Arsurile la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2010-08-24
Arsurile la bebelusi si copii

Arsurile la bebelusi si copii aduc zilnic la spitalul de urgenta cazuri de gravitati diferite. Incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa se miste (la inceput de-a buselea), devenind foarte activ si curios. Daca nu ai grija sa-l feresti de eventualele pericole, il expui la accidente casnice ce pot avea uneori urmari grave.

Cum prevenim arsurile la copii si bebelusi

Bucataria reprezinta un teritoriu fascinant pentru copilul mic. Aici descopera o multime de ustensile cu care se poate juca, dar care pot fi si periculoase. Ai grija ca cel mic sa nu poata deschide aragazul si asigura-te ca nu ajunge la oalele de pe aragaz. Este mult mai bine sa-i limitezi copilului accesul la locurile periculoase pentru el decat sa insisti cu interdictiile, care l-ar putea face pe copil si mai curios.

Tratamentul arsurilor

In cazul in care cel mic s-a ars, se impun urmatoarele masuri:

  • Se opreste sursa de caldura;

  • Copilul se indeparteaza din locul respectiv (mai ales daca este vorba de un incendiu);

  • Daca ranile sunt minore, se recomanda aplicarea de creme specifice sau sprayuri pentru arsuri dupa ce zona afectata a fost expusa timp de 10-15 minute sub jet de apa rece;

  • In cazul in care s-a pornit un incendiu si hainele copilului au luat foc, este bine sa-l opresti din alergare (curentii de aer intretin focul), sa-l culci la pamant si sa stingi flacarile cu ajutorul unei paturi;

  • Daca este vorba de un incendiu, se impune resuscitarea cardio-respiratorie (daca este nevoie) si evaluarea functiilor vitale. Pe langa arsurile cutanate, victima unui incendiu poate prezenta si alte leziuni organice provocate de inhalarea fumului, precum si intoxicatie cu CO;

  • Nu se aplica gheata direct pe zona afectata.

In functie de suprafata corporala afectata si gravitatea leziunilor, arsurile se impart in mai multe categorii : arsuri de gradul I, II, III si IV. Daca tratamentul arsurilor superficiale de gradul I si II este usor de aplicat acasa, pentru arsurile grave (de gradul III si IV) survenite in urma izbucnirii unui incendiu este necesara transportarea de urgenta la spital.

Sunt considerate arsuri grave:

  • arsurile din zona fetei si a gatului, pentru ca pun in pericol functionarea aparatului respirator;

  • arsuri la zonele de flexie ale membrelelor superioare;

  • arsurile de gradul III care depasesc 10 % din suprafata corpului;

  • arsurile complicate cu fracturi si distrugeri masive de tesuturi moi.

Atunci cand arsurile sunt provocate de substante chimice, se indeparteaza hainele si se spala zona cu jet de apa rece timp de 20-30 de minute. Indiferent de starea pacientului si gravitatea arsurilor de pe corp, este indicat consultul medical si internarea pentru cateva zile pentru examinare.

Acest gen de situatii pot fi evitate daca se iau toate masurile de precautie. Cand ai un copil mic trebuie sa ai grija de fiecare detaliu din propria casa. Pune o aparatoare la usa cuptorului, protejeaza butoanele de la aragaz, nu-l lasa pe cel mic singur in bucatarie atunci cand ai mancare pe foc. Daca trebuie sa mergi undeva, mai bine imbraci copilul si il iei cu tine, decat sa risti sa provoci o tragedie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsurile la copii Ghid siguranta copii

Articole recomandate

Citeste si despre