Raceala si gripa la copii, atitudine si preventie

/ / Modificat: 2012-09-03
Raceala si gripa la copii, atitudine si preventie

A fi parinte poate fi considerata sarcina cea mai dificila, avand in vedere ca A FI PARINTE nu te invata nimeni, ci pentru deprinderea "meseriei" esti autodidact. Mai ales la primul copil, proaspetii parinti au tendinta de a transforma orice modificare a dispozitiei celui mic intr-un adevarat haos.

Fiecare parinte se confrunta frecvent cu episoade repetitive de raceala si gripa. Febra, nasul infundat, durerile sunt simptome ce participa la augmentarea disconfortului si a iritabilitatii celui mic. De asemenea, ele interfereaza cu somnul si apetitul copilului.

Atat raceala, cat si gripa constituie parte integranta a virozelor respiratorii frecvente in sezonul rece. Desi factorii declansatori sunt reprezentati de virusuri, ele sunt doua afectiuni diferite, ceea ce inseamna ca vor avea manifestari si tratament diferit.

Racelile sunt, de fapt, infectii repiratorii superioare cauzate de diferite tulpini de virusuri. Au o incidenta foarte mare, deoarece se transmit pe cale aeriana prin stranut sau tuse, lansand virusul in mediul inconjurator. Bebelusii sunt cei mai expusi racelilor obisnuite, deoarece sistemul lor imun functioneaza doar la 60% din capacitate. De retinut ca aceste raceli imbraca aspecte si forme clinice destul de usoare si, de regula, nu pun probleme. In primii 2-3 ani de viata, micutul poate sa raceasca de 8-10 ori. Nu te impacienta, draga mamica, acest lucru este normal, deoarece copilul nu are sistemul imunitar maturizat.

De aceea, am incercat sa iti oferim, mamico, un mic ghid al celor mai intalnite afectiuni intalnite in sezonul rece. Aici vei gasi informatii cu privire la metode de recunoastere si de tratament, insa, draga mama, trebuie sa ai in vedere faptul ca aceste informatii sunt pur informative si doar pediatrul iti va oferi metoda cea mai eficienta pentru copilul tau (tratamentul, de cele mai multe ori este personalizat)!

Raceala sau gripa?

Pentru o persoana neavizata (fara studii de profil) poate deveni o adevarata aventura diferentierea intre cele doua tipuri de afectiuni. Iata o forma simplista de diferentiere a racelii de gripa:

SIMPTOME

RACEALA

GRIPA

Dureri musculare

Usoare

Frecvente, violente

Dureri toracice

Usor-moderat

Frecvente, uneori violente

Dureri de cap

Rare

Frecvente

Epuizare

Usoara

Puternica, precede boala

Ameteala, slabiciune

Usoara

Frecvente si de durata, uneori persista 5-7 zile

Tuse

Frecventa

Frecventa, puternica

Diaree sau voma

Absenta sau foarte rara

Prezenta, puternica

Stranut

Frecvent

Ocazional

Nas infundat

Frecvent

Ocazional

Rosu in gat

Frecvent

Frecvent

Febra

Scazuta (

Ridicata (> 38,5 ºC)

Frisoane

Absente/usoare

Frecvente, violente

Modificari ale apetitului

Usor scãzut

Copil inapetent

Modificari ale somnului

Rar

Constant

Simptomele se amelioreaza in aproximativ 10 zile, insa, la unii copilasi, pot persita pana la 2 saptamani. Sunt mai expusi sa faca mai multe episoade de infectii virale pe an copiii care sunt integrati in colectivitate (crese, gradinite, scoli etc).

Tratament

Raceala si gripa se trateaza relativ usor, insa o gripa trebuie monitorizata mult mai atent decat o raceala. Terapia antibiotica in viroze (raceli, gripe) reprezinta un mit! NU administrati copilului antibiotic in raceala si gripa fara recomandarea medicului! Antibioticele se administreaza DOAR daca exista o suprainfectie, insa acest lucru doar medicul are posibilitatea sa-l depisteze! IN VIROZE, ANTIBIOTICUL NU ADUCE NICIUN BENEFICIU!

Virozele nu au un tratament etiologic specific! In cazul racelii si gripei tratamentul este simptomatic, fie prin administrarea preparatelor de sinteza, fie a fitoterapeuticelor.

Tratament igienico-dietetic

 - Asigurati-i copilului un aport hidric suficient, mai mare ca in plina stare de sanatate, deoarece in perioadele de febra si, sau frisoane,diaree si, sau voma pierderile lichidiene sunt crescute;

- Serviti-i micutului supe caldute, proaspat facute, din legume si,sau pui;

- Faceti-i dusuri fierbinti, deoarece aburul ii va desfunda caile respiratorii;

- Oferiti-i un climat habitual optim realizarii unui numar optim de ore de somn;

Metode nespecifice

- Medicatia simptomatica:

  • decongestionante – au rolul de a elibera caile respiratorii, prin relaxarea structurilor tisulare adiacente; calmeaza disconfortul toracic, prin reducerea secretiilor traheobronsice;
  • expectorante – substanta activa ajuta la eliminarea mucusului din arborele traheobronsic, fie prin tuse, fie prin suflarea nasului. De mare ajutor este si tapotajul, adica masajul spatelui copilului va ajuta la expectoratia secretiilor respiratorii;
  • supresante – acestea sunt narcotice! Ele scad numarul impulsurilor nervoase ce genereaza tusea;
  • antihistaminice – sau antialergice, scad edemul local sau mucos. Actioneaza prin combaterea unei reactii violente a organismului la contactul cu un alergen (praf, puf, polen etc.);
  • calmante pentru gat – mierea si lamaia folosite de bunica sunt inca remedii foarte eficiente in ceea ce priveste calmarea durerilor faringiene; la copilul mai mare de 3 ani, puteti administra dropsuri pe baza de menta, urmate de repaus digestiv de cel putin 15 minute. Nu oferiti miere copiilor mai mici de 1 an, deoarece pot aparea reactii alergice;
  • bronhodilatatoare – se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala! Acestea dilata bronhiile, schimbul aeric realizandu-se mai usor;
  • antipiretice – in cazul in care copilului ii creste temperatura corporala, Nu-i administrati aspirina (datorita sindromului Reye), ci administrati-i ibuprofen, alternat cu paracetamol;

Masuri profilactice

Nu se poate preveni orice raceala prin vaccinare profilactica, in schimb, sunt lucruri pe care le poti face pentru a preveni expunerea bebelusului sau a copilului si pentru intarirea sistemului imunitar.

- Respectarea anumitor norme de igiena: spalatul pe maini, folosirea, de catre adulti, a mascutelor la contactul cu copilul etc.;

- Minimizarea contactului cu persoanele bolnave: bebelusul sau copilul sa fie bine hidratat in timpul unei raceli. Daca are sub 4 luni, i se va continua alimentatia la san sau cu formula de lapte praf. Apoi, dupa 6 luni, se poate incepe diversificarea cu suc de fructe;l

- Fumul inhalat pasiv poate fi periculos pentru bebelusi si copii, putand provoca boli ale tractului respirator superior;

- In cazul sugarilor, alaptarea la san este extrem de importanta in dezvolatre, datorita efectelor benefice pe care le are laptele matern asupra copilului, respectiv asupra sistemului imunitar. Chiar daca nu reprezinta o bariera impotriva infectiilor, copii hraniti la san au dezvoltat mult mai putine raceli si forme mult mai simple decat cei care au primit o formula de lapte din primele luni de viata. Explicatia ar fi ca laptele matern contine o cantitate semnificativa de anticorpi;

- Efectuarea vaccinurilor antigripale ininte de fiecare sezon cu probleme (primavara, toamna, iarna).

Recomandari

BABY CARE IMMUNITY - sirop

Baby-care-immunity

Extractul de echinaceea din compozitia BABY CARE IMMUNITY - sirop stimuleaza precoce sistemul imunitar, astfel incat la intalnirea organismului copilului cu agentul patogen, acesta sa fie capabil sa se apere singur, prin cresterea sintezei de anticorpi.

Mod de administrare:  copii peste 1-3 ani: 1 lingurita (5 ml) de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Copii peste 3 ani: 2 lingurite de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.

Nu administrati BABY CARE IMMUNITY - sirop daca micutul sufera de boli autoimune, daca se afla in tratament imunosupresor sau daca sufera de diabet zaharat!

BABY CARE delicious DRINK - ceai granule

baby-care

Extractul de lemn dulce din compozitia BABY CARE delicious DRINK - ceai granule il va ajuta pe cel mic sa expectoreze mai usor (efect mucolitic la nivelul arborelui respirator). Musetelul are efecte antiseptice, ajutand la scaderea numarului de germeni prezenti in tractul digestiv, urinar sau la nivel traheobronsic. In plus, combinatia lemn dulce, musetel si menta are efecte diuretice si sudorante, ajutand la scaderea febrei.

Un alt beneficiu pe care il aveti utilizand BABY CARE delicious DRINK - ceai granule consta in faptul ca valeriana si sunatoarea prezente in compozitia preparatului, vor linisti copilul si il vor ajuta sa isi faca necesarul de somn.

Mod de administrare: copii sub 1 an: 1-2 pliculete pe zi, 1 pliculet pe doza. 1 pliculet BABY CARE delicious DRINK - ceai granule se dizolva in 50 pana la 100 ml (in functie de varsta si greutatea bebelusului; cu cat copilul este mai mic, cu atat se va folosi o cantitate de dizolvant mai mica) apa fiarta si racita sau LAPTE (este singurul preparat care are dubla solubilitate: hidrosolubil si liposolubil) NU va modifica proprietatile laptelui, iar gustul este foarte placut, bine tolerat de copii. NU CONTINE ZAHAR! A doua doza se va administra la cel putin 30 de minute dupa administrarea primeia. Copii 1-3 ani: 2-3 pliculete pe zi, fractionate: 1 pliculet pe doza. Copii mari: se pot administra pana la 6 pliculete pe zi. Se vor dizolva 2 pliculete pe doza.

BABY CARE Apetit - sirop

Este ideal a fi administrat pentru a mentine un apetit optim atat pe parcursul bolii, cat si in convalescenta. Drojdia contine o colonie de ciuperci inferioare, de dimensiuni microscopice, care se comporta ca o fabrica de medicamente ce produce toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele D si biotina, enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate: seleniu, mai ales, si crom). De asemenea, drojdia aduce un supliment de probiotice, datorita continutului de L. aidophilus si B. Bifidum. Aportul suplimentar de lecitina, va aduce un beneficiu major sistemului nervos central care a suferit, datorita slabei alimentari din perioada de debut a bolii.

Mod de administrare: copii peste 1 an: 1 lingurita (5 ml) de 2-3 ori pe zi. Copii peste 12 ani: 1 lingura (10 ml) de 2-3 ori pe zi.

Nu administrati daca bolnavul a fost diagnosticat cu diabet zaharat!

Dr. Ana-Maria Rizea

baby care-logo

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Gripa copii

Articole recomandate

Citeste si despre