5 avantaje ale fratelui cel mic al familiei

/ / Modificat: 2013-03-20
5 avantaje ale fratelui cel mic al familiei

Un fratior este intotdeauna o binecuvantare si o bucurie in sanul familiei. In ciuda divergentelor firesti care apar intre frati, pe masura ce cresc, sprijinul pe care si-l acorda reciproc si dragostea neconditionata pe care si-o poarta intre ei sunt fundamentul unei relatii trainice. Insa avantajele de a avea un fratior par sa fie de partea mezinului, care se bucura de cateva privilegii care fac invidios orice copil mai mare al familiei!

Primeste mai multa atentie!

In niciun caz nu este vorba de mai multa afectiune sau dragoste, asa cum au impresia fratii mai mari, carora le place sa se planga ca parintii iubesc mai mult copilul mai mic. Este mai degraba vorba despre o ceva mai multa atentie acordata acestuia, care este fireasca, pana la urma. Daca aceasta atentie in plus este explicata copilului mai mare si inteleasa de catre acesta, nu vei fi nevoita sa te confrunti cu prea multa rivalitate fraternala.  

Invata sa mearga mai repede!

  Potrivit specialistilor, fratiorul mai mic are tendinta de a incepe sa faca primii pasi mai devreme decat primul nascut al familiei. Explicatia consta in faptul ca bebelusul invata sa mearga prin observarea celorlalti. Chiar daca te mai perinzi din cand in cand prin fata lui, nu se compara cu modul in care o face fratele mai mare, care petrece mai mult timp in compania mezinului. In acest fel, fratele mai mare devine un antrenor perfect pentru bebelus.  

Este mai rasfatat!

Chiar daca multor parinti nu le place sa recunoasca, au tendinta de a-l rasfata mai mult pe fratele mai mic si de a-l proteja cu mai multa atentie. Mai mult chiar, ii iau apararea in fata fratelui cel mare, in capul caruia se sparg adesea toate borcanele obrazniciilor copilului mai mic.  

Isi dezvolta mai mult imaginatia!

Mezinul familiei isi dezvolta mai mult imaginatia decat a facut-o fratele mai mare, cand era de aceeasi varsta. Contactul frecvent cu copilul mai mare il ajuta pe cel mic sa devina mai imaginativ.

Potrivit specialistilor, copiilor mici le place sa imite persoane. Atunci cand sunt singuri la parinti, ii imita doar pe acestia. Insa atunci cand exista un alt copil in preajma, fratiorul cel mic este fascinat.

Specialistii sustin ca cei mici sunt mai atrasi de comportamentul copiilor decat de cel al adultilor, si ca un copil de numai 1 an este in stare sa imite 50% din comportamentul fratiorului mai mare. Acest lucru contribuie nu doar la grabirea procesului de invatare a limbajului, ci si la dezvoltarea creativitatii si imaginatiei.

Invata sa se calmeze singur!

Cei mai multi copii mici, in special bebelusi, au nevoie de mangaierea sau de vocea mamei pentru a se calma din plans atunci cand sunt iritati si suparati. La fel ai procedat si tu cu primul nascut, cand era bebelus. Insa de cand familia s-a marit, timpul nu iti mai permite sa alergi repede la mezinul familiei pentru a-l lua repede in brate in astfel de situatii.

Momentul in care plange poate coincide cu cel in care ii dai copilului mai mare sa manance sau il ajuti la un joc sau teme si nu te poti opri instantaneu. Vei observa ca este un exercitiu eficient sa lasi mezinul sa planga singur cateva secunde, pana la un minut, fara sa il bagi in seama, deoarece invata sa se calmeze singur.  

Ce alte beneficii crezi ca mai exista de partea fratiorului mai mic? Crezi ca este mai avantajat decat ceilalti copii ai familiei? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avantaje frate mic Relatie frati Rivalitate fraternala

Articole recomandate

Citeste si despre