Convulsiile partiale simple

/ / Modificat: 2006-02-03
Convulsiile partiale simple
Intrebare:

- Buna ziua. Am o fetita de 1 an si doua luni. De curand a fost diagnosticata cu sindrom cerebral dureros. A avut cateva momente de teama (senzatia aceea cand te frigi, nu stiu cum sa o descriu mai bine), mai ales la baita. Poate apa era mai calda decat de obicei..., numai ca s-a manifestat asa si cand se juca. Fara nici o alta complicatie. Fetita si-a continuat joaca, comunica cu noi. I-am facut un EEG, traseul i-a iesit convulsiv pe partea dreapta. Nu acuza dureri, nu are alte tulburari de comportament, este dezvoltata normal pentru varsta ei. Am urmat un tratament cu tonotil si vitamina B complex, iar acum ar trebui sa incepem tratamentul cu piracetam si multiglutin. Intrucat medicul la care am fost nu mi-a dat nici un fel de explicatii referitoare la aceasta boala, va rog frumos sa-mi spuneti, daca v-ati confruntat cu asa un caz, ce sa fac si mai ales la ce sa ma astept pe mai departe.

Raspuns:




 

Convulsiile sunt manifestari clinice paroxistice, caracterizate prin activitate motorie (contracturi musculare) involuntara de variate tipuri, determinata de anomalii ale activitatii electrice a neuronilor cerebrali.

Aparitia convulsiilor presupune existenta unei descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate a neuronilor cerebrali, care poate fi înregistrata concomitent pe EEG (electro-encefalo-grama).

Acestea apar determinate de un eveniment fortuit, numai cu aceasta ocazie si nu se repeta decât daca acest eveniment se reproduce (dar recidiva cauzei declansante nu antreneaza obligatoriu si recidiva convulsiilor).

Convulsiile partiale pot fi si cu simptome senzorile (ca si în cazul copilului dumneavoastra), situatie în care nu se evidentiaza o activitate motorie ci o senzatie tranzitorie de întepaturi, furnicaturi, amorteala de o parte a corpului, si reflecta descarcarea epileptica în cortexul parietal (responsabil cu sensibilitate).

Convulsiile ocazionale au diverse cauze împartite în exogene (traumatice, alimentare, medicamentoase toxice) si endogene (afectari endocrine, infectioase, vasculare, etc.).

Tratamentul instituit de medicul dumneavoastra este justificat si corect, iar pentru a cunoaste prognosticul si evolutia ulterioara a bolii ar fi recomandata o investigare mai amanuntita paraclinica – tomografie computerizata, un set complet de analize de laborator - pentru a se identifica cauza declansanta. In acest fel se va putea ajusta, completa tratamentul si totodata în functie de diagnosticul etiologic se va putea evita sau trata cauza determinanta.

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre