Ce trebuie sa stii despre cresterea baietilor?

/ / Modificat: 2012-04-10
Ce trebuie sa stii despre cresterea baietilor?

A creste un baietel nu este totuna cu a creste o fetita – din foarte multe puncte de vedere. Specialistii sustin ca anumiti homorni, ca de exemplu testosteronul, dar si diferentele cerebrale dintre sexe afecteaza felul in care acestia se dezvolta si reprezinta un motiv suficient pentru ca stilurile parentale de crestere a lor sa fie diferite. Parintii trebuie sa aplice metode prin care sa formeze baieti capabili, increzatori, respectuosi si afectuosi in functie de particularitatile pe care le au in raport cu fetele.

Hiperactivitate

Baietii sunt mult mai activi decat fetitele si au munti de energie care trebuie consumati sau eliberati. De aceea, ei au tendinta sa alerge mai mult, sa tipe si sa se exteriorize printr-un astfel de comportament. Uneori, aceste reactii ale lor reprezinta si modul de a masca anxietatea lor. Este important ca baieteii sa fie incurajati sa isi dozeze energia spre activitati din care sa aiba de beneficiat, cum este sportul. Acesta ii ajuta nu numai sa consume o mare parte din energie, dar le construieste caractere puternice, abilitati de lider si tot ce implica spiritul de echipa.

Dezvoltare cerebrala lenta

Pentru ca au o dezvoltare a creierului mai lenta, abilitatile motorii ale baieteilor sunt mai putin avansate decat la fete. Acest lucru inseamna ca in primii ani de viata baieteii au dificultati in a-si folosi la capacitate adecvata mainile, ceea ce le afecteaza abilitatea de a tine corect creioane sau foarfeci in mana la fel de repede ca fetele. Acest lucru va avea un impact si asupra performantelor lor scolare. Este necesar sa ai mai multa rabdare cu ei din acest punct de vedere.

Anxietatea de separare

Acest tip de anxietate se manifesta mai puternic la baieti decat la fetite. Multi parinti merg gresit pe premisa ca baietii sunt mai puternici si mai duri si ca nu au la fel de multa nevoie de atentie ca fetele. Trebuie sa il inconjori cu la fel de multa dragoste si afectiune cu care ai ingriji o fata si sa nu adopti ideea ca ei sunt mai puternici "din fire".

Impulsivitate

Baieteii, spre deosebire de sexul opus, au tendinta fireasca sa actioneze fara a gandi, din impuls. Mai intai fac si apoi gandesc consecintele sau isi dau seama ca ar fi putut rezolva problema mult mai bine in alt fel. Rezultatul acestui lucru il reprezinta numeroasele boacane si buclucuri in care se baga acestia in anii copilariei. Cea mai buna abordare in aceasta situatie este sa vorbesti cu ei pe un ton calm si prietenos despre moduri pasnice de a rezolva conflicte si de a actiona.

Conformatie fizica puternica

Pe masura ce baietii cresc vor dezvolta forta fizica si masa musculara mai mari decat ale fetelor. Insa copiii nu sunt constienti de puterea pe care o capata in timp. Ei nu isi dau seama ca odata cu cresterea si forta fizica se intensifica si ar putea lovi si rani alti copii in timp ce se joaca cu ei. Dar o va face de multe ori neintentionat!

Sexualitate si agresivitate

Discutiile despre sex pot fi terifiante pentru parinti, mai ales cand trebuie discutate cu baietii. Insa este indicat sa vorbesti si sa ii explici diferentele dintre sexe si despre ce sex inainte de a ajunge la pubertate. Explica-i de asemenea care este diferenta dintre a placea, iubi si a manifesta o dorinta sexuala pentru cineva dupa ce atinge pargul pubertatatii. Este esential sa cresti un baiat care sa stie sa fie respectuos cu fetele. Evita sa il admonestezi daca il prinzi ca se uita peste reviste pentru adulti sau vizioneaza materiale pornografice, In schimb, incearca sa ii vorbesti despre erotism si erotica si despre descrierea unor relatii sanatoase si semnificative intre barbati si femei.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copil Crestere baieti Diferente sexe

Articole recomandate

Citeste si despre