Jocuri si activitati pentru dezvoltarea atentiei la copii

/ / Modificat: 2017-04-19
Jocuri si activitati pentru dezvoltarea atentiei la copii

Atentia copiilor nu este foarte bine dezvoltata in primii ani de viata. Ei nu dau dovada de prea multa rabdare si nu se pot concentra prea mult pe o singura activitate. Sunt usor distrasi de orice alta activitate din jurul lor. Atentia trebuie exersata si ajutata de parinti prin jocuri si activitati in acest scop.

Iata cateva activitati sau joculete care exerseaza atentia copiilor si le-o dezvolta!

Puzzle

Puzzle-ul este unul dintre cele mai eficiente jocuri sau activitati pentru imbunatatirea si exersarea atentiei la copii. Poti incepe sa il incurajezi pe copil sa faca puzzle-uri incepand cu varsta de 16 sau 19 luni. La aceasta varsta trebuie sa alegi puzzle-uri cu piese putine si foarte mari ca dimensiune.

El va avea nevoie de ajutorul tau, dar cu mult exercitiu va reusi sa le faca si singurel. Pe masura ce creste incurajeza copilul sa rezolve puzzle-uri cu mai multe piese si cu un grad de complexitate mai mare. Fa o rutina din jocul cu puzzle-uri la copii!

Jocuri de identificare/cautare a unor obiecte

Jocurile care dezvolta atentia copilului au in acelasi timp si rolul de a incuraja capacitatea de memorare sau concentrare a copiilor. Poti opta pentru mai multe tipuri de joculete:

- exista jocuri de cumparat care contin mai multe cartonase cu animalute (in perechi); 

- i le poti arata copilului, le poti separa - tu vei lua o gramajoara si el gramajoara cealalta - apoi, ii poti arata pe rand un animalut pentru cateva secunde si il poti provoca apoi sa ii gaseasca perechea in pachetul lui de ilustratii; 

- poti de asemenea sa le amesteci pe toate si sa il pui pe copil sa formeze cat mai multe perechi intr-un timp prestabilit; 

- o alta idee de joc in care ii cam pui rabdarea si atentia la incercare este cea in care ascunzi prin casa un obiect si il pui apoi sa il caute, indrumandu-l cu optiunile de "cald" sau "rece"; 

- este posibil sa incerce sa cedeze dupa numai cateva minute, dar incurajeaza-l mereu sa continue pana cand obiectivul jocului va fi indeplinit, iar atentia nu ii va mai fi distrasa de nimic altceva si va finaliza jocul;

- ia cateva planse cu diverse desene sau poze (care sa fie clare, simple, fara elemente invecinate in aceeasi pictura); 

- cu cat copiii sunt mai mici, cu atat trebuie sa fie mai putine planse (3-5); 

- arata-i-le intr-o anumita ordine pronuntand numele animalului sau al desenului din imagine (de exemplu cal, pisica, patrat, masa, scaun etc.); 

= apoi pune-l sa ti le repete in ordinea in care i le-ai aratat; acest joc antreneaza atat memoria vizuala, dar si atentia micutului.

Jocuri de ascultare

Auzul este in stransa legatura cu concentrarea si atentia. Copiii se concentreaza greu o perioada lunga de timp la ceea ce asculta, fie ca e vorba de o poveste sau de o rugaminte pe care i-o adresezi. Atentia le este distrasa si de cele mai mici zgomote, obiecte sau imagini care le trec prin fata.

Pune-l pe copil sa asculta o povestioara scurta sau un text pe care i-l citesti si apoi provoaca-l la diverse lucruri: sa iti spuna personajele principale, sa iti spuna de cate ori ai pronuntat un cuvant, ce culoare era rochia printesei etc.

Jocuri de creatie (crafturi, felicitari, decoratiuni)

Sunt excelente pentru copiii cu varsta de 3 ani, dar si mai mari de atat si pe langa faptul ca le pune imaginatia si creativitatea la contributie, imbunatateste si atentia. Realizarea manuala a unor decoratiuni sau crafturi cu diverse ocazii le pune rabdarea pe butuci, insa entuziasmul de a crea o felicitare dragalasa pentru ziua mamicii lor sau pentru bunicuta cea iubita i-ar putea ajuta sa-si exerseze atentia. Fii alaturi de el si incurajeaza-l!

Cititul

Cititul este cel mai bun mod de a imbunatati atentia copiilor, in special a bebelusilor. Atunci cand le citesti, ii introduci intr-o poveste in care ei trebuie sa ramana atenti pentru a afla ce se intampla pana la sfarsitul ei.

Ingrijirea unui animal de companie

Specialistii sustin ca prichindeii de peste 5 ani pot fi ajutati sa isi imbunatateasca capacitatea de concentrare si atentia prin activitati care le ofera un oarecare grad de responsabilitate. Una dintre acestea este luarea in grija a unui animalut de companie.

Pentru ei, a avea grija de un animalut, este acelasi lucru ca a avea grija de un copil de catre adulti. Necesita rabdare, atentie, responsabilitate etc. Ai rabdare cu el si invata-l cum trebuie sa aiba grija de el. Lasa-l sa aleaga un animal pe care si-l doreste, dar care sa fie potrivit pentru varsta lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri dezvoltare atentie copil Activitati dezvoltare atentie Dezvoltare atentie copii Atentie copii Memorie copii Jocuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre