Aparatul cu aerosoli. Cum sa folosesti corect nebulizatorul

/ / Modificat: 2017-02-22
Aparatul cu aerosoli. Cum sa folosesti corect nebulizatorul

Nebulizatorul sau aparatul de aerosoli este un dispozitiv medical, folosit in tratarea unor afectiuni respiratorii cum ar fi sinuzita, amigdalita sau otita, dar si a bolilor pulmonare de tipul astmului, bronsitei ori bronsiolitei. Este foarte util in cazul copiilor mici, deoarece transforma medicatia lichida in vapori, care ajung direct la locul inflamatiei, respectiv in caile respiratorii. Vaporii sunt inhalati cu ajutorul unei masti.

Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont, pentru ca tratamentul sa aiba efectul maxim scontat.

Igiena inainte de toate

Primul lucru de care trebuie sa tii cont in cazul tratamentului cu aerosoli este igiena. Si asta pentru ca un nebulizator care nu a fost igienizat corect poate face mai mult rau decat bine. Pe suprafatele moi ale nebulizatorului se pot dezvolta bacterii care pot declansa infectii serioase. Spala-te foarte bine pe maini, cu apa calda si sapun, inainte de fiecare utilizare a nebulizatorului

Foloseste doar instrumente sterile pentru dozarea medicamentului, cum ar fi seringile de unica folosinta. Dupa fiecare utilizare, spala masca si cupa in care se introduc medicamentele si ajutajul nebulizatorului cu apa calda si detergent, apoi lasa-le la uscat. Tubul compresorului nu trebuie curatat. La fiecare 3 zile de tratament, dezinfecteaza intregul echipament cu o solutie de apa cu otet (120 de ml otet la 400 ml de apa).

Partile lavabile se scufunda in solutie pentru 20 minute, apoi se clatesc sub jet de apa continuu, apoi se scutura bine si se lasa la uscat pe un prosop de hartie. Nu pune niciodata partile ude ale nebulizatorul inapoi in cutia de depozitare. Daca ai remarcat ca filtrul de aer si-a schimbat culoarea, inlocuieste-l neaparat. Dupa fiecare sedinta de aerosoli, lasa nebulizatorul sa functioneze cateva minute, doar cu apa curata.

Asa NU

Terapia cu aerosoli este foarte eficienta atunci cand nebulizatorul este folosit corect. Nu toti copiii se simt insa confortabil cu masca pe fata. Unii se sperie de zgomotul produs de aparat si incep sa planga, altii isi dau masca la o parte de pe fata. Masca aparatului de aerosoli trebuie sa se ataseze perfect pe fata copilului.

Daca este tinuta chiar si la un centimetru distanta, jumatate din medicament se va pierde in aer. In cazul in care distanta este de 2,5 cm, cantitatea de medicament pierdut creste la 80%. Daca cel mic plange in timpul tratamentului, medicamentul nu va ajunge aprooape deloc in plamani. Si asta pentru ca in timpul plansului, cel mic are expiratii lungi, urmate de inhalatii scurte, pentru a lua o gura de aer. Nu il forta sa faca terapia, daca devine agitat sau nervos. Pregateste-te terenul dianinte, pentru a te asigua ca micutul va coopera.

Asa DA

Copiii mici au teama de necunoscut si trebuie sa le dai timp sa se obisnuiasca cu lucrile noi. Prin urmare, inainte de prima folosire a nebulizatorului, fa-i cunostinta cu aparatul si propune-i sa va jucati. Lasa-l sa-ti puna masca si sa exploreze totul in joaca inainte de a folosi aparatul. Porneste-i nebulizatorul si arata-i ca nu se intampla nimic rau daca sta cu masca pe fata. Poti chiar sa ii spui ca te gadila aerosolii, o sa il faci si pe cel mic sa rada, lucru care il va ajuta sa se destinda.

Copiilor le place rutina pentru ca ii face sa se simta in siguranta. Prin urmare, intocmeste-ti un orar pentru aerosoli si respecta-l: administreaza-i celui mic aerosolii in acelasi loc si la aceeasi ora in fiecare zi, pentru a-l obisnui cu programul. Explica-i cu blandete ce faci si de ce faci acest lucru. Chiar daca nu va intelege toate cuvintele, tonul tau il va calma si va accepta sa faca tratamentul, pentru ca are incredere in tine si stie ca nu vei lasa sa i se intample nimic rau. Incurajeaza-l totodata sa respire rar si adanc in timpul tratamentului.

In timpul nebulizarii, poti sa te uiti impreuna cu el la poze sau la desene animate. Distragerea atentiei poate fi o metoda excelenta de a evita plictiseala care se poate instala cu usurinta la copii, in timpul tratamentului cu aerosoli.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aerosoli Nebulizator Aerosoli montani

Articole recomandate

Citeste si despre