altele il slabesc.

Igiena stranutului

Pune copilul sa stea in fata unei oglinzi si sa rezeme un servetel pe nasuc si pe gurita si apoi sa incerce sa imite un stranut sau tusea si sa vada cum servetelul zboara de pe chipul lui.


Explica-i ca atunci cand stranutam sau tusim (suntem bolnaviori) cream un soi de vanticel, iar acesta imprastie germenii si microbii cu care suntem imbolnaviti in acel moment in jurul nostru. De aceea este esential sa punem manuta sau servetelul la gurita, pentru a nu-i imbolnavi si pe altii.

Consumul de apa

El nici nu vrea sa auda de apa, pentru el suculetele sunt prioritare in materie de baut, nu-i asa?

Atunci e timpul pentru experiment: ia un pahar cu apa, pune o bucata de praz sau ceapa verde in el si picura cativa stropi de colorant alimentar (orice culoare). Spune-i ca acela e suc. Apoi lasa-le peste noapte. Dimineata, indeparteaza primul strat de foi al legumei si arata-i cum patrunde culoare in interior. Explica-i ca asa se intampla si cu organismul. Si ca sucul contine coloranti care dauneaza lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli igiena copii Spalat maini copii Igiena stranut copii Alimente sanatate copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre