Otita medie acuta nesupurata

/ / Modificat: 2010-11-10
Otita medie acuta nesupurata
Intrebare:

- Am o fetita de 1 an si 7 luni si de mai multa vreme avem probleme cu mancatul. Cand am inceput diversificarea la 6 luni manca si intindea chiar gurita dupa lingurita. Ii placeau merele cu biscuiti, legumele cu carnita mixate de mine, ficatul de pui cu cartofi. Pentru variatia gusturilor, am alternat si cu borcanele. Pe la 8-9 luni insa, cand i-au dat primii dinti, a devenit mofturoasa. Asa am ajuns sa mancam cu televizorul, cu reclame (ii distrageam astfel atentia!!!) A fost si de mai multe ori racita si atunci refuza mancarea solida si manca numai lapte praf. De pe la 9-10 luni a refuzat si spanacul, si mancarea facuta de mine, si ficatul de pui. S-a stabilizat la 3 feluri de mancare: la pranz cocktail de fructe rase (mar, banana, piersica, fructe exotice de la borcanel, suc de portocale) cu branzica de vaci si cereale, dupa-amiaza - borcanel de vitel sau jambon cu rosii si seara iaurt cu biscuiti. La aceste mese se adauga cele doua mese de lapte, cate 250 ml dimineata si seara. La 1 an si 7 luni are 11 kg si analizele de sange au iesit bune (foarte curios nu este anemica desi refuza oul cu obstinatie). Este extrem de energica. Acum i-au explodat si cei 4 canini si primele 4 masele. Toti odata. Are zile in care accepta mancarea solida, altele in care o refuza. Singura mancare la care nu renunta este iaurtul cu biscuiti. Am observat insa ca atunci cand refuza furctele sau carnita cu piureul de legume, mananca daca-i dai iaurtul cu biscuiti sau ceva dulce - tort, spre exemplu. Deci practic nu ar fi dintii de vina pt. acest apetit super selectiv. Nu stiu ce sa mai fac ca sa manance si mai ales cum sa procedez ca sa manance si maruntit nu numai pasat (am inteles ca pana acum nu avea cu ce sa mestece, dar acum i-au dat si maselele, deci are cu ce). Mentionez ca zilnic iesim la plimbare 30 de minute - 1 ora si ca nu-i dau in timpul zilei "prostioare" de genul pufuleti, croissant-uri, bombonele, fursecuri sau alte dulciuri care ar putea sa-i taie pofta de mancare (chestia cu tortul am testat-o o data, cand si-a vazut tatal mancand asa ceva). Nici bauturi indulcite nu-i dau. Doar ceai special pt. copii mici de la Hipp si apa. Pediatrii consultati mi-au recomandat s-o tin nemancata, dar mie mi-e mila s-o las in greva foamei mai mult de 5-6 ore. Si oricum si asa procedand nu am obtinut nici un efect. Ajutati-ma va rog frumos ca s-o determin sa manance mai diversificat si mai ales sa manance mancare solida.

Raspuns:

Otitele medii acute  sunt foarte frecvente la copil, sistemul imunitar de aparare a mucoasei cailor aero-digestive superioare fiind în formare si permitând astfel grefarea cu usurinta a unor infectii la acest nivel.


Otitele medii acute  sunt foarte frecvente la copil, sistemul imunitar de aparare a mucoasei cailor aero-digestive superioare fiind în formare si permitând astfel grefarea cu usurinta a unor infectii la acest nivel.

Trei categorii de cauze favorizeaza aparitia otitelor acute:

- cauze regionale  – boli acute sau cronice infectioase afectând mucoasa nazala, inflamatia produsa de corpii straini ai foselor nazale, si infectiile rino-faringiene cu extensie la trompa lui Eustachio (conduct membranos ce face legatura între urechea medie si faringe),

- cauze generale  – boli infectioase ca gripa, scarlatina, rujeola, terenul alergic, tulburarile endocrino-metabolice, imunitare si adenoidismul determinat de acestea,

- cauze de mediu  – factorii climatici, în special umiditatea si frigul favorizeaza aparitia otitelor.



Otitele medii acute sunt aproape în exclusivitate microbiene. Cel mai frecvent sunt implicatii germeni precum: streptococ, pneumococ, stafilococ, haemophilus. În general otitele sunt mono-microbiene, virusurile având mai mult un rol pregatitor pentru grefarea microbiana.

Formele recidivante se datoresc fie vegetatiilor adenoide, fie unui teren alergic fie unei imunitati locale si generale scazute. Pentru prevenirea recidivelor este necesara corectarea acestor suferinte.

Una dintre complicatiile bolii netratate sau tratate necorespunzator este otita medie acuta perforata, constând în exacerbarea durerilor, aparitia otoreei (datorata perforatiei timpanului), vertij însotit uneori de varsaturi, stari febrile.

Diagnosticul



  

Diagnosticul este sustinut prin examinarea clinica generala si prin examen otoscopic efectuat de catre medicul ORL-ist (oto-rino-laringolog) prin care va evidentia:

- hiperemie difuza la nivelul tegumentelor fundului conductului auditiv extern,

- hiperemia timpanului ce bombeaza în ansamblul sau sau numai în portiunea superioara,

- dureri la palpare pe regiunea antrala,

- hipoacuzie de tip transmisie progresiva.

Otita medie acuta simpla neperforata are tendinta la vindecare chiar spontan dar tinând cont de conditiile de aparitie (terenul imunitar, alte afectiuni asociate), se recomanda instituirea unui tratament antibiotic, cel mai frecvent fara antibiograma, uzual folosindu-se: augmentin, amoxicilina, eritromicina, etc.

Se mai utilizeaza tratament local, picaturi decongestionante în nas si ureche.

Tratamentul va fi suprimat numai dupa îndeplinirea criteriilor de vindecare:

- normalizarea aspectului timpanului,

- restabilirea functionala,

- normalizarea stari generale, criterii care în general pot fi îndeplinite dupa minim 6 zile.

În cazul dumneavoastra, având în vedere ca ati urmat un tratament bine condus în urma caruia însa vindecarea a fost incompleta, probabil datorita terenului sau a sensibilitatii copilului, recomandarea noastra este sa mergeti la un consult ORL, în scopul reevaluarii stadiului bolii în remisie si completarea tratamentului, probabil prin administrarea unor aerosoli, decongestionante si dezinfectante ale mucoasei nazo-faringiene.

În concluzie va trebui sa rezolvati problema congestiei si a secretiilor mucoase, în continuare existând riscul de recadere sau reîmbolnavire. Secretiile nazale nedrenate vor favoriza proliferarea germenilor si vor incomoda sau chiar bloca drenajul fiziologic a urechii medii prin trompa lui Eustachio, cu generare de noi conditii de aparitie a otitei.  

Va asteptam cu noi întrebari dupa ce urmati sfaturile noastre.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Specialist in chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii

Articole recomandate

Citeste si despre