Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Dezvoltarea fizica a copilului

02 Octombrie 2012

Intrebare:

- Am o fetita de 3 ani si are 12 kg, torace 48 cm, craniu 49 si talie 90 cm. Este subdezvoltata? A fost nascuta de 2.5 kg, in comparatie cu ceilalti copii de varsta ei este foarte mica.

Raspuns:
 

Dezvoltarea fizica a copiilor variaza in limite foarte largi, depinzand de greutatea si talia la nastere, de alimentatie si starea de sanatate dar si de zestrea genetica (talia parintilor sau bunicilor) si nu in ultimul rand de zona geografica si particularitatile climatice.

In trecut, pentru aprecierea dezvoltarii staturo-ponderale la copii peste 2 ani se utilizau formulele: G=9+2xV si T=80+2xV, unde V este varsta in ani, G – greutatea si T-talia. S-a renuntat insa la utilizarea lor, tocmai datorita variatiilor individuale foarte mari.

In prezent aprecierea dezvoltarii copiilor se face in functie grafice si tabele, alcatuite prin studiul unui mare numar de copii, diferentiat pe zone geografice, mediu urban sau rural, rasa si sex; aceste tabele contin valorile medii obtinute, fiind acceptate anumite variatii de la aceasta medie.

Dezvoltare si ComportamentAstfel valorile medii pentru o fetita de 3 ani, din mediul urban, in tara noastra sunt:

Talia: 94,8 cm +3,74 (91,06-98,54)

Greutatea: 14, 26 + 1,49 (12,77 -15,75)

Perimetrul toracic: 51,3 +2,13 (49,17 – 53,43)

Perimetrul cranian: 48,57 + 1,49 (47,8 – 50,06)

Asadar, dupa cum puteti trage si dumneavoastra concluzia, fetita dumneavoastra se incadreaza in aceste limite, chiar daca la limita inferioara.

Avand in vedere ca a avut o greutate mica la nastere, este explicabila aceasta diferenta fata de ceilalti co pii de varsta ei.


Greutatea si inaltimea copilului de la nastere pana la 8 ani. Vezi care sunt limitele considerate normale la diferite varste. Consulta graficul de crestere.

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul