De ce nu imi place la cumparaturi? Punctul de vedere al copilului

/ / Modificat: 2017-09-22
De ce nu imi place la cumparaturi? Punctul de vedere al copilului

Pentru mamici, mersul la cumparaturi poate fi relaxant. Femeilor le place sa piarda timpul printre rafturi, studiind etichetele si proband tot felul de haine pe care nu intentioneaza neaparat sa le cumpere. Fii sincera, de cate ori nu ti-ai surprins copilul stand bosumflat pe un taburet de langa cabina de proba, in timp ce tu incerci o fusta cu buzunare? De cate ori nu l-ai auzit pe cel mic intreband "cat mai dureaza" sau "mai stam"? Si daca tot mai stam, "nu-mi iei si mie ceva?".

Copiilor nu le place la cumparaturi

Cand sesiunea de shopping dureaza doua ore, sa nu te astepti ca cel mic sa stea smirna, langa tine. Se va plictisi ingrozitor, daca tot ceea ce trebuie sa faca este sa se tina dupa tine. Daca in peregrinajul vostru prin mall, intri si intr-un magazin de jucarii sau de echipamente IT, povestea se schimba. Si daca te decizi sa il lasi la locul de joaca, in loc sa il tragi dupa tine din magazin in magazin, vei fi cea mai buna mamica din lume.

Pune-te in pielea copilului. Tie ti-ar placea sa mergi kilometri printr-un mall sau hypermarket aglomerat, cand ai alte planuri in cap?

Daca micutul tau se va hotari intr-o zi sa-ti scrie o scrisoare, cel mai probabil ti-ar spune urmatoarele lucruri:

Draga mama,

Te iubesc foarte mult si nu ma deranjeaza sa merg cu tine la cumparaturi din cand in cand. DAR, te rog, nu ma lua la cumparaturi in mod regulat! Si cand o faci, te rog ca acest moment sa fie scurt si fermecator. Chiar vreau sa ating orice, pentru ca asa invat. Vreau sa ating totul, sa-i explorez textura si sa aud sunetele pe care le face o jucarie atunci cand o scutur. Si sunt intotdeauna curios cum miroase.

Si eu chiar vreau lucruri pe care le vad. Nu de aceea am venit la cumparaturi? Sa cumparam lucruri? Si stiu ca daca plang destul de mult, un timp indelung, uneori vei ceda rugamintii mele. Iar asta am realizat in urma cu foarte putin timp - ca pot obtine ceea ce vreau.

Este deosebit de greu momentul cand trecem pe langa casa de marcat, si toate bomboanele, acadelele si ouale de ciocolata cu surprize se holbeaza la mine, strigandu-ma pe nume. Nu inteleg de ce nu auzi asta. Pe de alta parte, este foarte distractiv pentru mine sa ma joc de-a v-ati ascunselea printre haine, deoarece sunt suficient de mic pentru a ma ascunde bine, astfel incat nimeni sa nu ma gaseasca vreodata. Nu prea inteleg de ce te enervezi atat de mult, eu doar ma jucam.

Stiu ca atunci cand mergem la cumparaturi, trebuie sa fiu atat de bun si sa nu ating nimic, sa stau linistit si sa ma comport ca un adult. Chiar incerc sa fiu asa din greu, dar dupa 45 de minute, depasesc limita maxima de timp in care pot sa ma comport asa. Stiai ca daca nu ma aflu intr-un carucior, trebuie sa merg aproape 4 km pe jos, de la un capat la celalalt al mall-ului, si ca picioarele mele mici se simt foarte obosite?

Cand imi spui exact unde mergem si ce vom face acolo, stiu cel putin ca nu va dura prea mult si trebuie doar sa invat sa fiu rabdator. Imi place cand putem vorbi fara sa ne grabim sau cand ne oprim sa privim multe lucruri diferite. Ma intristez foarte mult si devin marait cand trebuie sa alerg ca sa tin pasul cu tine, si totul se simte ca o graba. Ma simt epuizat atunci si trebuie sa-ti spun despre epuizarea mea. Da, urmeaza un tantrum.

Am putea iesi, te rog, sa ne plimbam cu bicicleta sau sa hranim ratele de pe lac ori sa alergam in parc cu o ora inainte de cumparaturi? Cand imi spui "inca un lucru" si apoi te mai opresti de trei ori sa mai iei inca un lucru si inca unul, ma intristez foarte mult.

Iata care sunt cererile mele, draga mama, exprimate in cuvintele mele simple:

Lasa-ma sa ma joc mai intai;
Explica-mi unde mergem;
Spune-mi cat vor dura cumparaturile si tine-te de cuvant;
Te rog sa iei cu tine niste apa si poate si cateva gustari sanatoase;
Da-mi si mie ceva de lucru, in timp ce facem cumparaturi, pentru ca eu chiar vreau sa te ajut. Vreau sa fii mandra de mine si sa stii ca invat.

Dar cel mai important lucru pe care vreau sa-l retii este acesta: cand totul merge ca naiba, iesi! Lasa totul si abandoneaza nava. Nu ma deranjeaza deloc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cu copilul la cumparaturi Comportamentul copilului

Articole recomandate

Citeste si despre