Minciuni pe care parintii le spun copiilor. Gresesc sau nu?

/ / Modificat: 2014-05-27
Minciuni pe care parintii le spun copiilor. Gresesc sau nu?

Parintii au pretentia de la prichindeii lor sa nu spuna minciuni, in timp ce ei ii mint pe acestia cu buna stiinta si fara a se sfii niciun pic. Dar "nu se pune", nu-i asa? Ei sunt adulti si au voie, pentru ca stiu ce e mai bine pentru micuti, chiar daca asta implica minciuni gogonate. Psihologii si specialistii in cresterea copiilor sustin ca este un lucru total gresit! Copiii nu trebuie subestimati si in niciun caz mintiti!

De ce ii mint parintii pe copii?

S-a demonstrat ca majoritatea parintilor spun peste 3000 de "minciuni albe" micutilor, in toata copilaria lor. Ei isi mint copiii din tot felul de motive:

  • sa ii protejeze de mediul exterior;

  • sa ii protejeze de rele;

  • sa ii faca sa se simta mai bine;

  • sa ii faca sa asculte;

  • sa ii faca sa manance etc.

Minciuni frecvente spuse de parinti

Si parintii mint cateodata, pentru a scapa din situatii-limita in care copiii ii pun sau pentru a-i convinge sa-i asculte, chiar daca acestea pot avea repercusiuni negative in dezvoltarea lor ulterioara. "Copiii sunt adusi de barza", "Daca nu faci x, te mananca Bau-Bau" si "cainele ti-a mancat suzeta" sunt doar 3 dintre minciunile gogonate si siretlicurile la care parintii recurg adesea atunci cand sunt la capatul rabdarii.  

"Copiii se fac din dragostea foarte mare dintre un barbat si o femeie" - este o alternativa la raspunsul cu "bebelusii sunt adusi de barza si lasati pe acoperisul casei". Bietii copii, nu stiu ca, uneori, copiii apar neplanificat, dupa un prezervativ rupt sau o pastila contraceptiva omisa intr-o zi.  

"Catelul a mancat suzeta sau bomboana" - de fapt, am aruncat-o sau ascuns-o, dar mi se pare ca te-ai supara mai putin pe catel, daca as da vina pe el. Pana la urma, cine poate sta suparat pe un catel cu chipul dragalas, care cerseste afectiune?!?!  

"Am treaba, nu pot sa ma joc acum cu tine" - de fapt, nu am, dar citesc ultimele tendinte in moda pe laptop si, in plus, tot ce vreau este sa ma mai lasi si pe mine 10 minute in pace, in liniste!  

"Nu, nu iti face doctorul nicio injectie astazi" - de fapt, sunt 2 vaccinuri pe care le primesti astazi, deci, nici macar nu pot sa spun ca te-am mintit.

"Telefonul nu mai are baterie sau a murit" - este minciuna la care apelezi mereu pentru a potoli "setea" nestavilita a copilului de a se juca cu gadgetul. Intre timp, cat ii repeti continuu ca telefonul este "mort", cauti repede ceva cu care sa-i distragi atentia, pentru ca mai apoi sa citesti repede postarea lui x de pe Facebook, ca parca-parca era ceva cu iz de scandal.  

"Mami si tati trebuie sa doarma" - ceea ce ar trebui sa faci si tu. Abia-abia ne-am gasit si noi cateva minute sa facem sex si te-ai trezit ca nu ai somn, tocmai acum?!?!  

discutie-mama-fiica

"E ora de culcare" - in realitate, mai sunt cateva zeci de minute pana la ora stabilita in program, dar cum nu stii sa citesti ceasul, iar eu sunt foarte, foarte obosita, ai face bine sa te bagi rapid in pat si sa adormi repejor!  

"Hmm, ce buna e prajitura facuta de tine!" - de fapt, este ingrozitoare si mi-e ca semeni cu tatal tau la capitolul talente culinare.  

"Uau, mami, ce desen frumos" - mai ca te-as intreba ce reprezinta mazgaliturile acestea, dar nu vreau sa te descurajez. In mod cert, nu ai veleitati de pictor si nu trag speranta ca vei deveni un soi de Da Vinci al Romaniei... poate un Picasso neinteles?!  

"Mami, nu stiu ce s-a intamplat cu desenul tau cu pisicuta" - Ba stiu, l-am aruncat din greseala la gunoi, alaturi de alte hartii din camera, care tind sa se inmulteasca pe zi ce trece. Si, pe bune, tocmai pe ala il vrei acum, din zecile de desene pe care le ai?!?!  

"Nu putem avea catel, pentru ca esti alergic la el" - hmmm, s-ar putea sa nu fie o minciuna, intrucat nu te-am testat pentru alergii, dar numai gandul ca un caine ar lasa bale pe canapeaua mea cea noua sau ca toate hainele mele ar fi pline de par imi provoaca mie alergie! As spune si 10 minciuni pentru a impiedica orice tentativa de a adopta un caine sau pisica in casa mea!  

"Magazinul cu dulciurile tale preferate este inchis astazi" - ti-am explicat in zece feluri ca nu poti manca dulciuri acum si de ce, am fost cat de logica am putut, dar tu nu si nu si nu! Ce pot sa fac decat sa te mint?!  

"Eu si tati ne... jucam sau batem cu perne" - hmm, ne-ai prins intr-o pozitie compromitatoare in pat si asta imi aduce aminte ca trebuie sa incui usa la dormitor data viitoare. Noroc ca avem perne la indemana pentru a o da la intors.  

"Tom si Jerry nu mai este la televizor" - ca l-or fi scos astia sau nu din programa tv, nu ma intereseaza, nu avem decat un televizor aici si eu trebuie sa vad ultimul episod din serialul meu preferat. Deci, ce-ai zice tu de un pui de somn ori de un joc pe calculator?  

"Daca spui adevarul, nu vei fi pedepsit." - ceeee?? mi-ai spart trusa de farduri de la cel mai tare brand de cosmetice? Nu mai ai voie doua zile afara si ti se taie portia si de la calculator! 

"Daca mai incrucisezi astfel ochii, o sa ramai cu ei asa" - Mi s-a intamplat si mie si tie si probabil si copilului tau sa auda aceasta fraza. Micutii au tendinta sa se strambe in fel si chip, iar incrucisarea ochilor ii dispera pe parinti. Insa nu este nici pe departe adevarat ca daca face acest lucru constant ramane asa.

"Vine Bau-Bau si te papa" - Folosirea lui Bau Bau in educarea si disciplinarea copilului este una dintre cele mai gresite si periculoase metode. Pe langa faptul ca nici nu exista acest monstru, pomenirea lui frecventa nu face decat sa amplifice temerile si fricile de care tu incerci sa il scapi in copilarie.

"Injectia ma va durea mai mult pe mine decat pe tine, crede-ma" - Or fi ei mici, dar nici chiar asa! Nu numai ca nu este deloc linistitor pentru copil, dar crezi ca el nu stie ca din moment ce el e cel care face injectia e si cel care va suporta durerea? Inseamna ca il subestimezi! Este destul de greu pentru tine ca parinte sa il vezi pe micut plangand si suferind, dar aceasta minciuna esti inutila si nu are nici efectul scontat.

"Cum apar copilasii? Barza ii aduce, asa cum te-a adus si pe tine" - Traim in secolul 21 si trebuie sa invatam sa nu mai privim copiii ca pe niste persoane fara minte si fara putere de intelegere.

Aceasta este una dintre marile curiozitati ale copiilor si totodata cea la care parintii se folosesc de abordari populare si legende pentru explicatii. In realitate, sunt pure minciuni pe care copilul le va descoperi destul de rapede. Cel mai bine este sa raspunzi cu sinceritate copilului la intrebarea "Mami, de unde vin copiii?", in functie de varsta si capacitatea de intelegere pe care le are.

"Mami si tati sunt bine si fericiti impreuna. Tati e plecat de acasa temporar, cu serviciul" - Cand adevarul este ca, de fapt, voi sunteti in plin divort. Cel mai nociv lucru pe care il poti ascunde copilului este divortul sau separarea ta de partener. Chiar daca refuzi sa vezi, copilul este atent la tot ce este in jurul lui si simte cand ceva nu este in regula. Starea de confuzie si incertitudine pe care o creeaza ceea ce simte in raport cu ce i se spune pot determina aparitia depresiei, anxietatii si izolarii copilului. Copilul trebuie sa stie adevarul, dar trebuie asigurat ca este iubit si ca va fi in siguranta orice ar fi.

Mos Craciun, Iepurasul de Paste, Zana Maseluta etc. - Acestea sunt unele dintre cele mai inofensive si populare minnciuni spuse copiilor. Insa ele raman minciuni. Este dezamagitor sa spui copilului ca unii dintre eroii lui favoriti sau cele mai iubite personaje ale copilariei nu exista, insa cu cat o faci mai tarziu, cu atat copilul poate afla din surse straine, iar tu cel mai probabil ca nu vei fi acolo sa il ajuti sa treaca peste sau sa il lamuresti cum sta de fapt treaba si ce trebuie sa stie.

Citeste si alte mituri ale copilariei raspandite adesea in randul parintilor si copiilor, deopotriva!

Tu ce alte minciuni mai scornesti in fata copilului si de cate ori te simti cu adevarat vinovata ca l-ai mintit? Cat de daunatoare crezi ca sunt minciunile in dezvoltarea lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuni spuse copiilor Minciuna copii Mituri copilarie Ingrijire copii Minciuni parinti

Articole recomandate

Citeste si despre