Copilul la 2 ani si 3-4 luni

/ / Modificat: 2015-01-07
Copilul la 2 ani si 3-4 luni

copil_27_28_luni

Copilul la 27-28 de luni (2 ani si 3-4 luni) este deosebit de activ si invata cu rapiditate lucruri noi in fiecare zi.

Joaca la copilul de 27-28 de luni

La varsta de 2 ani si 3-4 luni, copiii obisnuiesc sa se joace mai mult singuri decat cu ceilalti copii. La aceasta varsta apare asa numita joaca paralela. Parintilor li se poate parea ciudat sa vada doi copii intr-o camera, fiecare captivat de propria lui jucarie, ignorandu-l complet pe celalalt. Este doar o etapa de dezvoltare, foarte utila pentru cel mic. Chiar daca nu interactioneaza cu celalalt copil, micutul tau este constient de prezenta acestuia.

Poti sa-ti incurajezi copilul sa socializeze prin intermediul unor grupuri mici, cu persoane cunoscute. Unul sau doi copii pot fi pusi in acelasi spatiu de joaca cu copilul tau. Cei trei trebuie sa se cunoasca intre ei. Incet, acestia vor incepe sa desfasoare o activitate in comun, iar interactionarea lor ii va ajuta sa-si dezvolte imaginatia si vorbitul. Joaca nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute - o ora, in special cand se intampla sa fie vorba despre copii necunoscuti.

O alta modalitate de a-ti incuraja copilul sa interactioneze si sa-l pregatesti pentru intalnirea cu ceilalti copii este sa folosesti cuvantul "prieten". Spune-i micutului tau ca prietenul lui, Matei, vine in vizita si se vor juca impreuna.

Somnul copilului de 27-28 de luni

In primele 3-4 luni ale varstei de 2 ani, se poate face mutarea din patutul de bebelus intr-un pat pentru copii. Fa tranzitia treptat, lasandu-l pe cel mic sa doarma ziua cateva ore in patul cel nou. Repeta acest lucru timp de cateva zile, inainte sa-l culci noaptea in noul lui pat de copil. In acest fel, copilul se obisnuieste cu noul pat si se reduce riscul de a cadea din el.

Pe masura ce creste si descopera lucruri si abilitati noi, copilul nu mai are nevoie de la fel de mult somn ca inainte. Cu toate ca poate dormi, in cotninuare, 12-13 ore pe zi, exista cazuri in care somnul acestuia se limiteaza la doar 10-11 ore. Unii copii ajung sa doarma doar 9 ore in timpul noptii si doar 1 sau 2 ore, in timpul zilei.

Poti incerca sa il muti din patutul de bebelus in cel de adult chiar si de la aceasta varsta. Teoretic, micutul este pregatit sa faca fata acestei tranzitii si sa doarma cu succes intr-un pat de adult. Insa practic, s-ar putea sa nu fie inca dornic sa se desparta de patutul in care a dormit mai bine de 2 anisori. Nu este nicio graba, intrucat majoritatea copiilor face aceasta tranzitie abia la varsta prescolara.

Limbile straine la varsta de 27-28 de luni

Dupa varsta de 2 ani, conexiunile neuronale sunt deosebit de intense, iar copiii sunt capabili, la aceasta varsta, sa auda toate sunetele unei limbi straine mai bine decat un adult sau adolescent. La 2 ani si 3-4 luni te poti gandi la posibilitatea ca micutul tau sa inceapa sa invete o limba straina. Desigur, totul trebuie facut la nivelul copilului, invatarea fiind redusa la partea auditiva.

Una dintre cele mai eficiente metode de a-l ajuta pe un copil sa invete o limba straina este sa converseze cu un nativ. Studiile arata ca aceasta metoda da rezultate mai bune decat lectiile care vor fi facute la scoala mai tarziu, in urmatorii ani si decat dvd-urile. Acest lucru se intampla deoarece copilul inregistreaza mai repede o limba straina daca este expus zilnic si poate interactiona cu nativul in cauza.

copil-joc

Abilitatile motorii ale copilului la 27-28 de luni

La varsta de 2 ani si 3-4 luni, copiii invata sa incerce lucruri noi si sa le repete. Activitatile repetitive ii ajuta pe copii la aceasta varsta sa-si dezvolte abilitatile motorii. In aceasta perioada, cele mai bune jucarii pentru copii sunt cele care pot fi trase, impinse, modelate si manuite astfel incat actiunea sa poata fi repetata (plastilina, carti cu incuietori, jucarii cu butoane, hainute pentru papusi etc).

Pe langa actiunile repetitive, la aceasta varsta sunt importante si experientele noi. Prin incercarea unui lucru nou, copilul invata cum functioneaza lucrurile. Copiii la aceasta varsta pot fi fascinati de un arici cu care isi incheie si descheie haina, de ideea de a scoate si pune la loc incaltarile sau de a vedea ce se intampla cu un pistol cu apa tinut in diverse pozitii.

Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 3-4 luni

Nivelul de energie de care da dovada copilul tau de 27-28 de luni este deosebit de mare, iar dorinta lui de a face tot timpul lucruri noi incepe sa te oboseasca si sa te sfarseasca de puteri. Aproape ca nu poti tine pasul cu energia lui debordanta si cu perindarea lui de colo pana colo. Abilitatile fizice deja dobandite si bine stapanite - mers, alergat, catarat - ii permit sa se aventureze intr-o multime de activitati si jocuri in parculete, alaturi de ceilalti copii.

Daca la capitolul abilitati motrice grosiere, copilul nu puncteaza abilitati noi majore, in ceea ce priveste aptitudinile motrice fine, reuseste cateva performante demne de toata lauda, in aceste luni. Copilul reuseste sa manipuleze cu usurinta obiectele de mici dimensiuni. O facea si in trecut, insa acum devine din ce in ce mai perspicace in a le manui si a le afla rostul:

  • construieste blocuri complexe din cuburi de diferite marimi si forme;
  • invata sa tina ceasca de ceai intr-o singura mana;
  • se dezbraca singur;
  • isi scoate singur pantofiorii din picioare;
  • intoarce singur paginile cartilor.

In dezvoltarea motrica grosiera, copilul ar putea stapani mai bine echilibrul cand sta intr-un picior si te-ar putea surprinde cu realizarea unui salt inainte de pe loc, cu ambele picioare.

Articole si informatii utile despre copilul de 27-28 de luni (2 ani si 3-4 luni)

Ticurile nervoase la copii

Obiceiuri sanatoase pentru greutatea normala a copiilor

Iritatia pielii la copii, cauze frecvente

Reguli de siguranta pentru copii in preajma animalelor

Cine sta cu copilul? Avantaje, dezavantaje si costuri

De ce sa oferim copilului nostru jocuri puzzle?

Copilul nu vrea sa doarma

9 vitamine si minerale esentiale pentru copii

Contradictii frecvente privind sanatatea copiilor. Cine are dreptate?

Prevenirea inecarii cu obiecte sau mancare la copii

8 jucarii utile pentru calatoria copilului

Copilul meu nu mananca

Testicule necoborate la 3 ani si 2 luni

La varsta de 2 ani si 3-4 luni (27-28 luni), accentul in dezvoltarea copilului nu mai cade atat de mult pe dobandirea unor abilitati fizice noi, cat pe schimbarile comportamentale care apar odata cu dezvoltarea emotionala si a imaginatiei, care iti vor da ceva de furca in disciplinarea lui. Este varsta intrebarilor continue si a manifestarilor comportamentale dintre cele mai diverse. Descopera cele mai noi achizitii, dar si provocari cu care te vei confrunta in ingrijirea prichindelului tau la varsta de 27-28 luni!  

Comportamentul copilului la 2 ani si 3-4 luni

copil-citit-baiat

La varsta de 2 ani si 3-4 luni, copilul este mult mai receptiv decat inainte la instructiunile si regulile pe care le aplici in disciplinarea lui. Insa acest lucru nu inseamna ca va fi cel mai ascultator copil din lume.

Tendinta de a sfida solicitarile tale si de a se aventura in tot soiul de boacane si activitati interzise continua. Insa nu o face din obraznicie, ci mai degraba din curiozitate sau din nevoia de a-si exprima emotiile. Accesele de furie, tipetele si tavalirile pe jos sunt episoade comportamentale care inca se mai manifesta la prichindel, insa acestea sunt modalitati prin care isi exprima frustrarea, supararea sau furia.

Chiar daca limbajul lui este mult mai dezvoltat la aceasta varsta, pentru copil, comportamentul este cel mai usor si la indemana limbaj pe care il cunoaste. Este important sa insisti in disciplinarea lui pe ideea de a-si exprima starile verbal si nu comportamental. Cu toate acestea, copilul reuseste sa isi controleze mult mai bine decat inainte impulsurile si comportamentele negative.

Inca mai foloseste comportamentele agresive pentru a-si impune punctele de vedere - impins, lovit, tras -, insa daca ii reamintesti constant ca starile lui trebuie exprimate verbal si nu comportamental, va intelege mesajul si isi va da seama ca limbajul este nu doar cel mai bun, dar si eficient mod de a-si exprima nemultumirile si de a le rezolva cu succes.  

Comunicarea copilului la 2 ani si 3-4 luni

Limbajul si vorbirea sunt in continua dezvoltare, iar pe zi ce trece, copilul invata si pronunta cuvinte noi. Vocabularul lui curent include peste 50 de cuvinte, pe care le rosteste frecvent. Specialistii sustin ca vocabularul inglobeaza, de fapt, peste 200 de termeni pe care se straduieste sa ii poata pronunta.

In orice caz, copilul este apt sa formeze deja propozitii scurte din 3-4 cuvinte si sa-si exprime verbal o buna parte din nevoile de baza. Principala intrebare cu care te va bombarda la aceasta varsta este "de ce?". Este modul lui de a explora mediul inconjurator si de a-si satisface curiozitatea. Chiar daca articulatia si pronuntia cuvintelor lasa de dorit inca, ar trebui sa poti intelege aproximativ 50-60% din tot ceea ce zice frecvent.   

Alimentatia copilului la 2 ani si 3-4 luni

Scaderea apetitului alimentar sau stagnarea lui continua si la aceasta varsta, dar nu din cauza nivelului scazut de energie, ca altadata, ci din cauza dorintei lui nestavilite de a explora totul din jur. Curiozitatea specifica varstei il mentine atat de ocupat, incat uita sau nici nu mai are rabdare sa stea sa pape. Ar sari peste mese, daca ar putea, pentru a mai descoperi moduri noi de a se catara pe mobilier sau de a mai exlora toate spatiile de joaca din parculete.

Important este sa respecti programul alimentar zilnic format din 3 mese principale si 2 gustari si sa incerci sa reduci cat poti de mult timpul petrecut la masa. Nu lungi masa lui mai mult de 20 de minute, intrucat isi va pierde rabdarea si risti sa nu te mai intelegi cu el si sa ramana nemancat. Concentreaza-te in meniul lui pe alimente cat mai bogate in proteine si nutrienti care sa ii ofere energie si sa il ajute sa faca fata activitatilor solicitante de la joaca, de peste zi. In jurul acestei varste, vor incepe sa erupa molarii. Acestia il vor ajuta mai bine la mestecat si pisat alimente cu textura mai tare.

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 3-4 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil activ casa Dezvoltare sociala copii Dezvoltare fizica copii Comportament copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre