Importanta jocului pentru copii

/ / Modificat: 2013-09-24
Importanta jocului pentru copii





 

Jocul este necesar pentru dezvoltare. Daca se joaca, un copil creste din punct de vedere social, emotional, fizic si cognitiv.

Acesta este felul lui de a invata despre corpul lui si lumea in care traieste. Si isi va folosi toate cele 5 simturi ca sa atinga acest scop.

Oare ce o sa simt daca ating acest obiect? Ce sunet voi auzi daca apas pe el? Ce se va intampla daca imping sau trag de acest obiect? Sa ma catar el?

Explorarea este inima jocului si in mintea copilului tau orice experiment conteaza, chiar si atunci cand da jos o cutie cu cereale de pe scaun.

Expertii in dezvoltarea copilului spun ca jocul este munca unui copil (si munca parintilor este sa stranga dupa ce se joaca el).

Acum ca micutul tau a crescut, jocurile sale vor fi mai pline de imaginatie si mai complexe. Prin joc, isi va exersa abilitatile si calitatile, cum ar fi independenta, creativitatea, curiozitatea si abilitatea de a rezolva probleme.

Poate reprezenta de asemenea un mod important de a explora sentimente si valori si de a-si dezvolta abilitatile sociale. Cu mult inainte sa nu mai aiba nimic impotriva sa isi imparta jucaria cu sora sa, i-o va da.

Primul "te rog" si "multumesc" spontan s-ar putea sa ii scape la o petrecere imaginara. Si ce parinte poate sa nu ii dea ultimul bandaj pe care il mai are pentru ca jucaria lui preferata s-a ranit la deget?

Ce tipuri de joc sunt mai bune pentru copilul tau?

Depinde de stadiul de dezvoltare. Din moment ce jocul este un instrument pe care copilul tau il foloseste ca sa invete despre lume, abilitatile pe care le exerseaza acum sunt cel mai bun indiciu al tau ca sa alegi cele mai potrivite activitati.

De exemplu, daca micutul tau de 12 luni este interesat de fenomenul cauza-efect, joaca-te cu el de-a v-ati ascunselea sub masa si scaune.

Daca la 20 de luni este obsedat de urcatul scarilor, gaseste un loc unde poate sa exerseze sub supravegherea ta.

Tipuri de jocuri



 

Iata cateva sfaturi in legatura cu tipurile de joc de care este interesat copilul tau in diferite stadii:

Jocul social

Este important sa interactioneze cu tine si cu ceilalti pe parcursul acestui an. Ii place sa zambeasca, sa priveasca si sa rada.

Jocul cu obiecte

Atinsul, lovitul, aruncatul, impinsul si de altfel experimentarea cu lucrurile sunt fascinante pentru un copil de 4 pana la 10 luni.

Jocul functional si reprezentational

In aceasta perioada imaginatia lui incepe sa infloreasca (12-21 luni) si se distreaza copios cand se preface ca foloseste obiecte familiare intr-un mod adecvat – impingerea unei masinute pe covor, de exemplu.

Jocul simbolic

Acest tip de joc, des intalnit la varsta de 2 ani, da nastere la ceva din nimic. Copilul tau se poate juca cu o cutie de pantofi de parca ar fi un autobuz sau se poate preface ca mananca un inel de plastic insistand ca este o bomboana.

Jocul de-a rolurile

In jur de 30 pana la 36 de luni, micul tau actor va incepe sa isi asume noi roluri. In aceasta perioada se joaca de-a medicul si porfesorul.

Cum pot sa ma bucur la maxim de timpul in care se joaca?

Gandeste-te la acest timp ca la ceva mai important decat o perioada pe care o petrece cu jucariile. Jocul este de fapt o activitate placuta care implica oamenii, obiectele si miscarea.

Daca ai mai vazut pana acum un copil de un an inrobit de o cutie de carton, poate ca intelegi cat de largi sunt parametrii.

Joaca-te cu copilul tau

Orice activitate i se va parea mai amuzanta daca o poate impartasi cu tine. Vorbeste cu el in timp ce va jucati si ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.

Sfaturi practice:

  • Introdu jocul atunci cand copilul tau este fericit si odihnit;

  • Opreste-te cand copilul tau s-a plictisit;

  •     Acorda-i sansa sa se joace singur sau cu ceilalti (amandoua tipurile de joc sunt benefice);

  • Lasa-l sa isi aleaga singur activitatile si sa se joace cum vrea (poti sa vii cu sugestii, sa ii prezinti noi optiuni, dar copilul tau ar trebui sa fie cel care decide);

    Jocul inseamna distractie si daca este expert la ceva pana acum, aceea este abilitatea de a se distra.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre