6 obiceiuri nesanatoase la copii si cum sa le combati

/ / Modificat: 2017-08-16
6 obiceiuri nesanatoase la copii si cum sa le combati

Cu sau fara voia ta, copilul tau va dezvolta in timp destule obiceiuri nesanatoase. Tentatiile nocive sunt atat de numeroase si prezente in viata noastra astazi, incat este foarte greu sa le tii pe toate departe de copilul tau. Televizorul, calculatorul, mancarea de tip fast-food, scobitul in nas, saritul peste micul dejun sau evitarea periajului dentar sunt doar cateva dintre cele mai frecvente obiceiuri nesanatoase pe care le adopta prichindelul tau. Iata si altele, dar si solutiile eficiente pentru a le combate si a ajuta copilul sa dezvolte obiceiuri sanatoase de viata!

Televizorul si calculatorul

Televizorul si calculatorul sunt echivalente cu sedentarismul. Cu cat copilul petrece mai mult timp in fata lor si este acaparat de emisiuni, desene animate si jocuri video, cu atat sanatatea lui are de suferit.

Copiii petrec prea mult timp in fata televizorului si folosesc in exces calculatorul. Este o concluzie ingrijoratoare la care au ajuns specialistii. Medicii sunt ingrijorati de cresterea cazurilor de obezitate la copii si a bolilor care iau nastere din cauza acesteia.

Este recomandat ca de mic sa obisnuiesti copilul cu un program adecvat varstei lui in ceea ce priveste folosirea calculatorului si a televizorului.

Tine cont de recomandarile specialistilor, care sustin ca micutii intre 3 si 5 ani trebuie sa petreaca maximum 15 minute pe zi in fata calculatorului, iar copiii mai mari doar una sau doua ore. Chiar si cand este adolescent, nu permite copilului sa stea mai mult de doua ore pe zi in fata calculatorului.

Aceleasi reguli se aplica si in cazul folosirii televizorului.

Scobitul in nas

Scobitul in nas este unul dintre cele mai deranjante si neplacute comportamente pe care le poate adopta copilul. Spre deosebire de alte comportamente negative, scobitul in nas nu este un tic nervos, ci un obicei dobandit.

Chiar daca in multe cazuri cel mic renunta singur la acest obicei, exista si situatii in care acesta persista in comportamentul lui.

Cearta si pedepsele nu sunt de folos in dezvatarea copilului de acest obicei nepotrivit. Cel mai indicat este sa incerci sa ii tii manutele mereu ocupate, mai ales cand se plictiseste, si sa ii distragi atentia in momentele in care il vezi ca se pregateste sa isi "cerceteze" nasucul cu degetul.

Uneori, copilul baga degetul in nasuc din cauza mucusului intarit, care il deranjeaza si incomodeaza. Ai grija sa ii cureti frecvent narile sau sa il inveti sa isi sufle mai degraba nasul in astfel de momente.

Sucuri acidulate si mancare fast-food

Hamburgerii, cartofii prajiti si sucurile sunt o slabiciune pentru foarte multi copii din ziua de astazi.

Insa totul tine de educatia timpurie a copilului. Daca nu il obisnuiesti de mic cu astfel de produse, nici nu va pofti la ele.

Pune-i bazele unei educatii alimentare sanatoase inca de mic si invata-l cat este de important sa manance sanatos. Foloseste-te de exemple din jurul tau, exemplificandu-i obezitatea, cel mai mare pericol, in poze din ziare sau de pe internet, si explicandu-i cat de rau poate face corpului lui.

Cu sucurile din comert, este aceeasi problema. Contin mult zahar, coloranti alimentari nocivi si nu aduc niciun beneficiu organismului. Nu o sa il poti obisnui pe copil sa bea doar apa plata, dar il poti pacali putin.

Invata-l cu bauturi dulci preparate in casa. Combina sucurile de fructe proaspete cu lamaie, pregateste-i limonada, compoturi etc. Inlocuieste zaharul din bauturile facute in casa cu miere sau melasa ori alti inlocuitori sanatosi pentru organism.

Saritul peste micul-dejun

Din dorinta de a se juca cat mai mult, copilul are tendinta de a sari dimineata din pat direct in fata calculatorului sau in spatiul de joaca. Una dintre consecinte este saritul peste prima masa a zilei.

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Alimentele consumate dimineata sunt bogate in substante nutritive care ii asigura copilului rezerva de energie si putere pentru o zi intreaga de joaca si activitate neincetata. In plus, nutritionistii au descoperit ca servirea regulata a micului dejun protejeaza copilul de obezitate, fiind mai putin predispus sa consume calorii in exces.

Nespalarea mainilor si saritul peste periajul dentar

Igiena personala este cruciala pentru sanatatea copilului. Spalatul pe manute si pe dinti sunt doua obiceiuri destul de greu de implementat in rutina copilului mic. Insa este foarte important sa te asiguri ca intelege si respecta aceste doua reguli care, daca nu sunt practicate cu regularitate, ii pot pune in pericol sanatatea.

Copilul tau va uita de multe ori sa se spele pe maini sau pe dinti. Nu trebuie sa te enervezi si sa il pedepsesti tot timpul. Important este sa ai grija sa se spele in momente-cheie: dupa folosirea toaletei, de fiecare data cand intra in casa de afara si, in general, inainte de a manca ceva.

De asemenea, periajul dentar este foarte important sa fie realizat in principal dimineata si seara, chiar daca medicii recomanda perierea lor dupa fiecare masa. Daca micutul reuseste sa respecte macar cele doua dati, te poti declara multumita.

Dieta de slabit

Traim intr-o epoca in care se pune mult prea mult pret pe imagine si aspect fizic. Asa se face ca adolescentii, in special fete, de numai 12-13 ani, se documenteaza si urmeaza diete stricte de slabit, cu scopul de a arata precum modelele din paginile revistelor de moda.

Dietele de slabit sunt un risc pentru sanatatea copilului, dar o realitate greu de tinut in frau in ziua de astazi, cand incep sa se regaseasca printre obiceiurile tot mai multor fete.

Cel mai bun mod de a evita un astfel de obicei in comportamentul copilului este sa setezi un exemplu pozitiv de imagine.

Evita discutiile si aprecierile negative la felul in care arati si la greutatea pe care o ai. Nu vorbi despre mancare ca fiind un factor al ingrasarii. Nu ii vorbi de alimente care ingrasa foarte mult si alimente care slabesc. Spune-i doar ca unele alimente ii dau energie si vitamine ca sa se poata juca in voie si altele il obosesc si il incetinesc din joaca sau ii fac rau organismului. Ajuta-l sa dezvolte o imagine pozitiva despre aspectul lui fizic si sa fie multumit de felul in care arata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri copii Probleme comportament copii Obiceiuri sanatoase copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre