Scaunele pentru masina rear-facing - avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2017-03-27
Scaunele pentru masina rear-facing - avantaje si dezavantaje

Planuiesti sa cumperi un scaun de masina pentru copilul tau? Ce zici de un scaun auto rear-facing? Spre deosebire de scaunele auto standard front-facing, care se monteaza astfel incat copilul sa fie orientat cu fata spre directia de mers, sistemul rear-facing presupune ca micutul sa stea cu spatele spre directia de mers, spate in spate cu adultii care ocupa locurile din fata.

Studiile au demonstrat ca acestea sunt mult mai sigure decat cele clasice, in cazul copiilor cu varste mai mici de 4 ani.

Argumente PRO

1. Risc de ranire mai mic in caz de accident

Sistemul rear-facing a fost conceput tinandu-se cont de anatomia copilului mic si de fortele exercitate asupra corpului sau, in cazul unui accident. Raportat la ansamblul corpului, capul unui copil mic este mai mare si mai greu decat capul unui adult. In cazul unui bebelus, de exemplu, capul reprezinta un sfert din greutatea intregului corp, in timp ce capul adultului reprezinta doar 6% din greutatea sa. In plus, scheletul unui copil este delicat. Oasele gatului sunt conectate la coloana vertebrala mai degraba prin cartilaje, decat prin oase solide. Aceste structuri cartilaginoase incep sa se intareasca dupa ce copilul implineste varsta de 2 ani, procesul fiind unul indelungat.

Atunci cand masina este implicata intr-un accident, centurile de siguranta iti tin corpul pe loc, dar capul ramane liber si este propulsat in fata cu o forta uriasa. Copilul cu o varsta mai mica de 4 ani risca sa isi rupa usor gatul, in urma impactului. Cele mai periculoase situatii sunt coliziunile frontale. Din nefericire, acestea sunt si cele mai comune accidente de masina, in majoritatea cazurilor impactul avand loc la viteze mari. Sistemul rear-facing protejeaza capul, gatul si coloana vertebrala ale copilului, mentinunadu-le aliniate complet. Prin urmare, capul nu ii va mai fi impins inainte, in cazul unui impact, reducand riscurile producerii unor leziuni la nivelul gatului si al coloanei vertebrale.

Scaunul auto, pozitionat cu spatele la directia de mers, are marele avantaj de a sustine capul copilului si de a absorbi forta impactului, protejand in acest mod si restul corpului.

2. Poate fi folosit o perioada indelungata

Statisticile arata ca fatalitatile in caz de accident sunt foarte rare, atunci cand copilul este pus intr-un scaun auto, cu spatele la directia de mers. Scaunul rear-facing este extensibil si poate fi utilizat pana cand copilul implineste 4 ani.

Producatorii recomanda folosirea lui pana cand copilul depaseste limita de greutate a scaunului sau pana cand capul micutului ajunge sa treaca de partea superioara a scaunului, ceea ce inseamna ca nu va mai fi la fel de protejat intr-un accident.

3. Este mai convenabil ca pret in timp

Multumita faptului ca poate fi exitins, scaunul auto cu orientare spre spate te scuteste de achizitionarea unui alt scaun.

4. Este cotat ca si Best Buy

Scaunele rear-facing extensibile sunt cotate drept Best Buy, ceea ce iti ofera garantia ca este destul de usor de instalat si utilizat. Daca ai optat totusi pentru un model fix, asigura-te ca este instalat corect. Poti cere ajutorul comerciantului, in acest sens.

5. Comunicarea cu copilul se face mai usor

Daca nu conduci chiar tu masina si stai cu cel mic pe bancheta din fata, poti sa comunici mult mai bine cu el. Daca esti tu soferul, nu te ajuta prea mult sa folosesti un scaun cu orientare spre fata, deoarece stai oricum cu spatele la cel mic. Unele modele de scaune rear-facing sunt prevazute cu o oglinda de pus in spate, pentru a-ti putea vedea copilul in retrovizoare.

Argumente CONTRA

1. Instalarea scaunului iti poate da batai de cap

Unele scaune pot fi mari, grele si greu de montat. Inainte sa cumperi un scaun cu orientare spre spate, probeaza-l cu copilul. Asigura-te ca ii intelegi mecanismul de montare inca din magazin si ca cel mic sta confortabil in el.

2. Disponibilitate redusa si costuri relativ ridicate

In functie de dimensiune, functionalitati si producator, pretul lui poate ajunge si la 2.400 de ron. Cele mai scumpe sunt scaunele I-Size, cu rotire la 360 de grade, ceea ce permite pozitionarea lor atat cu fata, cat si cu spatele catre sensul de mers. Un astfel de scaun ofera spatiu copilului si poate fi folosit in siguranta de la nastere pana in jurul varstei de 4-5 ani. Atentie la marca de scaun pe care o alegi si la site-ul de pe care il comenzi.

Nu orice scaun cu orientare spre spate este bun. Cel mai bine este sa il cumperi direct din magazin, dupa ce l-ai probat.

3. Nu ofera suficient spatiu pentru picioare

Copiii mai mari pot avea probleme la intinderea picioarelor, deoarece spatiul pentru aceasta este limitat. Din fericire, copiii sunt mai flexibili decat adultii si pot sta confortabil intr-o pozitie cu picioarele incrucisate. 

Producatorii spun ca scopul scaunului auto cu orientare spre spate este de a proteja capul, gatul si organele interne.

4. Iti limiteaza spatiul din masina

Daca ai o masina mica, s-ar putea sa iti ia mult timp pana sa potrivesti scaunul auto cu orientare spre spate. Chiar si intr-o masina mare, poti sa ai senzatia ca nu ai suficient spatiu, din cauza volumului mare pe care il au aceste tipuri de scaune. In plus, este dificil de calatorit cu intreaga familie intr-o masina prevazuta cu un scaun auto extensibil rear-facing.

La unele masini, daca vrei ca micutul tau sa aiba cat mai mult loc la picioare, trebuie sa impingi scaunul din dreapta soferului cat mai mult in fata, motiv pentru care acesta ramane usor apleca. Daca pasagerul din dreapta soferului este foarte inalt sau solid, nu se va bucura de o pozitie foarte confortabila. Alte modele de masini sunt prevazutrr cu mai mult loc, chiar si cu scaunul impins la maxim in fata.

5. Siguranta 100% nu exista

Specialistii spun ca un impact frontal, in cazul unei viteze de peste 80Km/h, poate produce decesul copilului si fara sa exista fracturi ale gatului sau craniului. Presiunea enorma a decelerarii poate cauza leziuni fatale ale creierului. Scaunul auto iti protejeaza copilul doar in cazul in care ai reusit sa franezi suficient, inainte de impactul violent.

In cazul accidentelor de intensitate usoara si medie, scaunul face insa diferenta, de la o fractura de gat, la o mica sperietura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Scaun auto rear-facing Scaun de masina

Articole recomandate

Citeste si despre