Carbohidratii in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2011-07-27
Carbohidratii in alimentatia copilului

cirese_fructe_sanatate_copiiCarbohidratii fac parte dintr-o multime de alimente pe care le mancam zilnic. In ciuda sfaturilor de a renunta la ei, acestia au un rol esential in sanatatea copiilor. Si nu sunt toti daunatori pentru sanatate. Atata timp cat nivelul carbohidratilor simpli este scazut, iar alegerile alimentare se concentreaza mai mult pe carbohidrati complecsi, micutul tau are numai de beneficiat.

Afla ce rol au carbohidratii in alimentatia celui mic si cand sunt periculosi pentru sanatate!

Tipuri de carbohidrati

Exista 2 tipuri majore de carbohidrati care se regasesc in alimente:

  • Carbohidrati simpli - sunt numiti si zaharuri simple, se gasesc in majoritatea produselor rafinate industrial, dar si in alte alimente hranitoare ca laptele si fructele;
  • Carbohidrati complecsi - sunt considerate alimentele cu amidon; printre acestea se numara produsele cu cereale - paine si produse din cereale integrale, porumb, orez; la fel ca si in cazul celor simpli, unele alegeri sunt mai sanatoase ca altele - este de preferat sa alegi produse cat mai naturale, nerafinate industrial.


art_cerealeCe fel de carbohidratii trebuie sa manance copiii?

Multe alimente care fac parte din meniul uzual al copiilor contin atat carbohidrati complecsi, cat si simpli. Corpul transforma carbohidratii in zaharuri simple, care sunt absorbiti in vasele de sange. Ei devin principala sursa de energie zilnica a copiilor.

Copiii de peste 2 ani au nevoie de o dieta echilibrata si sanatoasa formata in proportie de 60% din alimente hranitoare bogate in carbohidrati complecsi (orez, cereale integrale, cuscus, paine, cereale pentru micul dejun, banane etc.). Acestia sunt sursele cele mai indicate in meniul micutilor. Pe langa zaharuri, ele contin vitamine si minerale care-i ajuta sa creasca sanatosi.

Alimentele bogate in carbohidrati simpli sub forma zaharurilor simple, rafinate (bomboane, produse de patiserie, pizza, fast-food, dulciuri, snacks-uri, chips-uri etc.) contin putine elemente nutritive si sunt asociate cu afectiuni grave ca obezitate, diabet sau chiar carii dentare. Acestea trebuie diminuate din alimentatia prichindeilor si inlocuite cu alimente sanatoase.

art_salata_de_fructeCe alimente bogate in carbohidrati dai copilului?

Fructe si legume

Pe langa carbohidrati simpli, fructele si legumele contin si vitamine si minerale care ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului.

Printre cele mai indicate fructe se numara bananele, ciresele, citricele, fructele de padure, merele, piersicile, perele si pepenele.

Dintre legume morcovii, broccoli, salata verde, porumbul, mazarea si ardeiul gras sunt cele mai recomandate.

Lactate

Acestea sunt bogate in carbohidrati simpli, dar sunt si sursa nutritiva pentru micuti. Alege produsele cu un continut scazut de grasimi: lapte, iaurt, inghetata, branza, crema de branza etc. Acestea ofera energie, dar si un surplus considerabil de calciu pentru sanatatea oaselor si danturii.

 

art_copil-legume-fructeGustari

Gustarile zilnice sunt cele mai bogate surse de carbohidrati la copii. Acestea sunt alimentele pe care micutii le ciugulesc intre mese. Si nu intotdeauna alegerile sunt cele mai bune. Dulciurile, produsele de patiserie sau alte produse care contin zahar rafinat nu sunt sanatoase si ofera energie pe termen scurt.

Copiii trebuie sa consume gustari care contin zahar in cantitati moderate. Este bine ca bomboanele, dulciurile, prajiturile si bauturile acidulate din comert sa fie consumate cat mai rar. Cele mai indicate gustari sunt fructele si legumele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari copii Alimentatie sanatoasa copii Vitamine minerale copii

Articole recomandate

Citeste si despre