Scaunul auto pentru bebelus. Cum il instalez si folosesc?

/ / Modificat: 2017-01-13
Scaunul auto pentru bebelus. Cum il instalez si folosesc?

Scaunul auto pentru bebelus este o masura pentru siguranta copilului tau, dar si una impusa de lege. Pe langa tipul de scaun auto pe care il alegi, trebuie sa stii sa il instalezi si sa il folosesti corect, pentru a nu avea parte de surprize neplacute.

Exista tot felul de scaune convertibile, inaltatoare, dar si tot felul de legi legate de acest aspect, care la un moment dat te pot induce in eroare.

De ce este un scaun auto pentru bebelus necesar?

In primul rand, pentru ca este cerut de lege, care impune ca, pana la varsta de 12 ani, copiii nu au voie pe scaunul din dreapta soferului, chiar daca poarta centura, iar copiii pana in 3 ani au nevoie de suport de retinere omologat.

In cazul in care copilul nu este asezat in scaun auto sau inaltator, potrivit legii se percepe amenda la fel ca si in cazul nerespectarii obligatiei pasagerilor de a purta centura de siguranta.

Pe langa acest aspect, scaunul auto este o investitie pentru siguranta copilului tau. De multe ori parintii uita sa il foloseasca in mod regulat. Pentru a evita, de exemplu, sa muti scaunul auto dintr-o masina in alta atunci cand in familie exista doua autoturisme, instaleaza cate un scaun in fiecare dintre ele. Siguranta copilului tau este mai importanta decat investitia in sine.

Cum aleg scaunul auto cel mai potrivit?

Teoretic, scaunele auto pentru bebelus existente pe piata indeplinesc standardele de siguranta prevazute de lege, deci orice model este bun. Fapt care nu se aplica insa la cele care sunt second hand, deoarece acestea pot sa nu mai indeplineasca standardele legale sau sa fi suferit accidente.

Chiar daca scaunul este unul adaptat legilor, o instalare incorecta a acestuia poate pune in continuare siguranta copilului in pericol. Pana bebelusul nu implineste 12 luni si 9 kilograme, scaunul trebuie pozitionat cu fata invers sensului de mers. Specialistii spun ca pozitionarea cu fata spre sensul de mers poate rani coloana bebelusului in cazul unei coliziuni frontale si ca, cu cat mentii mai mult pozitionarea cu opusa sensului de mers, cu atat expui copilul unui risc mai mic.

Trebuie sa tii cont insa si daca scaunul auto al bebelusului tau este potrivit greutatii copilului. Il poti folosi pana cand copilul tau depaseste limita de inatime sau greutate specifice scaunului auto, dupa care poti trece la inaltatoare auto, care se gasesc impreuna cu hamuri de protectie.

Inaltatoarele auto ajuta copilul ca, in cazul unui accident, sa fie in siguranta purtand o centura adecvata. In cazul in care este folosita pentru copil o centura de adulti, la impact aceasta poate vatama organele din cutia toracica, in loc sa le protejeze.

scaun_auto

Cum instalez corect protectia auto pentru copilul meu?

Expertii spun ca peste 90% dintre dispozitivele auto pentru transportul copiilor nu sunt instalate corect. Asigura-te ca instalarea este una corecta:

- Asigura-te ca scaunul auto este pozitionat corect. Cea mai sigura pozitionare este in centrul canapelei din spate, ferit de impacturile laterale. Daca ai doi copii, atunci incearca sa il asezi pe unul in partea din dreapta si pe unul in centrul canapelei din spate. Foloseste un despartior daca cei mici se harjonesc din cauza apropierii, pentru ca altfel vei fi distrasa de la condus.

- Potriveste-l corect. Citeste cu atentie manualul de instalare si utilizare a scaunului auto, pentru a fi cat mai bine ancorat. Apasa bine scaunul auto astfel incat sa se muleze corect peste forma locului din spate.

- Pune corect centura. Expertii in siguranta copilului spun ca cea mai des intalnita greseala a parintilor in ceea ce priveste scaunul auto este ca lasa hamurile si centurile acestuia prea largi. Trebuie sa te asiguri si ca hamurile sau curelele nu sunt rasucite sau plasate gresit (pozitia corecta este la nivelul subsuorilor).

Este important sa potrivesti corect scaunul auto pe bancheta din spate, astfel incat sa fie perfect lipit de sezut si spatar. Ajuta-te de brate si chiar de un genunchi pentru a impinge scaunul auto in canapea, cu scopul de a scoate aerul de dedesubt. Strange curelele la maxim, astfel incat sa nu permita miscarea scaunului auto, si verifica-le atunci cand ai terminat, pentru a fi sigura ca totul e in regula.

Pentru a testa daca ai instalat scaunul auto pentru copil in mod corect, trage de partea superioara a scaunului inspre parbriz si inspre fiecare din portierele laterale scaunului. Daca acesta se misca mai mult de 2-3 cm in oricare dintre directii, desfa-i toate centurile si urmeaza din nou pasii de instalare, pana cand scaunul este perfect fixat.

In cazul in care constati ca lipseste vreuna din piesele de fixare, contacteaza producatorul sau magazinul din care ai achizitionat scaunul. Daca nu reusesti sa il montezi tu sau cineva apropiat, poti cere ajutorul cuiva care a mai parcurs pasii de instalare a unui scaun auto pentru copil pana acum.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Instalare gresita scaun de masina

Articole recomandate

Citeste si despre