Copilul nu vrea sa doarma

/ / Modificat: 2011-03-04
Copilul nu vrea sa doarma

Comportamentele legate de somn la copii

Somnul este un factor de echilibru pentru copii deoarece asigura stimularea hormonului de crestere, toate experientele acumulate se imprima in timpul somnului in memorie si putem spune ca o buna dezvoltare a copiilor este datorata si numarului de ore de somn pe care acestia il parcurg.

Raportat la varsta, numarul de ore de somn este diferit, astfel incat un nou nascut poate dormi pana la 16 -22 ore pe zi, un copil de un an - 14 ore, iar un copil de 3 ani - 12 ore de somn.

Copiii mai mici de 6 luni dorm de 3-4 ori pe zi apoi in jurul varstei de 1 an de 2 ori pe zi ajungand la 3-4 ani chiar sa nu mai fie nevoie de somnul de peste zi.

Plecand de la cele de mai sus, parintii considera uneori somnul din timpul zilei obligatoriu la varsta de 3-4 ani si nu tin cont de faptul ca unii copii isi asigura numarul de ore de somn in timpul noptii.

Acesta este unul din motivele pentru care copiii fac crize de opozitie cand sunt dusi la culcare ziua. Recomandarea specialistilor este ca nu trebuie sa-i fortam pe copiii sa doarma ziua daca acestia nu dau semne de oboseala si nu devin irascibili.

Multi parinti sunt nemultumiti si se simt neputinciosi in a invata copilul sa doarma singur. Intrebarea este: la ce varsta ar trebui sa doarma singur in patul/camera lui?

Raspunsul este simplu: din prima zi cand a ajuns acasa. In realitate unii parinti fie din dragoste foarte mare pentru bebelus sau daca exista anumite probleme legate de starea mamei dupa nastere sau poate bebelusul are anumite probleme legate de disconfort il aseaza in patul lor. La inceput lucrurile sunt simple, insa pe masura ce copilul creste, el nu mai doreste sa schimbe locul in care a fost obisnuit.

La varste mici orice schimbare trebuie facuta cu o perioada de adptare, modificarile bruste conduc la aparitia comportamentelor de tip anxios deoerece copiii nu au inca construite toate mecanismele de aparare care sa-i poata ajuta sa inteleleaga ce se intampla cu ei. Apare frica si refuzul ca forme de autoaparare.

Ce facem daca copiii se trezesc noaptea si vin in patul parintilor?

Este foarte greu de explicat si sa-i faceti sa inteleaga de ce nu trebuie sa doarma in patul parintilor "de astazi sau de maine".

Unii copiii au adevarate insomnii. In unele situatii ii vom convinge sa se joace linistiti in patul lor si le vom spune ca noi suntem aproape in camera alaturata si ca somnul o sa vina. Teama de a dormi singur exista si daca spun ca le este frica, va rog sa-i credeti.

Incercati sa ii explicati in timpul zilei, amenajati-i camera impreuna cu el, decorati-o cu lucrurile care-i fac placere si pe care le considera personale, puteti sa-i lasati daca este posibil animalul de companie (daca nu prezinta pericol); copiii au nevoie de prieteni. Asigurati-i ca ii iubiti si seara le veti spune povesti la marginea patului, nu in pat langa ei, acestea il vor ajuta.

Unii copiii doresc sa imparta patul cu un parinte (de preferat mama), altii cu ambii parinti. Aceste comportamente se intaresc de obicei cand copilul este bolnav si parintii il iau in patul lor.

La varsta de 5-6 ani copiii sunt curiosi, vor sa stie ce se intampla in patul parintilor. Manifesta oarecum un sentiment de gelozie si atunci nu vor sa doarma singuri sau vin noaptea in control.

Daca comportamentele se repete noaptea, nu exista prea multe solutii deoarece copilul nu intelege ca mama si tata dorm in patul lor si ca el acum este mare si trebuie sa stea singur. Copilul trebuie recompensat pentru fiecare perioada de timp in care doarme singur. Recompensele nu sunt intotdeauna cele materiale, veti prelungi timpul de poveste sau cel de joaca.

Incercati sa evitati trimiterea cu fermitate a copilului in patul lui!

In situatia in care va simtiti depasiti, nu ezitati sa apelati la recomandarile specialistilor, tehnicile terapeutice va vor ajuta.

Iulia Pantazi

Pshiholog principal clinician

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre