Cum scadem febra la copiii mici

/ / Modificat: 2017-01-09
Cum scadem febra la copiii mici

Febra devine un motiv de ingrijorare pentru parinti atunci cand persista pe termen lung sau cand are valori foarte mari, deoarece indica prezenta unei infectii in corp. In rest, copilul mai poate face ocazional febra usoara atunci cand este racit, cand ii ies dintisorii sau face vaccinurile etc. Iata cateva metode simple si utile de a combate febra la copiii mici!

Comprese reci

Compresele cu apa rece reprezinta cel mai popular remediu naturist de tratare a febrei usoare. Nu este un leac eficient atunci cand febra este severa, insa in situatia in care temperatura copilului creste foarte putin, se poate dovedi o solutie eficienta si cu efect mai rapid decat medicamentele.

Cum se fac corect impachetarile cu comprese reci?

In primul rand, trebuie sa stii ca nu este indicat sa aplici comprese reci pe fruntea copilului sau pe piept! Compresele se pun intotdeauna pe extremitati: de la umar pana la varful degetelor de la maini; de la prtea superioara a coapsei pana la degetele de picioare.

De asemenea, niciodata nu ii vei aplica micutului comprese cu apa extrem de rece! Inmoaie prosoape (nu sosete, cearsafuri, batiste etc.) in apa la temperatura camerei, dupa care pune-le pe corpul copilului si lasa-le sa actioneze timp de 20 de minute. Fa o pauza tot 20 minute, apoi repeta procedura pana cand observi ca febra copilului a scazut. De regula, sunt suficiente 4 aplicari de comprese reci pana cand se stabilizeaza temperatura la 38 grade.

Consumul de lichide

Hidratarea este una dintre cele mai importante masuri pentru combaterea febrei. Atunci cand corpul se supraincalzeste, apare riscul de deshidratare si de complicatii asociate acesteia. Administrarea continua de lichide (apa, supe, ceaiuri, sucuri, chiar si inghetata) contribuie la prevenirea cresterii temperaturii corporale si la reducerea febrei.

Somnul si odihna

Organismul copilului tau are nevoie de energie si de un sistem imunitar puternic pentru a lupta cu virusurile, bacteriile si germenii care il ataca. Somnul si odihna contribuie din plin la intarirea imunitatii si lupta impotriva febrei la copii. Specialistii recomanda si mentinerea unei temperaturi constante in camera ca metoda de combatere a cresterii temperaturii corporale. Se pare ca o temperatura ambientala de 21-23 de grade Celsius este ideala pentru a tine sub control febra.

Imbracamintea lejera

Nu infofoli copilul in hainute groase. Imbraca-l in pijamale largute din materiale naturale, care permit pielii sa respire. Daca il infofolesti atunci cand are febra, nu faci decat sa-i supraincalzesti corpul si sa favorizezi cresterea temperaturii corporale.

Administrarea de antipiretice

Administrarea de medicamente trebuie sa fie ultima solutie la are apelezi in caz de febra si numai dupa consultarea pediatrului sau a neonatologului.

Nu administra niciun fel de medicament bebelusului sub doua luni.

Medicatia administrata la copiii mici in caz de febra consta, in general, in acetaminofen sau paracetamol. Acesta are nu doar rolul de a scadea febra, dar si de a diminua durerile sau disconfortul provocat de acest simptom.

Ibuprofenul sau nurofenul reprezinta un alt tip de medicatie folosita adesea de parinti pentru scaderea febrei la copii. Consulta intotdeauna medicul inainte de a administra orice medicament copilului. Acesta nu doar ca iti va prescrie tipul de medicament potrivit pentru cel mic, dar iti va indica si doza adecvata pentru varsta lui, precum si frecventa cu care trebuie administrat.

Frectia cu spirt sau sosetele cu otet nu sunt metode recomandate la copiii mici, din cauza riscului crescut de intoxicatie cu alcool.

Tu ce metode aplici pentru a reduce febra copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scadere febra copii Tratament febra copii Febra copii Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre