Adauga data nasterii copilului pe Linia Dezvoltarii >

Dezvoltare si comportament

Lipsa poftei de mancare la copilul mic

23 Ianuarie 2014


 

Primul pas pe care ar trebui sa-l faceti, este consultarea unui medic pediatru pentru o evaluare a starii de nutritie a copilului.

Bilantul nutritional are in vedere mai multi indicatori, in functie de care se incadreaza copilul in diferite grade de malnutritie (daca este cazul):

 • malnutritia usoara (sau hipotrofia – "copilul slab" sau distrofia de gradul I)

 • malnutritia medie (distrofia de gradul II)

 • malnutritia severa (distrofia de gradul III).

  In acest scop se apreciaza greutatea copilului raportata atat la varsta cat si la talie, perimetrul cranian, pliul cutanat, evolutia curbei ponderale precum si cateva criterii clinice: aspectul tegumentelor, troficitatea si tonusul muscular, existenta si distributia tesutului adipos, aparitia dentitiei etc.

  In continuare daca medicul considera necesar va poate recomanda si efectuarea unor investigatii (analize de laborator sau radiografii osoase, examen coproparazitologic) care-i pot fi utile atat pentru diagnosticarea unor eventuale carente asociate malnutritiei (anemie carentiala, rahitism, avitaminoze) cat si pentru decelarea unor posibile cauze ale acestei stari.

  Conditiile responsabile pentru lipsa de apetit a copilului pot fi multiple: infectii cronice trenante si inaparente, parazitoze intestinale, tulburari metabolice, carente psihosociale (deprivare materna, poluare, frig, etc.) etc.

  Odata stabilita cauza, medicul poate recomanda un tratament corespunzator.
  Este important insa ca aprecierea starii de nutritie a copilului sa fie facuta de catre o persoana avizata, care poate face o apreciere obiectiva spre deosebire de parinti care de multe ori privesc lucrurile cu mult subiectivism.

  Este posibil ca in comparatie cu "alti copii" copilul dumneavoastra sa para mai slab, insa nu inseamna neaparat ca nu este dezvoltat corespunzator.

  De asemenea si apetitul alimentar poate varia de la un copil la altul si de la o perioada la alta. In acest caz medicul va poate eventual recomanda doar niste suplimente vitaminice pentru a-i stimula apetitul.


 • Recita alaturi de copilul tau cele mai frumoase poezii de primavara!

  Citeste si despre:

  COMENTARII

  Retete pentru copii

  AFLA RETETE

  Aplicatii recomandate de Copilul.ro

  Povesti
  &
  Invatam animale
  &
  OK

  Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul