Alegerea cresei, ce intrebari trebuie sa pui?

/ / Modificat: 2011-03-16
Alegerea cresei, ce intrebari trebuie sa pui?

Alegerea cresei este o necesitate uneori, dar nu inseamna ca ese si usoara. Locul in care iti vei duce copilul o mare parte din zi trebuie cercetat si analizat din colt in colt pentru ca trebuie sa iti inspire totala incredere. Asadar, fa o vizita la cresa pe care ai vizat-o pentru micutul tau, inspecteaza locatia si pune intrebari cheie pentru a afla detalii utile in decizia ta.

Inainte de toate, orienteaza-te spre o cresa care sa-ti fie in drum la intoarcerea dinspre serviciu sau aproape de casa. Apoi fa-le o vizita si pune-le urmatoarele intrebari:


Ce program au, intre ce ore?

In acest fel vei sti cum sa iti organizezi timpul si iti vei da seama din start daca satisface nevoile tale de timp. Unele dintre ele pot avea program prelungit.


Cati copii sunt in grupa?

Este important ca micutul sa stea in preajma altor copii si sa interactioneze cu ei. Acest lucru este in folosul dezvoltarii lui ca fiinta sociala. Insa numarul copiilor dintr-o grupa arata si cat de bine este distribuita atentia si grija educatoarelor fiecarui copil in parte. Daca sunt prea multi,  copilul tau nu va fi la fel de bine ingrijit si creste si riscul de accidente minore.


Cate persoane se ocupa de acei copii si in ce conditii?

Intreaba despre staff-ul cresei, ce personal exista, cate educatoare sunt, ce se intampla cand lipseste una, se ingrijesc mai multe educatoare intr-o zi de o grupa etc. Eventua poarta discutii si cu cateva educatoare prezente la momentul respectiv in incinta si pune-le intrebari despre cum ar reactiona in diverse situatii in care ar pute afi pus copilul in cresa.


Exista asistenta medicala pentru fiecare grupa in parte?

Asistenta medicala este obligatorie in crese. Insa este important sa fii sigura ca daca se intampla ceva cu micutul tau este cineva in permanenta acolo pentru a-i acorda primul ajutor. E de preferat sa fie mai multi asistenti medicali, cel putin unul la fiecare grupa in parte.


Cate mese se ofera pe zi? Mancarea este pregatita in bucataria proprie sau este in sistem catering?

Poti cere si o mostra de mancare pentru a-i testa gustul si a vedea si cum arata. Daca este gatita in bucatarie proprie, cere permisiunea sa o vizitezi. In acest fel vei observa daca se respecta normele de igiena si in ce conditii se face mancarea. Daca mancarea e adusa cu o firma de catering atunci cere mai multe informatii despre respectiva companie.

Intreaba cate mese au pe zi si daca se pot adapta particularitatilor copiilor (unii mananca pasata de exemplu).

Cine se ocupa de alcatuirea meniului?


Este important ca un nutritionist sau o persoana specializata (un medic pediatru eventual) sa se ocupe de alcatuirea meniului copiilor. Ei stiu cel mai bine care sunt nevoile nutritionale la copiii de varsta lor, ce combinatii alimentare sunt benefice etc.

Fiecare copil doarme in patutul lui?

Mai exista inca institutii in care copiii dorm la gramada. Este important ca micutul sa aiba patul lui, intimitate si confort.


Primeste copilul cu pampers sau nu?

Majoritatea creselor primesc copii care inca fac in pampers. Ba chiar la unele dintre ele, invatatul copilului sa faca la olita face parte dintre activitatile desfasurate acolo.


I se pot administra tratamentele prescrise de medic (in caz ca este nevoie)?

In cazul in care copilul ar urma un tratament trebuie sa te asiguri ca staff-ul gradinitei este capabil sa respecte indicatiile si recomandarile medicului si ca ii asigura continuitatea tratamentului pe perioada sederii la gradinita.

Cum procedeaza cresa in cazul in care copilul are febra (sau este bolnav)?

Exista diverse reguli ale creselor cu privire la modul in care se actioneaza cand copiii sunt bolnavi. La unele dintre ele daca copilul face febra cat este acolo, in primul rand este sunata mama si i se cere permisiunea sa i se administreze copilului un antitermic, apoi este rugata sa vina sa il ia.

Care este costul cresei ?

Nu in ultimul rand, este important sa intrebi care este costul integral al cresei, pe luna sau pe an. Dar nu ezita sa intrebi de ce are acel pret si ce intra exact in el.

Apoi, fa o inspectie vizuala si observa cateva elemente definitorii care s ate ajute sa faci alegerea potrivita:

  • uita-te sa vezi cat de curat este;

  • observa comportamentul educatoarelor in preajma copiilor; vezi daca interactioneaza cu ei, cum reactioneaza cand plang sau sunt iritati etc.;

  • uita-te un pic la copiii prezenti in acel moment in cresa si vezi daca ti se par relaxati, veseli sau speriati si stresati;

  • analizeaza un pic si ingrijitoarele sau educatoarele; prima impresie conteaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cresa ingrijire copil

Articole recomandate

Citeste si despre