Jucarii pentru copilul de 1 an

/ / Modificat: 2017-10-01
Jucarii pentru copilul de 1 an

Aniversarea primul an de viata, este sarbatorita de cele mai multe ori cu mare fast. Cu toate ca la aceasta varsta copilul nu intelege prea mult din ceea ce se intampla in jur, jucariile primite cu aceasta ocazie sunt intotdeauna pe placul lui. Decoratiunile interioare (panglicile colorate, baloanele, clopoteii, tortul cu lumanari) sunt nelipsite de la o astfel de aniversare si fac deliciul sarbatoritului cat si al celorlalti copii.

Dintre jucariile preferate si recomandate la aceasta varsta, amintim urmatoarele:

Cuburile

Cuburile mai mari sau mai mici, colorate, sunt unele dintre jucariile preferate la aceasta varsta. Nimic nu stimuleaza mai mult creativitatea si abilitatile motorii mai mult decat niste cuburi colorate din lemn sau plastic.

Cuburile sunt impinse, ridicate, aruncate, suprapuse sau daramate si devin instantaneu cadoul preferat la aceasta varsta. Trebuie evitate cuburile din sticla sau metal, cele casabile sau cele cu margini ascutite, pentru a evita posibilele accidentari.

Jucariile pentru impins

O alta alegere buna pentru aceasta varsta sunt jucariile pentru impins. Rolul principal al acestora este sustinerea, exersarea statului in picioare si a mersului. Acestea ajuta la dezvoltarea musculaturii membrelor superioare si respectiv inferioare si grabesc invatarea mersului si alergatului.

Sunt recomandate jucariile mai mari, relativ usor de mobilizat (cu rotile sau suprafete inferioare neaderente), care pot fi folosite in casa si eventual si in aer liber. Dupa ce invata sa mearga, una dintre activitatile des intalnite, este impinsul propriului carucior. Si folosirea acestor jucarii necesita o folosire corespunzatoare precum si o supravhegere permaneta, in special la inceput cand copilul nu stapaneste corect mersul sau pastrarea echilibrului.

Telefoanele de jucarie

Modernizarea florida din ultimii ani, a schimbat oarecum stilul si tipul jucariilor pe care copilul mic le foloseste. Una dintre jucariile preferate dupa varsta de 1 an este telefonul mobil pe care copilul il observa tot mai des la parinti.

Butoanele, sunetele si imaginile de pe ecranul telefonului sunt extrem de atractive pentru copilul mic de aceea ori de cate ori are posibilitatea, incearca sa se joace cu acesta.

Nu se recomanda folosirea telefonului mobil ca jucarie pentru copilul mic, insa se poate achizitiona un telefon mobil de jucarie. De obicei acesta este realizat dintr-un plastic destul de rezistent, nu se dezmembreaza foarte usor si este prevazut cu butoane care emit sunete sau unde luminoase la atingere.

Copilul nu face diferenta dintre telefonul real si cel de jucarie, care de altfel este si mai sigur la aceasta varsta.

Copilul intelege in timp ca telefonul este un obiect folosit oarecum in comunicarea cu alte persoane si incearca sa imite si el acest obicei. Acesta urmareste mama cand vorbeste la telefon si incearca sa lege si el silabe si consoane in speranta ca a gasit utilitatea acestui obiect. Mama trebuie sa incurajeze tot timpul devoltarea limbajului verbal si de aceea imitarea vorbitului la telefon este un pretext ideal poentru realizarea acestui lucru.

Abia pe la varsta de 3 ani copilul intelege ca telefonul este folosit pentru comunicarea verbala a 2 persoane.

Jucariile cuibarite

Copiii au fost intootdeauna fascinati de obiectele sau respectiv jucariile care intra una intr-alta ( de exemplu papusile rusesti din lemn, Babuska). La acesta varsta adora sa umple si sa goleasca diferite recipiente (cutii din plastic, lemn sau metal, borcane, pahare).

Jucariile de acest fel il invata pe copil despre relatiile spatiale(intre diferite obiecte sau intre un obiect si mediul inconjurator). Daca la inceput copilul nu face diferenta intre o cutie goala de pantofi si un cos mai mare, in timp acesta va face legatura intre diferite volume sau suprafete si nu va mai incerca sa introduca un obiect mare intr-unul mai mic, asa cum o facea la inceput.

Vesela si tacamurile

Alimentatia sugarului difera de la o varsta la alta. Incepand cu varsta de un an, acesta va incepe sa consume alimente solide (alimentatie difersificata). Sunt frecvent folosite formulele de lapte speciale, alimentele semipreparate pentru copilul mic si alte alimente solide sau lichide care necesita folosirea unor tacamuri adecvate. Dupa varsta de un an, copilul incearca sa se hraneasca singur, de aceea avem nevoie de vesela si tacamurile speciale pentru aceasta perioada.

Farfuriile din plastic, colorate sau cu imagini. tacamurile si paharele usoare din plastic, vor stimula alimenatia independenta a copilului. Imprimeurile cu persoanaje din desenele animate de pe vesela sunt recunoscute doar la varte mai mari, insa acestea stimuleaza creativitate si invatarea unei bune tehnici de hranire.

Nu de putine ori apar probleme atunci cand se incearca hranirea copilului, mai ales cand acesta doreste cu tot dinadinsul sa desfasoare alte activitati. De aceea, utilizarea tacamurilor si veselei de acest fel, inveseleste atmosfera si stimuleaza alimentatia.

Alte jucarii pentru copii

Jucariile de sortare a formelor

Acestea ajuta la invatarea formelor si stabilirii relatiei dintre diferite obiecte. Poate ca pare usoara manevra introducerii unui bat printr-un cerc, insa pentru copilul de 1 an este nevoie de exercitiu pentru reusirea acestui lucru. In timp, copilul isi da seama ca o forma patrata nu intra printr-un orificiu rotund sau viceversa.

Exista jocuri complexe care dezvolta in paralel mai multe abilitati fizice si psihice: de exemplu LEGO, alcatuit din piese mai mari (cele mici sunt recomandate doar dupa 3 ani), ofera posibilitatea exersarii mai multor tipuri de exercitii.

Jucariile polifonice

Copiii adora sa faca zgomot, cu cat mai mult si cu cat mai tare cu atat mai bine. Copii incearca sa capteze atentia celor din jur prin tipete sau alte zgomote. La aceasta varsta doresc sa fie in centrul atentiei si isi dau seama ca pot obtine acest lucru prin diferite metode, printre care cel mai bine cunoscute fiind manifestarile zgomotoase.

Exista o multitudine de jocuri si jucarii care ghitaie, zdrangane, canta, imita sunetele scoase de animale si care sunt considerate extrem de interesante pentru copilul mic.

Dintre obiectele recomandate in acest scop sunt instrumentele muzicale precum tamburina, xilofonul, orga sau pianul pentru copii. Folosirea acestora are si un scop educativ pe langa cel distractiv. Niciodata nu este prea devreme sa se exploreze un potential talent muzical, stim ca sunt copii care la varsta de 3-4 ani pot sa reproduca cu exctitate piese, arii sau cantece intregi daca sunt stimulati in acest scop.

Jucariile sau cadourile de depozit

Achizitionarea jucariilor depinde pe langa factorii descrisi anterior si posibilitatile materiale a parintilor. De multe ori copilul isi doreste o anumita jucarie, care insa este foarte scumpa si pe care parintii nu si-o permit. Apar astfel destule frustrari si nemultumiri, mai ales la o varsta la care copilul nu intelege notiunile materiale.

Aceste sentimente se intensifica mai ales atunci cand copilul frecventeaza un anumit anturaj cu posibilitati materiale mai bune si astfel cu mai multe jucarii.

Investitia in diferite jucarii, jocuri sau alte obiecte cu scop educativ este recomandata ori de cate ori exista fondurile necesare unei astfel de investitii. Exista diferite ocazii speciale (aniversari, reusite la nivel educational-gradinita scoala, sarbatori), in care copilul asteapta cu nerabdare sa primeasca anumite cadouri sau atentii.

Cresterea unui copil cere resurse materiale enorme, incepand de la asigurarea confortului casnic, jucarii, educatie si distractie, de aceea multi parinti deschid un cont de economii imediat dupa nasterea copilului.

Jucariile pentru baie

Incepand cu varsta de 1 an, imbaierea devine o adevarata distractie pentru copil. Odata cu utilizarea cazii pentru imbaiere si cresterea spatiului de joaca, creste si libertatea de exprimare a copilului.

Exista o gama larga de jucarii care pot fi folosite in apa, ratuste, pesti sau hipopotami din plastic, recipiente care pot fi umplute cu apa. Odata cu inaintarea in varsta copilul va dori sa faca baie cu jucariile preferate. Parintii trebuie sa fie atenti si sa excluda in acest caz jucariile electronice sau cele cu baterii, cele care se pot degrada la contactul cu apa (jucarii din plus).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii 1-2 ani Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre