Trecerea copilului de la patut la pat

/ / Modificat: 2010-07-29
Trecerea copilului de la patut la pat

A venit vremea ca micutul tau sa treaca de la patutul de bebelus la cel de copil? Este un pas important pentru el, dar nu incerca sa grabesti lucrurile. Mutarea copilului de la un patut tip tarc la unul fara laterale trebuie facuta atunci cand copilul se simte pregatit. Pentru a face mutarea mai usoara, poti lua in considerare urmatoarele sfaturi.

Cand indepartam gratiile laterale?

Inainte de trecerea de la patut la pat, mai este o etapa importanta de parcurs: demontarea gratiilor laterale ale patutului. Odata ce copilul tau se poate urca si da jos din pat fara probleme, poti sa le dai la o parte. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 2 ani si jumatate – 3 ani.

Nu este nicio graba in a le indeparta daca ai impresia ca micutul tau se va rostogoli din pat. Atunci cand totusi iei hotararea sa indepartezi gratiile laterale, poti sa pui cateva perne moi langa pat, pentru amortizarea eventualelor cazaturi.

Sfat: Indeparteaza doar laterala din fata a patutului, si pastreaz-o pe cea din dreptul peretelui, pentru a minimiza riscul ca micutul tau sa se rostogoleasca intre pat si perete.

Cand trecem de la patut la pat?

Majoritatea copiilor trec de la patut la un pat obisnuit intre 2 si 3 ani si jumatate. Tine minte ca nu e nicio graba. Exista chiar cateva avantaje in a-l lasa pe copil sa doarma in continuare in patut daca el se simte bine acolo.

Daca vrei sa-l muti intr-un pat pentru a elibera patutul pentru bebelus, incearca sa faci lucrul acesta cu prudenta. Copiii pot deveni foarte usor gelosi pe fratiorii mai mici. Muta-l cu cateva luni inainte de nasterea bebelusului sau cand bebelusul are deja cateva luni.

Cum il ajutam sa se acomodeze?

Poti incerca urmatoarele metode pentru a-l ajuta pe copilul tau sa se acomodeze cu schimbarea patului:

  • Spune-i cat de mandra esti de el. La urma urmei, mutatul intr-un pat normal reprezinta un pas important spre a deveni un adult independent.

  • Spune-i despre planurile de montare a patului. Asigura-te ca micutul tau stie cat de distractiv va fi!

  • Poti sa il implici si pe copilul tau in montarea patului, daca i se pare o idee buna. Alegeti impreuna lenjeria de pat. Lasa-l sa se uite atunci cand mutati mobila prin camera. Copiii sunt mai fericiti atunci cand iau parte la schimbare, decat daca se intampla fara ei.

  • Dati o mini-petrecere in familie pentru a sarbatori mutarea intr-un pat nou.

  • Lasa-l sa pastreze o paturica din vechiul patut, daca vrea. Se va simti mai in siguranta asa.

Cum facem dormitorul sigur pentru copil?

Atunci cand copilul tau va trece de la patut la un pat normal, el va putea sa se dea jos mai usor decat iti imaginezi. Acest lucru inseamna ca va putea face aproape orice doreste in dormitorul lui.

Trebuie sa faci o mica verificare pentru a vedea daca dormitorul este sigur. Iata cateva lucruri la care sa fii atenta atunci cand lasi copilul singur intr-o camera.

  • Daca exista geamuri care dau inspre exterior. Monteaza un sistem de siguranta care permite deschiderea partiala a geamului, astfel incat copilul sa nu poata trece.

  • Daca ai cordoane si sfori de la jaluzele/draperii, care atarna pana spre podea. Ele prezinta un risc de sufocare pentru copilul tau, asa ca innoada-le cat mai sus, pentru ca cel mic sa nu le ajunga.

  • Daca exista scari in apropierea dormitorului celui mic. Poti monta un gard de protectie care blocheaza accesul pe scari cand parintii nu sunt prin preajma. Pericolul este mai mare cand micutul este somnoros si este intuneric in camera.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre