4 sfaturi sa convingi copilul sa ia medicamentele

/ / Modificat: 2013-03-14
4 sfaturi sa convingi copilul sa ia medicamentele

Una dintre cele mai dificile sarcini din "meseria" de parinte este cea in care trebuie sa iti convingi copilul sa ia medicamentele. Stii ca are nevoie rapida de un medicament si ca nu i-l poti administra decat pe cale orala, iar faptul ca refuza constant sa il ia te ingrijoreaza si te nelinisteste. Rabdarea, comunicarea si creativitatea sunt cele mai simple si eficiente instrumente pe care le ai la indemana pentru a-ti convinge copilul sa ia pastilele sau siropul.

Vorbeste-i despre boala lui si rolul medicamentelor pentru el!

"Vorba dulce mult aduce" este o zicala care se potriveste de minune in cazul copiilor, chiar daca multi parinti au impresia ca acestia sunt prea mici pentru a se intelege cu ei si apeleaza la metode alternative nocive pentru a-i convinge sa ia medicamente. Comunicarea este cel mai bun instrument prin care poti convinge copilul sa faca ceva.

Sa spunem ca este gripat si are nevoie rapid de o pastila care sa-i reduca febra. Pune-i pastiluta in fata si incepeti sa vorbiti despre ea pornind de la boala de care sufera. Spune-i de ce este bolnavior si intreaba-l cum se simte. Intreaba-l daca are frisoane de la febra sau este molesit si daca se simte bine astfel. Cel mai probabil ca iti va spune ca nu se simte bine. Apoi, arata-i pastila si explica-i ca este un medicament, care odata ce este inghitit si ajunge in stomacelul lui, scade febra si il face sa se simta mai bine, ca atunci cand se juca pe afara cu copiii sau cu jucariile si era vioi.

Explica-i, cat mai amuzant si pe intelesul lui, traseul pe care pastiluta il are pana la destinatie, cum se topeste in burtica si imprastie un praf magic care ia rapid durerea. Foloseste-te de cuvinte care ii sunt cunoscute si care il calmeaza. Imprumuta vocabularul povestilor si basmelor pentru a-i transmite informatia pe intelesul lui si pentru a-i mai indeparta temerile legate de boli si medicamente.  

Nu il forta sau obliga sa ia pastilele!

Nu dureaza foarte mult pana cand multi parinti isi pierd cumpatul in fata refuzurilor constante ale copilului, incep sa tipe la el si, in final, il obliga sa ia pastilele. Este una dintre cele mai ineficiente si traumatizante metode prin care poti face copilul sa isi ia tratamentul.

Aceste metode agresive, verbale sau fizice, au efect temporar, deoarece prichindelul inghite pastila mai mult de frica ta. Insa pe termen lung, copilul va capata o repulsie sau aversiune fata de medicamente, deoarece le va asocia cu modul in care era tratat in copilarie, cand trebuia sa urmeze un astfel de tratament.

Nu il mitui pentru a lua medicamentele!

La fel ca si agresiunea fizica sau verbala, metoda santajului nu este una dintre cele mai eficiente metode prin care sa convingi copilul sa ia medicamentele de care are nevoie pentru a se insanatosi. Chiar daca este mai simplu sa ii promiti o bomboana sau o jucarie daca ia pastiluta si sa scapi astfel fara scandaluri si tavaliri pe jos, copilul tau nu va sti de ce ia acel medicament si cum il afecteaza. Mai mult decat atat, va conditiona orice tratament pe care il va primi de-a lungul copilariei de obiecte sau alimente, iar acest lucru este in detrimentul dezvoltarii lui.  

Amesteca-i medicamentele in mancare sau bauturi dulci!

In situatiile de criza, in care nu ai suficient timp pentru a-l convinge, iar administrarea pastilei este urgenta, pacaleste-l un pic, pentru a te asigura ca urmeaza corect tratamentul si ca se insanatoseste. Amesteca-i siropul sau pastila intr-o mancare preferata sau in suc. In acest fel, nici nu va sti ca in timp ce-si savura desertul sau bea sucul preferat, a luat si tratamentul de care s-a ferit atat de mult.

Foloseste aceasta metoda doar in cazuri exceptionale. Cel mai indicat este sa vorbesti de mic cu copilul despre ce sunt medicamentele, tratamentele si la ce folosesc ele, sa ii explici pe intelesul lui boala de care sufera si rolul pe care-l au pastilutele. Doar asa va intelege ca este absolut necesar sa urmeze tratamentele si ca nu are de ce sa se teama de ele.  

Tu ai avut probleme in a-ti convinge copilul sa ia medicamente? Cum ai reusit sa il convingi sa inghita pastilutele? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Administrare medicamente copii Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre