Scaunul de masina nu este o fita

/ / Modificat: 2017-09-15
Scaunul de masina nu este o fita

Romania are cele mai multe victime din accidente auto, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Numai in 2015 au murit aproape 2000 de persoane. Potrivit agentiei de presa Agerpres, in 2017, in fiecare luna, aproximativ 10 copii au murit sau au fost raniti in accidente auto. In SUA principala cauza a mortii pentru copiii intre 2 si 14 ani sunt accidentele auto.

Multe dintre aceste drame ar putea fi evitate daca inainte de a pleca la drum copiii ar fi pusi in scaune de masina. Este si cazul fetitei din Baia Mare care a cazut din autoturism, in timpul mersului pentru ca a deschis portiera.

Cat valoreaza viata unui copil?

Nu doar ca legea ar trebui sa-i pedepseasca pe cei care pleaca la drum avand copiii neasigurati, dar cred ca ar trebui sa facem acest lucru din simplu motiv ca nu vrem sa ne omoram micutii. Ganditi-va numai la fetita aceea care a scapat de moarte ca prin urechile acului. Daca statea intr-un scaun, cu centurile legate, nu avea cum sa deschida portiera. Si daca, prin absurd, reusea, tot nu cadea din masina. Desi exista o lege care obliga toti parintii cu copii sub 1,35 m sa aiba scaun de masina, eu nu am auzit sa fi primit cineva vreodata amenda pentru lipsa lui. Oricum, amenda este mult prea mica, de doar 400 de lei. Se pare, ca doar atat valoreaza viata unui copil! Si, Doamne, cati copii vad mergand in picioare pe bancheta din spate sau chiar pe scaunul de langa sofer. Saracutii, rad si le fac cu mana celorlalti soferi, fara sa stie ca o frana mai tarziu ar putea sa nu mai existe!

Stiu, un scaun de masina nu este ieftin. Dar o viata este nepretuita. Daca nu aveti posibilitatea de a cumpara un scaun nou, cautati unul la mana a doua, imprumutati unul de la prieteni care nu mai au nevoie de el, gasiti orice solutie pentru a va tine copilul in siguranta.

Cand instalati scaunul auto, aveti grija sa fie pus corect, pentru ca altfel degeaba va straduiti! Centurile trebuie sa fie puse si ele bine, astfel incat copilul sa nu poate iesi, sa nu le poata desface. Daca luati un scaun deja folosit, aveti grija sa nu fie prinzatorile prea uzate, iar copilul sa le desprinda.

Nu spuneti ca "nu mi se poate intampla mie", pentru ca o clipa de neatentie, a voastra sau a altui participant la trafic, sofer sau pieton, poate sa va arunce copilul prin parbriz. Astia mici, asa sunt ei. Nu au stare! Iar in masina cu atat mai mult, pentru ca se plictisesc, se ridica in picioare sa vada pe geam, si e suficienta doar o frana pentru a rupe coloana sau a-i ucide. Si nu, nu merge sa-i tineti in brate. In cazul unui impact, este dovedit prin nenumarate teste, ca tendinta celui care tine copilul in brate este sa se salveze pe sine.

Orice scaun auto pentru copii este mai bun decat niciunul

Luati orice scaun de masina! Important este sa nu fi fost implicat intr-un accident. Exista tot felul de modele, din tot felul de materiale, insa pana la urma trebuie sa asigure siguranta copilului. Si daca acesta nu vrea sa stea in scaun, nu porniti masina. Exista o multime de moduri de a-l face sa stea. Puteti folosi tot felul de jocuri, cantati cu el, spuneti-i poezii. Explicati-i ca vede mai bine pe geam. Cand va vedea ca nu are de ales, va sta in scaun fara sa mai planga. Daca il veti transporta asa de la nastere, nici nu va sti ca exista un alt mod de a merge cu masina si i se va parea firesc. De fapt, acesta este si adevarul. Nu ar trebui sa existe alt mod de a transporta copilul, decat in scaun de masina!

Autor: Cristina Calin

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Siguranta masina copii Scaun de masina

Articole recomandate

Citeste si despre