Copilul la 2 ani si 7-8 luni

/ / Modificat: 2014-10-17
Copilul la 2 ani si 7-8 luni

Copilul la 31 – 32 de luni (2 ani si 7-8 luni) are foarte multe de invatat de la cum sa spuna "te rog" si "multumesc" la ce inseamna "mai tarziu" si, pentru ca se va confrunta cu foarte multe informatii, vor fi momente in care raspunsul copilului tau va fi un "nu" hotarat care va parea ca a devenit cuvantul sau favorit.

Pentru a evita folosirea excesiva a cuvantului "nu" din partea copilului, incearca sa ii oferi alternative si sa il intrebi de exemplu "vrei sa mergem la nisip sau la leagane" in loc sa il intrebi "vrei sa mergem la leagane?".  Astfel, pentru a-si exprima dorinta el va trebui sa faca o alegere si nu va putea sa iti raspunda "nu".

Daca ati facut trecerea de la patut la patul mare se poate ca peste noapte sa te trezesti cu copilul in patul tau, asa ca inarmeaza-te cu rabdare si de fiecare data du-l inapoi la el in patut fara a aprinde lumina, a vorbi prea mult sau a face caz din asta si, cu timpul, se va obisnui cu ideea ca acolo trebuie sa doarma.

La varsta de 2 ani si 7-8 luni (31-32 luni), dezvoltarea copilului este avansata din toate punctele de vedere. Isi impune mai mult ca niciodata personalitatea si vointa, demonstrandu-ti ca are preferinte si gusturi proprii atat in alegerea hainelor, cat si a alimentelor pe care le mananca sau a jocurilor in care se implica. Iata ce surprize te asteapta in dezvoltarea prichindelului tau in apropiere de varsta de 3 anisori!

Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 7-8 luni

Alergatul, cataratul si aruncarea mingei nu mai sunt demult provocari pentru prichindelul tau. In aceasta perioada, abilitatile motrice fine devin din ce in ce mai elaborate. Copilul este preocupat mai mult ca niciodata de desenat si scris, dar inainte de a reusi aceste abilitati, isi arata crescut interesul pentru prinderea corecta a creionului in manuta.

Daca observi ca micutul tau se preocupa cu abilitatea de a tine pixul in manuta, da-i o mana de ajutor si arata-i cum se face. Este momentul oportun sa il inveti cum sa tina corect instrumentele de scris in manuta. Nu ii va reusi foarte bine aceasta abilitate acum, dar cu antrenament, rabdare si perseverenta, copilul ar putea invata sa scrie inca din primii ani de gradinita. Controlul manutelor si al degetelelor sau stapanirea abilitatilor motrice fine este si mai antrenata prin jocul cu plastilina, pensulele si acuarele sau a altor jucarii de mici dimensiuni.

copil-fetita-vesela

La varsta de 2 ani si 7-8 luni, prichindelul poate da primele semne ca vrea sa se imbrace singur. Dezbracatul este o abilitate pe care deja a testat-o si o stapaneste destul de bine. Daca pana acum a cochetat cu datul jos al hainutelor, este timpul sa invete si sa se imbrace, cu putin ajutor din partea ta. Nu ezita sa lasi copilul sa incerce sa isi puna bluzita sau pantalonasii pe el si sa le gaseasca rostul. Ofera-i o mana de ajutor acolo unde se impotmoleste, dar incurajeaza-l sa se imbrace singur.  

Comunicarea copilului la 2 ani si 7-8 luni

Si limbajul si vorbirea copilului sunt destul de avansate in aceasta perioada. Copilul formuleaza propozitii din ce in ce mai complexe si reuseste sa isi pronunte propriul nume. Este varsta la care poate invata cu usurinta termenii de politete si bunele maniere precum "te rog", "multumesc", "la revedere", cu putina indrumare din partea ta.

Nu le va pronunta foarte corect, probabil ca va mai avea probleme cu rostirea lui "r", dar se poate juca cu aceste cuvinte si le poate insera in vocabularul si vorbirea lui curenta. Intelege mult mai multe lucruri decat in lunile anterioare. Pe langa faptul ca este capabil sa urmeze instructiuni complexe, este apt sa inteleaga parti importante din conversatiile pe care le porti cu cei din jur.

Vocabularul lui curent inglobeaza din ce in ce mai multe cuvinte, insa "nu" va deveni termenul lui favorit. Invocarea lui "nu" este un model, cel mai probabil, preluat de la tine sau de la cei din jur, care au repetat obsesiv in jurul lui aceasta negatie atunci cand incercau sa il impiedice sa faca anumite prostioare sau nazbatii. Daca nu esti atenta, acest "nu" va deveni o arma puternica pentru el, prin care te va manipula, iti va atrage atentia si va incerca sa isi impuna vointa.  

Comportamentul copilului la 2 ani si 7-8 luni

Comportamentul copilului iese in centrul atentiei, in aceasta perioada, mai mult ca oricand. Este o varsta presarata cu tot soiul de rabufniri si crize de isterie. Este momentul oportun pentru a impune reguli disciplinare si pentru a-i delimita clar care sunt comportamentele acceptabile si care nu. Insista pe ideea de a-si exprima frustrarile si nemultumirile verbal, renuntand astfel la comportamentele indezirabile precum muscatul, lovitul, aruncatul etc.

La varsta de 31-32 de luni, copilul este foarte atent la detalii, poate recunoaste un oarecare model comportamental al adultilor si este obisnuit cu programul si rutina zilnice. Este recomandat sa pastrezi constanta in programul lui si sa nu inserezi foarte multe schimbari pentru a nu-l induce in eroare. Daca apar schimbari importante in rutina zilnica, vorbeste cu el despre ele inainte de a le pune in practica, pentru a nu-l lua prin surprindere.

Articole si informatii utile despre copilul de 31 â 32 de luni (2 ani si 7-8 luni)

Copilul spune NU la orice, ce faci?

Cat trebuie sa manance zilnic un copil mic?

Periajul dentar la copii mici

Jocul cu plastilina

Vaccinurile obligatorii la copiii de pana la 3 ani

Locuri de joaca

Orarul meselor la copilul de 2-3 ani

Temerile la copii si folosirea lui Bau Bau

Incapatanarea la copii

Cum prepari deserturi sanatoase pentru copii?

Invata copilul regulile vietii sanatoase si cele de igiena prin experimente!

Ghidul parintilor in alegerea jucariilor pentru copii (0-4 ani)

Teatru si cinema

Somnul copilului la 2 ani si 7-8 luni

La varsta de 31-32 de luni, copilul este pregatit sa faca trecerea de la patutul de bebelus la cel de adult. Insa chiar daca nu reuseste sa se acomodeze in noul patut, nu este nicio problema. Mai poti astepta. Nu toti copiii de aproape 3 anisori reusesc sa faca aceasta schimbare importanta in viata lor si in rutina nocturna.

Important este sa faci noul patut sa fie cat mai confortabil si familiar lui. Sa ii pui tot soiul de accesorii pe care le avea in patutul de bebe, lenjeria lui preferata, astfel incat patul sa fie mai confortabil si atragator pentru el. Chiar daca adoarme in patul de adult, probabil ca se va trezi frecvent pe timpul noptii, insa aceste inconveniente fac parte din perioada de acomodare a micutului la noul patut.  

Alimentatia copilului la 2 ani si 7-8 luni

Din punct de vedere al autoalimentatiei si bunelor maniere la masa, copilul stapaneste principalele abilitati. Mananca singur, sta cu toata lumea la masa, respecta cat de cat bunele maniere, insa nu si daca masa se prelungeste pe o perioada nedefinita.

Rabdarea este inca una dintre abilitatile care lipsesc copilului mic, iar daca nu esti atenta sa ii servesti masa in intervalul de timp in care isi poate concentra atentia pe o singura activitate - 30 de minute -, ai putea intampina probleme cu el. Principalele probleme legate de alimentatie, la aceasta varsta, tin de mofturile si nazurile pe care copilul are tendinta sa le faca la anumite mancaruri, chiar si la cele pe care le manca cu placere pana atunci.

Este important sa fii creativa si sa diversifici meniul copilului cu alimente care ii plac. Gaseste alternative sanatoase, decoreaza farfuriile amuzant si strecoara alimentele la care face nazuri printre felurile lui favorite. In acest fel, va beneficia de valoarea lor nutritiva, fara a-si da seama ca le mananca.  

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 7-8 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copii Dezvoltare fizica copii Comportament copii Somn copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre