10 activitati distractive pentru copiii de 2 ani

/ / Modificat: 2017-09-01
10 activitati distractive pentru copiii de 2 ani

Esti pregatita pentru un copil din ce in ce mai independent, care poate nu numai sa vorbeasca, ci si sa-ti raspunda inapoi? Dupa varsta de 2 ani, prichindelul tau se va confrunta cu schimbari majore de ordin intelectual, fizic, social si emotional, care-l vor ajuta sa exploreze si sa inteleaga lumea in care traieste. Parintii pot inlesni tranzitia prin activitati orientate spre a ajuta copilul sa-si inteleaga mai bine propriile actiuni, comportamente, ganduri si sentimente.

Activitati indoor recomandate de specialisti

Perioada de varsta intre 2 si 3 ani este foarte importanta, deoarece atunci incepe sa se dezvolte limbajul. Copiii incep totodata sa recunoasca faptul ca sunt fiinte independente si exploreaza lumea in mod activ. Totul e interesant pentru ei. Totul este nou. Rolul parintelui este sa-i incurajeze, sa-i sprijine si sa le ofere acces la activitati care ii ajuta sa-si indeplineasca sarcinile esentiale de dezvoltare.

Activitatile bazate pe lingvistica, interactiune si joc imaginativ sunt cele mai eficace, atunci cand vine vorba de dezvoltarea copilului, prin prisma relatiei cu parintii. 

Iata cateva activitati simple, dar distractive, recomandate de specialisti:

1. E timpul sa ne imbracam!

Materiale necesare: haine vechi, costume etc.

Ce sa faci: Scoate o gramada de haine vechi si lasa copilul sa se joace cu ele. Poti sa fac echipa cu el sau sa aduci cativa prieteni, pentru a se costuma in grup.

Ce abilitati isi dezvolta: creativitatea, imaginatia, abilitatile lingvistice si sociale.

2. Putina conversatie

Materiale necesare: papusi sau animale de plus.

Ce sa faci: Da-i copilul sa tina o papusa, sa-i vorbeasca, s-o imbrace si sa aiba grija de ea. Discuta cu papusa asa cum ii vorbesti unui bebelus si incuraja-ti copilul sa faca la fel.

Ce abilitati isi dezvolta: abilitatile motorii fine, lingvistice si sociale, creativitatea, imaginatia.

3. De-a v-ati ascunselea cu jucariile

Materiale necesare: jucarii.

Ce sa faci: Ascunde o jucarie prin casa si cere-i copilului s-o gaseasca. Da-i indicii care sa-l ajute in cautare: "cald" pentru apropierea de obiect si rece pentru indepartarea de el. Poti ascunde si mai multe obiecte deodata, pe care cel mic sa le gaseasca cu lanterna.

Ce abilitati isi dezvolta: capacitatea de a asculta, rezolvarea problemelor, abilitatile sociale, memoria.

4. Simon spune…

Ce sa faci: Incepe cu instructiuni simple, de genul "Simon spune: atinge-ti degetele de la picioare!", apoi treci la activitati amuzante si complexe, cum ar fi "Simon spune: trage-te de urechea stanga, apoi de cea dreapta!". De asemenea, poti incuraja copilul sa sara sau sa prindeti ceva.

Ce abilitati isi dezvolta: abilitatile motorii grosiere, urmarea de instructiuni, limbajul receptiv.

5. A venit posta!

Materiale necesare: o cutie veche de pantofi, cateva scrisori in plic.

Ce sa faci: Decoreaza o cutie veche de pantofi si transform-o intr-o casuta postala. Pune in ea cateva emailuri printate sau scrisori vechi in plicuri si invita copilul sa le deschida. Vorbeste-i despre litere si ajuta-l sa sorteze scrisorile dupa marime, forma sau culoare. Puteti sa va jucati si de-a oficiul postal sau magazinul cu cupoane.

Ce abilitati isi dezvolta: intelegerea conceptelor de baza, abilitatile motorii fine.

6. Toata lumea la bord!

Materiale necesare: Un prosop mare de corp sau o patura

Ce sa faci: Invita-ti copilul sa se aseze pe un prosop sau pe o paturica si trage-l apoi usor, cu tot cu patura, in jurul camerei. Spune-i sa-si imagineze ca este intr-un tren sau intr-o barca si ca va opriti in locuri diferite, cum ar fi gradina zoologica.

Ce abilitati isi dezvolta: invata sa-si mentina echilibrul; interpretarea unui rol.

7. Desenarea conturului corpului

Materiale necesare: o coala mare de hartie, creioane colorate.

Ce sa faci: Invita copilul sa se intinda cu spatele pe o coala mare de carton sau hartie si traseaza-i conturul corpului. Atat timp cat ramane intins, fara sa se miste, copilul invata sa se autocontroleze. Daca cel mic nu vrea sa stea linistit, nu-l forta. Traseaza mai intai o mana sau un picior si vezi ce iese. Odata ce ai terminat conturul sau macar o parte din el, spune-i celui mic sa se ridice pentru a desena alte parti ale corpului, cum ar fi ochii, nasul si gura. Nu-i impune nimic, lasa-l sa se distreze.

Ce abilitati isi dezvolta: capacitatea de autocontrol, identificarea partilor corpului, abilitatile lingvistice.

8. Rosu, stop! Verde, porneste!

Ce sa faci: Joaca impreuna cu cel mic jocuri care implica pornirea si oprirea, cum ar fi "Semaforul". Dezvoltarea autocontrolului va ajuta copilul sa negocieze, sa accepte compromisuri si sa faca fata conflictelor fara sa-si piarda cumpatul.

Ce abilitati isi dezvolta: autocontrolul.

9. Exprima-te pe tine insuti

Materiale necesare: Chipuri decupate din reviste, hartie, lipici.

Ce sa faci: Decupeaza din reviste vechi diferite forme de ochi, par, nas, gura si urechi, precum si alte parti ale corpului. Arata-i celui mic cum se creeaza o fata haioasa, lipind elementele decupate pe o coala de hartie. Incurajeaza-l sa-si creeze propriile personaje. Discuta cu copilul despre piese si cum sa le lipiti, evitand intrebarile directe.

De exemplu, intreaba-l ce s-ar intampla daca ati pune decupajele pe hartie, fara lipici. Sau arata-ti uimirea in privinta adezivului care se lipeste peste tot pe masa. Copilaria inseamna a invata lucruri noi, carora sa le aplici teorii cunoscute, pentru a crea teorii noi.

Ce abilitati isi dezvolta: creativitatea si limbajul.

10. Pasarea mingii

Materiale necesare: un tunel de joaca, o minge moale.

Ce sa faci: Aseaza-te la un capat al tunelului si roaga-l pe cel mic sa stea la celalalt capat. Trageti amandoi de capete, pentru a rostogoli o minge moale, inainte si inapoi. Aceasta activitate poate necesita antrenament la inceput, insa nu asta este important, ci planificarea motorie si munca in echipa.

Ce abilitati isi dezvolta: planificarea motorie, intelegerea relatiei cauza-efect, lucrul in echipa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii 2 ani Activitati distractive copii Activitati pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre