Hernia congenitala la copilul mic

/ / Modificat: 2010-08-02
Hernia congenitala la copilul mic
Intrebare:

- Am un baietel de 1 an si 4 luni, iar de o saptamana a fost diagnosticat cu hernie congenitala de un medic chirurg si hernie inghinala dreapta de alt medic. Cat de grav este pentru un copil asa de mic si care este diferenta dintre aceste 2 diagnostice pe aceeasi problema? Cat de urgent se impune o interventie chirurgicala si care ar fi riscurile unei anestezii generale?

Raspuns:





 

Hernia inghinala reprezinta hernierea continutului abdominal (mai frecvent o ansa intestinala) printr-un rest al canalului peritoneo-vaginal (un canal prezent in viata intrauterina, care se inchide in mod normal in ultima luna de sarcina).

Asadar, la copii hernia inghinala este congenitala: adica apare ca urmare a unui defect din nastere, spre deosebire de hernia adultului care apare secundar unui efort. Deci, nu sunt doua diagnostice diferite: este hernie inghinala congenitala.

Este o afectiune chirurgicala frecventa a copilului mic; este mai frecventa la baieti, la care apare de multe ori odata cu primul plans dupa nastere sau in primele luni de viata. Se prezinta sub forma unei formatiuni tumorale, care apare in regiunea inghinala sau inghino-scrotala, care creste in dimensiuni la efort (plans, tuse, defecatie) si dispare in lipsa acestuia.

Cand este voluminoasa, poate deveni permanenta si poate destinde scrotul.

La sugari, hernia inghinala se poate vindeca de la sine in primul an, desi aceste cazuri sunt totusi rare; de obicei creste in dimensiuni si pot apare complicatii. Strangularea este una dintre cele mai frecvente complicatii, putand determina ocluzie intestinala (in cazul strangularii unei anse intestinale). Cu toate acestea, la sugari insa hernia strangulata este mai putin grava decat la adulti, de multe ori observandu-se strangulari repetate care se remit de la sine.

La baieti, s-a observat uneori strangularea cordonului spermatic, care intrerupe irigatia testiculului si daca nu se intervine la timp exista pericolul pierderii testiculului.

Tratamentul este chirurgical si poate fi efectuat la orice varsta, insa datorita faptului ca in primele luni de viata tesuturile de la nivelul sacului herniar sunt foarte subtiri si se rup usor, se amana de obicei interventia cel putin pana dupa varsta de 6 luni, daca nu survin intre timp complicatii.

Asadar, in lipsa complicatiilor interventia chirurgicala nu este urgenta, insa este mai bine sa fie efectuata inainte de aparitia complicatiilor, cand se poate face cu riscuri minime si sanse mai mari de evolutie postoperatorie favorabila si vindecare rapida.

La copii, cele mai frecvente complicatii care pot apare ca urmare a anesteziei generale sunt cele legate de functia respiratorie: laringospasmul, crupul laringian, sindrom de detresa respiratorie, apnee postoperatorie; riscul de aparitie a acestor complicatii este in stransa legatura cu varsta copilului (nou-nascut, prematur), starea de sanatate a acestuia si in special cu prezenta unor afectiuni pulmonare preexistente.

Pentru cura chirurgicala a herniei inghinale se poate utiliza si anestezie regionala, insa acest fapt depinde de decizia echipei chirurgicale. Inainte de interventia chirrugicala puteti solicita medicului anestezist sa va informeze in legatura cu tipul de anestezie care se va practica si cu riscurile pe care aceasta le prezinta.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre