Activitati care dezvolta vorbirea copilului

/ / Modificat: 2014-05-20
Activitati care dezvolta vorbirea copilului

De fiecare data cand vorbesti cu copilul, pronunta corect cuvintele in fata lui, evitand diminutive sau prescurtari, pentru ca cel mic sa le asimileze corect in vocabularul si limbajul lui. Dupa ce invata cuvinte noi, stimuleaza-l sa se "joace" cu ele si sa le foloseasca constant in conversatii amuzante, jocuri, concursuri sau povestiri, acestea fiind activitati care-l vor ajuta sa-si dezvolte mai usor abilitatile de vorbire.

Incurajeaza-l sa se uite la tine cand ii vorbesti

Nu este suficient ca cel mic sa asimileze cuvinte si sa formuleze fraze. Trebuie sa stie si sa le pronunte corespunzator. Este important sa le articuleze corect inca de prima data cand le rosteste, intrucat asa ii vor intra in vocabular. Pentru a reusi acest lucru, trebuie ca tu sa pronunti cuvintele cat mai corect in fata lui si sa-l incurajezi sa te priveasca cum le rostesti, pentru a-ti imita miscarile buzelor si sunetele pe care le scoti.  

Jucati scrabble (jocul cuvintelor)

Cumpara un joc de scrabble adecvat varstei lui (exista modele adaptate fiecarei varste), apoi invata-l care sunt regulile si aventurati-va in lumea minunata a cuvintelor. Este una dintre activitatile din care copilul poate invata sa vorbeasca mai usor, in acelasi timp in care isi imbogateste vocabularul si se distreaza.

Stimuleaza-l sa-ti spuna povesti si poezii

Pe masura ce vocabularul i se dezvolta si invata poezii noi, pune-l sa ti le repete constant. De asemenea, incurajeaza-l sa-ti spuna, folosind cuvinte proprii, o poveste. Ai grija sa il corectezi bland si cu rabdare de fiecare data cand articuleaza sau foloseste gresit cuvintele, pentru a-i intra in reflex sa le pronunte corect.

Citeste-i povesti si pune-i audio cd-uri

Cititul povestilor de seara sau audio cd-urile sunt exercitii eficiente pentru dezvoltarea abilitatilor de vorbire la copilul care are un stil de invatare auditiv. Retine informatii si invata cuvinte mai usor atunci cand le aude decat atunci cand le citeste sau le desprinde din imagini.

Jucati-va de-a identificarea obiectelor si culorilor

Jocul este instrumentul prin care copilul invata cel mai usor informatii si, deopotriva, sa vorbeasca. De exemplu, adauga mai multe obiecte diferite intr-o cutie sau cos, selecteaza aleatoriu cate unul si stimuleaza-ti copilul sa numeasca obiectul, sa-i identifice culoarea si forma fiecaruia. Pentru fiecare raspuns corect, creeaza un sistem de recompense prin puncte. Pune la bataie si un premiu simbolic pentru eforturile lui.  

Adreseaza-i doar intrebari deschise

Intrebarile deschise sunt acele interogatii care stimuleaza copilul sa ofere un raspuns mai complex decat simplele "da" si "nu", care sunt asociate cu intrebarile cu caracter inchis. Asadar, in loc sa il intrebi "A fost bine in parc, cu tati?", schimba formularea in "Cum a fost la plimbare in parc? Ce ati facut? Cum v-ati distrat". Este un exercitiu prin care il incurajezi sa-si dezvolte raspunsurile, sa-si caute cuvintele potrivite si sa formuleze propozitii si fraze.  

Incurajeaza-l sa descrie imagini, peisaje etc.

Daca va uitati impreuna la un album foto sau intr-o carte cu imagini, evita sa-i descrii mereu persoanele, animalutele, culorile sau formele. Stimuleaza-l sa faca singur o descriere a acelor imagini, folosindu-si propriile cuvinte. Arata-i cu degetul un animalut din carte si intreaba-l ce este. Dezvolta apoi conversatia pe marginea animalului respectiv si stimuleaza-l sa-ti spuna cum face, ce mananca, unde traieste etc. Procedeaza la fel si cu alte elemente din imaginile la care va uitati.  

Pune-l sa-ti povesteasca un desen animat sau un show tv

Transforma timpul in care permiti copilului sa se uite la televizor intr-un exercitiu de dezvoltare a vorbirii acestuia. Expunerea copilului la tv este un ajutor important in procesul de invatare daca cel mic este adeptul unui stil vizual, adica retine mai usor informatii prin intermediul imaginilor. Insa pentru a-l stimula sa vorbeasca, nu este suficient doar sa le observe.

Roaga-l sa-ti povesteasca ce s-a intamplat in desenul animat pe care l-a urmarit sau in emisiunea tv favorita. Ajuta-l sa-si formeze ideile si discursul cu intrebari suplimentare, cu caracter deschis.

Lasa-l sa se joace in mijlocul naturii

Joaca in aer liber este o sursa grozava de subiecte de discutii pe care le poti purta cu copilul si care il pot ajuta sa-si dezvolte abilitatile de vorbire. Explorati intotdeauna natura in plimbarile voastre, intreaba-l ce jocuri ar vrea sa desfasoare in parc, care sunt regulile lor etc.

Apoi, foloseste-te de elementele din natura - copaci, flori, iarba, apa, cladiri, nori - pentru a-l incuraja sa-ti spuna ce culori si forme au ori sa faca asocieri intre ele si alte obiecte, animale, forme etc.  

Faceti un concurs de cantat

Stimuleaza-l sa cante si sa vorbeasca in cadrul unui concurs cu mai multi prichindei. Pune fiecare copil sa fredoneze cate un cantecel ori sa recunoasca numele anumitor piese, iar la final, ofera-le cate un premiu pentru modul in care s-au descurcat. De fiecare data cand copilul fredoneaza cantece, isi antreneaza abilitatile de vorbire.

Desfasurati impreuna jocuri de rol

Puneti-va in pielea diverselor personaje si lansati-va in discutii pe marginea lor. De exemplu, daca alegeti sa va jucati de doctorul (copilul) si pacientul (tu), incearca sa lansezi tot soiul de subiecte de conversatie pentru a-l stimula sa vorbeasca.

Prezinta-ti motivul pentru care ai venit la "doctor", intreaba-l unde trebuie sa stai in "cabinetul" lui si intreaba-l mereu ce face atunci cand te consulta.

Discutiile vor fi puerile si probabil ca micutul va gasi solutia tuturor problemelor tale medicale intr-o potiune magica imaginara, care vindeca orice. Intra in jocul lui, dar incearca intotdeauna sa il faci pe el sa vorbeasca mai mult decat tine.

Transformati cumparaturile intr-un joc distractiv de comunicare

Mergi cu copilul la cumparaturi si, de fiecare data cand recunoaste un produs si vrea sa-l puna in cos ori ti-l arata, intreaba-l ce este, la ce foloseste, ce forma are, cum se prepara etc. Stimuleaza-l sa-ti vorbeasca despre el si despre ce te-a vazut pe tine facand cu acel aliment.

Ce alte activitati, jocuri sau metode crezi ca mai sunt utile pentru a ajuta copilul mic sa-si dezvolte vorbirea? Impartaseste-ne si ideile tale, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare vorbire copii Activitati dezvoltare vorbire Vorbire copii Limbaj copii Comunicare copii Incurajare activitati extracuriculare

Articole recomandate

Citeste si despre