Vaccinul antirujeolic si polipii

/ / Modificat: 2015-09-16
Vaccinul antirujeolic si polipii
Intrebare:

- Baietelului meu i s-a facut vaccinul de 13 luni impotriva rujeolei pe 23 februarie 2008, iar dupa 2 zile i-au aparut pe fata niste pete rosii care apoi au avut un punct galben in varf, i s-au inflamat polipii (e o problema la el mai veche)si i-a curs nasucul. Am inteles ca acest vaccin are reactii adverse aparitia rujeolei, dar nu atat de grava ca atunci cand e luata ci fiind inoculata prin acest vaccin e o forma mai usoara. Mi s-a spus de catre medicul orl-ist la care am fost pentru polipi ca are imunitatea scazuta si de aceea de fiecare data cand i se face un vaccin ii scade imunitatea, iar polipii se inflameaza. Imi puteti spune care ar fi cauza si alte sfaturi?

Raspuns:

Vaccinul antirujeolic este un vaccin viu atenuat, care contine tulpini virale vii, atenuate, care induc formarea de anticorpi specifici indreptati impotriva virusului rujeolic si care vor reactiona la un viitor contact cu virusul, prevenind imbolnavirea.
 


Vaccinul este in general bine tolerat de catre copiii, complicatiile fiind exceptionale. Ca efecte adverse insa pot apare la cateva zile de la vaccinare simptome asemanatoare celor din rujeola: febra, somnolenta sau dimpotriva agitatie, secretie nazala si o eruptie cutanata, insa acestea sunt de obicei limitate.

Aceste efecte secundare sunt cauzate de reactia organismului la prezenta tulpinilor virale in organism.



In privinta vegetatiilor adenoide (polipilor) acestea sunt constituite din tesut limfatic care formeaza amigdala faringiana, situata pe peretele posterior al nazofaringelui (in spatele foselor nazale); cand amigdala faringiana se hipertrofiaza (creste in dimensiuni) apar aceste vegetatii adenoide sau polipi.



Tesutul limfatic este foarte sensibil si se inflameaza cu usurinta. Astfel orice inflamatie in sfera ORL (rinita, faringita) se insoteste si de inflamarea vegetatiilor adenoide.



Aceste vegetatii se atrofiaza dupa varsta de 6 ani. Daca insa cauzeaza o obstructie nazala severa sau apar complicatii (otite recurente, rinofaringite recurente) medicul specialist ORL poate recomanda indepartarea lor chirurgicala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre