Scaunele de masina pentru copii

/ / Modificat: 2011-09-30
Scaunele de masina pentru copii

Iata cateva aspecte in ceea ce priveste siguranta scaunelor de masina pentru copilul tau.

Importanta scaunelor pentru copii 

Transportul copilului acasa, dupa nasterea lui, trebuie sa se realizeze in conditii de maxima siguranta. Toti bebelusii trebuie transportati numai prin utilizarea unor scaune speciale care sunt prinse de centuri de siguranta si va protejeaza copilul in cazul unui accident.

In unele tari, este interzis prin lege copiilor sa circule in masina daca nu sunt transportati in scaune speciale care sa le asigure protectia. Daca aveti nevoie de criterii de convingere atunci iata cateva statistici. In 2000, In Statele Unite, mai mult de 248.000 de copii au fost raniti in accidente si peste 1600 ucisi.

Cei mai multi dintre ei nu erau asezati in scaune speciale, incalcand astfel prevederile legale. Daca aveti impresia ca aceste accidente s-au intamplat din cauza unor viteze prea mari atunci trebuie sa stiti ca cele mai multe s-au intamplat in apropiere de casa si la o viteza destul de mica.


Scaunul pentru copii trebuie cumparat inainte de nasterea lui si trebuie ales cu foarte mare atentie. Cumparati toate accesoriile necesare pentru ca ele contribuie la cresterea sigurantei copilului dumneavoastra.

Cum aleg un scaun? 

Orice scaun aparut pe piata trebuie sa se inscrie in standardele de siguranta. Daca sunt originale atunci nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta. Nu este recomandat sa cumparati scaune second-hand sau de la producatori amatori.

Instalarea scaunului este o operatie care trebuie realizata cu atentie; uneori un scaun foarte bun dar prost montat poate determina acelasi efect: accidentarea grava. Cel mai potrivit scaun este acela care se potriveste atat copilului cat si masinii tale.

Cea mai buna pozitie pentru un copil este aceea in care sta culcat. Expertii spun ca un copil, in pozitia sezut, sufera de rani mult mai grave in cazul unui accident pentru ca o lovitura frontala exercita presiuni asupra capului si gatului acestuia; sansele de supravietuire sunt mici.

Exista trei tipuri de scaune:

  • pentru bebelusi : Aceste scaune sunt construite in asa fel incat bebelusul sa fie asezat in pozitie orizontala. In functie de greutatea copilului, parintii trebuie sa aleaga un scaun potrivit.

  • convertibil : Aceste scaune permit copilului sa stea atat in fund cat si culcat. De asemenea trebuie alese in functie de varsta si greutatea copilului. Daca bebelusul se simte confortabil in pozitie orizontala atunci incercati sa il asezati in acest mod cat mai mult timp. Verificati de fiecare data centurile de siguranta.

  • scaun cu centura : Acest tip de scaun este recomandat in special copiilor peste trei ani. Prezinta o vesta de siguranta care sa mentina copilul in pozitia sezut si trebuie utilizata in cazul scaunelor de masina cu suport pentru cap.

  • Metoda aceasta nu este cea mai sigura dar la varsta de trei ani cei mai multi copii refuza sa stea intinsi. Daca centurile sunt prinse bine riscul de accidentare este scazut.

    Instalarea scaunelor pentru copii

    Instalarea corecta este secretul!

    Daca va ganditi la siguranta copilului dumneavoastra atunci ar trebui sa deveniti expert in instalarea scaunului.

    Cele mai frecvente greseli sunt: conectarea gresita a centurilor, pozitia gresita a copilului in scaun, asezarea eronata a scaunului pe bancheta. O instalare perfecta presupune ca scaunul bebelusului sa nu se miste mai mult de 3 cm in fata sau in lateral.

    Unele studii arata ca mai mult de 50% din scaune nu sunt instalate corect si ca riscul accidentarii este foarte mare. Neglijenta parintilor in aceasta privinta poate contribui la ranirea grava a copilului lor. Exista diferite sisteme de prindere a centurilor de siguranta; in acest mod copilul va fi asezat corect in scaun.


    Toate scaunele fabricate dupa data de 1 septembrie 2002 sunt dotate cu aceste sisteme. Unele dintre ele prezinta veste de siguranta si hamuri speciale care sa impiedice miscarea brusca a copilului in timpul unui accident dar sa asigure totusi confortul necesar.

    Este de retinut ideea ca pozitia copilului este un aspect de mare importanta in siguranta lui.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Scaun masina Instalare scaun masina

    Articole recomandate

    Citeste si despre