Simptome ingrijoratoare la copilul de 1-2 ani

/ / Modificat: 2012-11-21
Simptome ingrijoratoare la copilul de 1-2 ani

Cand ai un copil de numai 1-2 anisori, care nu iti poate spune foarte multe despre starile si durerile pe care le resimte, orice simptom pe care-l manifesta te sperie si te ingrijoreaza foarte tare. Desi nu toate simptomele sunt periculoase la aceasta varsta, exista cateva manifestari care ar trebui sa te duca, de urgenta, cu el la medic. Iata care sunt cele mai periculoase simptome la copilul de pana in doi anisori.

Febra mare si persistenta

Doar daca febra copilului depaseste 39 de grade Celsius si este insotita si de alte simptome, ar trebui sa iti faci probleme si sa iei in calcul un consult medical.

Temperatura corporala are tendinta sa mai creasca usor atunci cand cel mic este supus unui efort fizic prelungit sau sufera de o raceala usoara, insa aceste situatii nu sunt ingrijoratoare. Febra scade de la sine sau prin cateva masuri terapeutice specifice acestor afectiuni.

Se considera febra orice valoare care depaseste 37.5 grade Celsius. Insa in cazul in care cresterea este mica, nu este problematica la copiii mici.

Abia cand febra atinge valoarea de 39-39.5 grade Celsius si nu da semne sa scada mai multe zile la rand, in ciuda masurilor pe care le iei pentru a o reduce, iar copilul este apatic si molesit, este cazul sa mergi cu el la medic. Poate fi vorba despre o infectie grava in organism si de necesitatea unui tratament medical special.

O alunita modificata

O parte din alunite pot aparea inca de la nastere, insa o alta parte isi mai poate face aparitia si in primii ani ai copilariei. Asadar, la varsta de 1-2 ani, nu este cazul sa iti faci griji foarte mari daca vezi ca apar alunite noi, deoarece este normal.

Insa daca o alunita deja existenta, sau noua, are o forma, culoare sau marime neobisnuita, este recomandat sa consulti medicul. Ar putea fi vorba de cancer de piele. E mai bine sa previi si sa fii sigura ca micutul tau este sanatos. Medicul ti-ar putea recomanda sa tii sub observatie respectiva alunita si sa iei masuri in cazul in care constati schimbari majore.

Buze, piele si gura uscate, mictiuni rare, varsaturi si diaree

In cazul in care tabloul simptomatologic pe care-l manifesta copilul include piele, buze si gura uscate, dar si varsaturi, diaree sau mictiuni rare, exista riscul ca cel mic sa fie deshidratat.

Deshidratarea este o afectiune grava, care poate pune in pericol viata copilului, ceea ce inseamna ca exista un dezechilibru mare intre cantitatea de lichide pe care organismul o primeste si cea pe care o elimina - prin transpiratie, febra, varsaturi, diaree etc.

Limba, buze si ochi umflati si varsaturi

In momentul in care observi ca ochii, buzele si limba copilului incep sa se umfle treptat, este foarte important sa mergi cu el la medic.

Acestea sunt simptome specifice socului anafilactic, o reactie alergica care poate fi fatala copilului. Daca simptomele sunt insotite si de varsaturi sau mancarimi ale pielii, cu siguranta, copilul tau a fost expus unui factor alergogen sever, care i-a provocat rapid aceasta reactie.

Tusea convulsiva

Tusea este un simptom des-intalnit la copii si insoteste adesea raceala sau gripa, doua afectiuni respiratorii comune la varste mici. Dintre toate tipurile de tuse, cea convulsiva sau "magareasca" este cea mai periculoasa, chiar fatala pentru cei mici.

Aceasta este o afectiune acuta a cailor respiratorii, caracterizata printr-o tuse puternica, stridenta si constanta, care epuizeaza copilul. Este insotita si de febra, iar daca nu este controlata si tratata la timp, poate duce la aparitia unor complicatii grave: bronhopneumonie, hemoragii cerebrale etc., care pun serioase probleme de sanatate celui mic.

Sensibilitatea si durerea urechii

In cazul in care observi ca micutul pune frecvent manuta la urechi, este cazul sa investighezi daca nu cumva exista o infectie.

Infectia urechii este o afectiune frecventa la bebelusi si copii mici, de 1-2 anisori, si se manifesta prin dureri la nivelul uneia sau ambelor urechi, sensibilitate la atingere, inrosire, scaderea apetitulului alimentar si febra usoara, cam de 37.8 grade Celsius.

Este important sa mergi cu copilul la medic, deoarece multe cazuri de infectii ale urechii sau otite necesita tratament cu antibiotice, care se administreaza doar cu prescriptie medicala.

Care simptome ti se par cele mai ingrijoratoare la copiii mici, de 1-2 anisori? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni comune copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre