Ce lucruri sa nu spui niciodata in fata copiilor?

/ / Modificat: 2011-02-04
Ce lucruri sa nu spui niciodata in fata copiilor?

Copiii mici sunt ca niste sugative care absorb atat forme de comportament ale celor din jur, dar si cuvinte si expresii pe care le aud in mod uzual. Pe masura ce cresc incep sa le foloseasca in acelasi scop in care le-au vazut utilizate: de injurii, critici, discriminari etc. Iata ce lucruri trebuie sa eviti sa vorbesti in fata micutilor, chiar si atunci cand sunt bebelusi.

Injurii de orice fel

In varful topului stau expresiile vulgare pe care le pot auzi de la voi, dar si de la cunostinte, prieteni, televizor, parculet etc. Incearca sa il tii cat mai departe de aceste forme de limbaj pentru ca te poti trezi ca primul sau primele lui cuvinte sunt acest expresii de ocara pe care nu o sa mai stii cum sa i le scoti din capsor.

"M-am ingrasat ingrozitor. Am nevoie urgenta de dieta"

Este bine sa tii urechile micutului tau departe de aceasta expresie care a devenit o mica obsesie pentru tine. Cu atat mai mult daca ai o fetita. Ele sunt cele mai sensibile la toate informatiile si ideile care vin spre partea de imagine corporala. In felul acesta nu vei face decat sa ii dezvolti o imagine corporala negativa care ar putea-o urmari si la maturitate. Astfel de copii pot cadea usor in capcana tulburarilor alimentare.

Critica si vorbirea de rau a celor din jur

"X este ingrozitor, respingator, urat, imbecil etc." Toate aceste "calitati" pe care le atribui unor persoane in discutiile cu partenerul, alti membri ai familiei sau cu prietenii pot constitui vocabularul de mai tarziu al copilului tau. Acesta ar putea folosi astfel de cuvinte si expresii in discutiile cu prietenii lor.

Expresii discriminatorii pe baza de rasa, etnie, religie si de orice fel

Faci de multe ori remarci rasiste cu micutul tau de fata si ai impresia ca el abia reuseste sa scoata 3 cuvinte daramite sa inteleaga ca vorbesti despre negrii sau evrei. Este adevarat ca el nu va stii ce semnificatie si ce impact au aceste expresii, dar le va prelua in comportamentul lui fata de altii in acelasi mod in care le folosesti tu, adica in sens discriminatoriu si rautacios. Evita formarea si incurajarea stereotipurilor la copii care pot proveni nu numai din discutii curente in interiorul caminului, ci si de la tv, din reclame sau din jurul lui.

Minciuni

Pare inofensiv ca de fata cu micutul tau sa ii spui partenerului ca nu vrei sa vorbesti cu x la telefon si sa ii spuna ca nu esti acasa, de exemplu. De fapt, nu faci decat ii transmiti copilului ca este bine sa minti sau cel putin, ca nu este nici rau. Chiar si micile minciunele sunt un exemplu negativ pentru el; copiii nu fac diferenta intre minciunile minore, asa-numitele "albe", inofensive si cele cu caracter negativ.

Nu ii face niciodata promisiuni false! Nu ii spune niciodata "te voi duce la cofetarie daca acum iti strangi jucariile" daca nu ai in intentie sa faci asta. Asta este tot o minciuna si atunci cand va creste ar putea aplica aceleasi metode in a obtine ceva chiar de la tine.

Nu implica niciodata copilul in certurile cu partenerul!

Pe langa faptul ca este bine ca micutul sa nu fie de fata la conflictele pe care le ai ocazional cu partenerul, este bine si ca volumul vocii voastre sa nu treaca prin peretii camerei lui. Niciodata sa nu spui la nervi "imi pare rau ca am facut un copil cu tine" sau "nu stiu de ce am mai facut copilul acesta" ori afirmatii asemanatoare. Aceste lucruri, spuse la nervi si fara noima, sunt extrem de dureroase pentru micut si ii cauzeaza o suferinta profunda. Ei devin confuzi si raniti cand descopera ca cea care trebuie sa il iubeasca cel mai mult are regrete. Limitati-va in certuri la obiectul conflictului!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii care imita

Articole recomandate

Citeste si despre