Iritatia pielii la copii, cauze frecvente

/ / Modificat: 2013-11-27
Iritatia pielii la copii, cauze frecvente

Mamicile stiu bine ca exista cateva cauze clare care determina aparitia iritatiilor pielii la copii: soarele si hainutele, alergiile etc. Dar multe nu stiu ca factorii de risc pentru aparitia celor mai multe iritatii ale pielii micutilor stau in cele mai folosite produse de ingrijire pentru copii si in expunerea necontrolata si nesupravegheata la anumiti factori de mediu.

Crema cu protectie solara

Aceste produse sunt esentiale in ingrijirea corecta a pielii copilului atunci cand il scoti afara sau il duci la plaja, insa ceea ce nu stiu multe mamici este ca multe dintre formulele care se regasesc pe piata pot cauza probleme la nivelul pielii. Acidul para-aminobenzoic (PABA) este componenta cea mai periculoasa pentru pielea copiilor.

Este o substanta care irita frecvent pielea micutilor, mai ales daca acesta are o piele sensibila. Evita produsele care contin acest acid, pentru evita riscul aparitiei iritatiilor!

Sapunul antibacterian

Mamicile cauta cel mai eficient produs antibacterian in ingrijirea manutelor copilului, pentru a se asigura ca niciun germen nu trece testul de rezistenta. Cel mai rezistent sapun antibacterian se poate dovedi un factor de risc pentru pielea copilului tau. Se pare ca multe dintre aceste sapunuri (in special lichide) contin un compus chimic numit triclosan care poate leza pielea. Exista chiar studii care analizeaza efectul acestei substante toxice asupra cresterii si dezvoltarii micutului.

Chiar si sapunurile destinate bebelusilor pot contine conservanti periculosi atat pentru piele, dar si pentru sanatatea generala a copilului. S-au descoperit formaldehide in astfel de produse, compusi chimic care provoaca reactii alergice la nivelul pielii, iritatii ale ochilor, dar si probleme la nivelul plamanilor.

Specialistii sustin ca sapunul normal, fara functii suplimentare, si apa sunt suficiente pentru ingrijirea pielii celui mic. De asemenea, pentru pielea sensibila a bebelusilor, cauta sapun fara parfum si chimicale.

Detergentul de rufe

Este una dintre cele mai frecvente cauze ale iritatiilor la copii. De aceea, este recomandat ca in cazul bebelusilor sa se foloseasca un detergent hipoalergenic, care sa nu contina majoritatea substantelor ce reprezinta un factor de risc pentru piele. Specialistii recomanda parintilor sa clateasca de doua ori hainutele si alte tesaturi folosite in ingrijirea copilului, pentru a elimina toate urmele de detergent.

Lotiunea de corp

In incercarea de a mentine pielea cat mai catifelata si hidratata a bebelusilor, mamicile nu se mai uita cu atentie pe eticheta lotiunilor si cremelor de corp. Unele dintre ele folosesc chiar lotiuni create pentru piele adulta in ingrijirea bebelusului. Alte mamici considera ca micutul lor este in siguranta daca pe produs scrie "destinat bebelusilor" si nu mai stau pe ganduri in a-l achizitiona.

Din nefericire, unii bebelusi sunt extrem de sensibili si reactioneaza alergic la anumite miresme folosite in compozitia acestor produse. De aceea, acestia trebuie sa fie ingrijiti cu produse fara parfum. Ftalatii si parabenii continuti de multe lotiuni pot cauza si probleme hormonale.

Samponul si balsamul pentru par

O sa spui ca nu folosesti decat produse destinate bebelusilor in ingrijirea parului. Totusi, trebuie sa stii ca si produsele care au eticheta "bebelus" pe ele pot crea probleme la nivelul pielii pentru ceii cu pielea scalpului sensibila. Unele parfumuri si chimicale din produsele destinate ingrijirii parului pot fi periculoase. S-au depistat urme de ftalati, formaldehide si dioxan, toate constituind factori de risc pentru sanatatea micutilor.

Orienteaza-te catre produse care au in compozitie ingrediente naturale, fara parfum si chimicale!

Servetele umede

Servetelele umede trebuie sa respecte si ele anumite criterii pentru a fi inofensive in contact cu pielea bebelusilor. Trebuie sa nu contina alcool si nici unele tipuri de miresme care pot provoca iritatii ale pielii. Trebuie sa te uiti atenta si ca aceste produse sa nu contina anumiti conservanti care pot da nastere unei dermatite de contact sau altor iritatii ale pielii.

Balsam de rufe

Vrei ca hainutele bebelusului tau sa fie moi si frumos mirositoare. Insa daca bebelusul tau are o piele sensibila, balsamul de rufe folosit in catifelarea tesaturilor i-ar putea provoca reactii alergice care ar putea irita pielea, nasucul, ochisorii si chiar gatul.

Poti opta pentru o metoda homemade de catifelare a hainutelor lui: pune in masina de spalat, la tura de clatire, o jumatate de pahar de praf de copt alimentar si o jumatate de pahar de otet. Va avea acelasi efect ca balamul obisnuit de rufe, dar inofensiv pentru pielea micutului tau!

Produse de curatenie

Produsele pe care le folosesti la curatenia casei pot fi extrem de periculoase pentru bebelusul tau. De cand devii mamica trebuie sa faci curatenie cu mai multa prudenta si sa folosesti numai produse nontoxice. Inhalarea vaporilor anumitor detergenti de curatat si atingerea locurilor expuse in timp ce micutul se joaca pot provoca iritatii foarte grave, care pot duce la dezechilibre hormonale.

De exemplu amoniacul, o substanta care se regaseste in multe produse de curatenie poate irita caile respiratorii, produce arsuri puternice la nivelul pielii si poate fi otravitor daca este inghitit de copii.

Cauta intotdeauna produse cu un grad scazut de toxicitate sau apeleaza la metode alternative ca de exemplu curatenia cu ajutorul apei, prafului de copt sau otetului.

Combinatia de repelente si crema cu protectie solara

In incercarea de a proteja cat mai bine pielea copilului de efectele nocive ale soarelui, dar si de intepaturile insectelor, mamicile aplica o combinatie de repelent si lotiune cu protectie solara atunci cand il scot afara. Specialistii sustin ca exista riscul absorbtiei mai rapide a chimicalelor in organism si de diminuare a efectului lotiunii cu protectie solara. Tine cont ca produsele repelente nu sunt recomandate bebelusilor mai mici de 2 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iritatia pielii copii

Articole recomandate

Citeste si despre