Incurajarea comportamentului politicos la copii

/ / Modificat: 2011-07-18
Incurajarea comportamentului politicos la copii

maniere_copiiComportamentul politicos sau buna purtare a copilului depind in foarte mare masura de parinti. Bunele maniere nu sunt aptitudini innascute ale copilului, ele trebuie modelate cu ajutorul vostru. Iata cum incurajezi copilul sa se poarte frumos cu ceilalti!


maniere_copiiComportamentul politicos sau buna purtare a copilului depind in foarte mare masura de parinti. Bunele maniere nu sunt aptitudini innascute ale copilului, ele trebuie modelate cu ajutorul vostru. Iata cum incurajezi copilul sa se poarte frumos cu ceilalti!

Socializarea

Abilitatea de a socializa si de a fi prietenos cu ceilalti trebuie intiparita in comportamentul copiilor inca de cand sunt bebelusi. Din interactiunile cu ceilalti, ei au foarte multe de invatat. Poti profita de astfel de interactiuni pentru a-l ajuta sa inteleaga de ce trebuie sa se poarte frumos.

Stabilirea limitelor sau a regulilor

Disciplina si educarea copilului nu poate fi facuta fara reguli si limite. Oricat de ferme sau dure par, ele sunt esentiale in viata si educatia copilului. Copilul trebuie sa inteleaga ca sunt facute pentru binele si siguranta lui si ca trebuie respectate intocmai.


Toti copiii testeaza limitele parintilor si forteaza regulile. E in comportamentul lor natural. Nu trebuie sa te enervezi. Mai important este sa il ajuti sa inteleaga de ce nu e bine sa se poarte urat cu ceilalti.

Autoritatea

Ca orice parinte, iti doresti sa fii un prieten bun pentru copilul tau. Sa ii castigi increderea si, de ce nu, si afectiunea. Dar inainte de toate este important sa fii parinte si sa iti impui autoritatea atunci cand situatia o cere. Fii ferma si nu ceda insistentelor copilului. Stabileste un sistem de reguli si consecinte sau recompense care trebuie sa mearga ca uns in educatia lui.

Imitarea comportamentului tau

Trebuie sa fii un model pozitiv pentru copilul tau, atat in felul in care vorbesti, dar mai ales in modul in care te comporti. Copiii mici imita aproape orice. Iar un comportament adecvat al tau reprezinta cel mai eficient mod de a-ti incuraja copilul sa se poarte frumos la randul lui.

comportament copiiAsumarea raspunderii

De cele mai multe ori iti feresti copilul de greseli si pericole, adica de asumarea raspunderii. Este important ca din cand in cand sa permiti copilului sa simta pe pielea lui consecintele greselilor si modului in care se poarta. Numai asa va intelege mai bine ca unele purtari au consecinte negative, neplacute si incomode atat pentru el, cat si pentru cei din jurul lui.

Laudarea sau complimentarea bunelor maniere

Atunci cand copilul se poarta frumos, lauda-l si multumeste-i pentru ca s-a purtat astfel. Este important sa faci acest lucru si in privinta bunelor maniere. E esential sa i le comunici, explici si aplici in comportament, dar sa stii sa multumesti si sa il lauzi cand este cazul. Lauda are rolul de a-l incuraja si determina sa se poarte la fel si in viitor.

Exemplul

Vorbeste-i despre comportamentul celor din jurul lui. Foloseste-te de situatii diverse si uzuale pentru a-i accentua anumite tipuri de comportament si consecinele lor. Copilul invata cel mai bine daca apelezi la exemple clare, pe intelesul lui.

Cartile si cantecele

Citeste-i carti si fredoneaza-i cantecele care au ca tema comportamentele pozitive. Cumpara-i dvd-uri cu desene animate sau documentare ori ia-i jocuri care se concentreaza pe evidentierea trasaturilor pozitive de comportament.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre