Copilul la 2 ani si 11 luni

/ / Modificat: 2014-10-30
Copilul la 2 ani si 11 luni

Copilul la 35 de luni (2 ani si 11 luni) creste sub ochii tai, iar juliturile si vanataile de la locul de joaca nu vor intarzia sa apara. De asemenea, incep sa apara micile minciuni care insa uneori pot fi surprinzator de sofisticate.

De asemenea, copilul de 35 de luni poate incepe sa aiba preferinte clare pentru unul dintre parinti astfel ca va vrea ca numai tati sa-i faca baloane de sapun sau numai mami sa ii citeasca povestea inainte de culare.

Este bine sa incurajezi copilul sa se joace si singur, fara ajutorul sau prezenta ta pentru ca astfel ii vei dezvolta independenta si increderea in fortele proprii, dar si capacitatea de a lua decizii. In plus, il poti implica in activitatile tale atunci cand faci o prajitura, cand lucrezi in gradina sau cand vrei sa faci o plimbare, pentru ca va fi incantat de compania ta si de a face lucruri "ca oamenii mari".

La varsta de 2 ani si 11 luni (35 luni), copilul tau este la numai o luna distanta de intrarea intr-o noua etapa a copilariei - prescolaritatea - si bifeaza o multime de abilitati motrice, intelectuale, emotionale si sociale noi, care il pregatesc pentru ceea ce urmeaza.

Prichindelul tau este din ce in ce mai independent si descurcaret in tot ceea ce face, reuseste sa isi controleze mai bine impulsurile, iar capacitatea de concentrare este mai mare, semn ca este pregatit sa faca fata unor activitati din ce in ce mai complexe, de "copil mare". Iata care sunt ultimele abilitati pe care le dobandeste copilul inainte de implinirea varstei de 3 anisori!  

Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 11 luni

Pana la implinirea varstei de 3 anisori, abilitatile motrice ale copilului se imbunatatesc considerabil. Prichindelul este mult mai indemanatic decat inainte si capabil sa isi controleze manutele si miscarile pentru a se imbraca singur cu o camasuta, pentru a se spala pe dintisori, pentru a desena pe hartie o linie verticala sau pentru a-si pune cerealele in bolul cu lapte.

Miscarile si actiunile lui incep sa fie din ce in ce mai complexe si sa semene cu cele ale unui adult. Merge foarte bine, alearga si este capabil sa-si mentina echilibrul stand intr-un picior, chiar daca doar pentru cateva secunde. Aptitudinea de a sta intr-un picior sau de a merge pe varfuri va fi complet dezvoltata abia la varsta prescolara.

Flexibilitatea crescuta a muscululaturii si a ligamentelor specifice varstei de bebelus scad pe masura ce copilul creste. Nu isi da seama ca nu mai poate face absolut toate lucrurile si activitatile fizice de cand era mai micut si se implica in tot soiul de actiuni din care rezulta julituri, vanatai, zgarieturi etc.

Articole si informatii utile despre copilul de 35 de luni (2 ani si 11 luni)

Balbaiala la copii. Cand trebuie sa iti faci griji?

Refuzul copilului de a se imbraca

Laptele de soia in alimentatia copiilor

Infectiile respiratorii la copilul mic

Armele de jucarie, potrivite pentru copii?

Distractie pentru copii. Cu ce inlocuim televizorul?

Cum sa refuzi copiii fara sa spui NU

Beneficiile somnului de dupa-amiaza la copii

Incurajeaza copilul sa se joace singur

Comunicarea copilului la 2 ani si 11 luni

La varsta de 35 de luni, limbajul si vorbirea copilului sunt suficient de dezvoltate si este apt sa-si spuna numele, varsta si sa ofere cateva detalii coerente despre el. Vorbirea lui este din ce in ce mai clara. Poti intelege peste 75% din tot ceea ce spune. Chiar daca pronuntia cuvintelor s-a imbunatatit semnificativ, atunci cand este entuziasmat, incepe sa se poticneasca si sa-si impleticeasca vorbele, din dorinta de a spune cat mai multe lucruri deodata si cat mai repede.

Vocabularul copilului de aproape 3 anisori inglobeaza in jur de 900 de cuvinte, insa si la aceasta varsta, cea mai frecventa intrebare ramane "de ce?". Varsta curiozitatii nu ia sfarsit decat pe undeva pe la varsta prescolara sau scolara, cand incearca sa descopere singur explicatiile sau rolul unor lucruri. Pana atunci, inca are nevoie de tine pentru a-i explica lucrurile pe care nu le intelege.

Conversatiile simple sunt la ordinea zilei in programul tau si al prichindelului. Este dornic si apt sa iti povesteasca tot soiul de amanunte legate de ceva ce face la momentul respectiv sau de ce a facut in trecut, iar tu il poti ajuta cel mai bine sa vorbeasca mai usor si sa deprinda limbajul incurajandu-l sa iti povesteasca si mai multe lucruri legate de preocuparile lui.  

Dezvoltarea emotionala si sociala a copilului

copil-scris-colorat

Din punct de vedere emotional, copilul cunoaste o multime de stari noi, unele mai coplesitoare decat altele. De la anxietate, frica si pana la exaltare sau afectiune, copilul trece printr-o multime de etape emotionale noi, care interfereaza si cu dezvoltarea lui sociala.

Copilul incepe sa fie ceva mai generos decat in trecut si sa imparta lucruri si jucarii cu alti copii. Ii place sa interactioneze si sa se joace cu acestia, facandu-si probabil deja primul prieten de joaca. Poti observa semne de afectiune pe care micutul le arata celorlalti, semn ca dezvoltarea lui emotionala si sociala este destul de avansata.  

Somnul copilului la 2 ani si 11 luni

Imaginatia bogata de care da dovada copilul in apropiere de varsta prescolara il face o tinta sau victima sigura a unor stari ceva mai complicate si greu de inteles de catre el. Teama de intuneric incepe sa fie din ce in ce mai pronuntata si impiedica copilul sa adoarma, noaptea. Cosmarurile inca sunt si ele prezente in comportamentul lui nocturn si ii perturba somnul.

Toate aceste stari pot aparea si pe fondul tranzitiei pe care o face copilul atunci cand trece de la patutul de bebe la cel de adult si doarme singur. Fii pregatita sa ii fii aproape si sa il ajuti sa treaca peste aceste hopuri emotionale din dezvoltarea lui. La varsta de 35 de saptamani, copilul doarme in jur de 11-12 ore pe zi.

Este foarte probabil ca toate orele de somn sa se desfasoare exclusiv pe timpul noptii, iar cel mic sa renunte la singura sesiune de somn de dupa-amiaza pe care o mai avea in program. Cei mai multi copii renunta la puiul de somn de dupa-amiaza inainte de a ajunge la varsta prescolara. Insa daca mai este dornic sa doarma ziua, nu il impiedica. Lasa-l sa doarma in continuare la pranz, intrucat somnul are o multime de beneficii pentru cresterea lui.  

Alimentatia copilului la 2 ani si 11 luni

In apropiere de intrarea la varsta prescolara, copilul devine complet autonom sau independent in hranirea proprie: foloseste cu succes tacamurile si vesela, reuseste sa stea cuminte si concentrat la masa. Daca pana acum nu rezista mai mult de 20 de minute pe scaun, la masa, incepand cu varsta de 35 de luni, capacitatea de atentie si concentrare a copilului creste si reuseste sa stea potolit mai mult timp la masa, atunci cand mancati impreuna cu el.

In cazul in care il mai surprinzi jucandu-se cu mancarica din farfurie, ai grija sa il corectezi imediat, pe un ton calm si bland, pentru a evita dezvoltarea unor obiceiuri alimentare negative in comportamentul lui. Este important sa ii spui ca mancarea nu este o jucarie si ca nu este frumos sa se joace cu ea.

Atunci cand sta la masa, trebuie sa pape si atat. In rest, meniul zilnic al copilului cuprinde tot 5 mese, 3 principale si 2 gustari. Alimentatia acestuia trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional si sa nu lipseasca din meniul zilnic fructele si legumele proaspete.  

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 11 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Julituri copii Povesti culcare copii Activitati educative copii Dezvoltare fizica copii Dezvoltare sociala copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre