Invatarea copilului la olita. Trucuri testate de mamici

/ / Modificat: 2014-08-05
Invatarea copilului la olita. Trucuri testate de mamici

Trecerea de la scutecel la olita nu este intotdeauna usoara. Mamicile o stiu cel mai bine, de aceea s-au hotarat sa iti dea si tie o mana de ajutor dezvaluind unele dintre cele mai eficiente trucuri prin care au reusit sa-i determine pe micutii lor sa renunte la prima dragoste: scutecul!

Mamicile din comunitatea Copilul.ro au trecut si ele prin operatiunea olita si au dezbatut subiectul pe forum, oferind sfaturi si metode eficiente mamicilor care au nevoie de ajutor.

Tehnica recompenselor

Unele mamici sustin ca mituirea cu "ceva bun" sau folsirea metodei recompenselor a fost ultimul resort la care au apelat pentru a-i determina pe micutii lor sa foloseasca olita.

Ligiafodorean: mi-am adus aminte de o tehnica pentru a-i dezvata pe copilasi de "proaste obiceiuri" si cred ca se poate utiliza si in cazul olitei... e tehnica recompenselor... pe o plansa pusa la vedere se lipesc zilnic abtibilduri daca copilul a facut caca pe olita si puncte negre daca a facut in scutec... la sfarsitul saptamanii se contabilizeaza si daca abtibildurile sunt mai multe primeste o recompensa dorita... bineinteles ca e nevoie de rabdare, perseverenta, creativitate pentru implicarea copilului in acest "joc"... insa cred ca merita incercat mai ales ca, prichindeii cu varsta de peste 2 ani inteleg deja asteptarile parintilor.

Preluarea exemplului

Multi copii incearca sa preia exemplul parintilor, asa ca nu te mira daca inca de inainte de a incepe sa faca la olita micutul tau va dori sa experimenteze direct toaleta. Pentru ca tati si mami o face...

Getax1966: Baietoiul meu are 2 ani si jumatate. A primit olita ca jucarie de la 8 luni. Pana la 2 ani faceau pipi in ea toate jucariile, si-o punea in cap , isi baga-la propriu - picioarele in ea.Cand era vorba de pus pe ea, urla din toti plamanii.Pana cand, acum jumatate de an, a venit in vizita finutul de 6 luni, care a facut caca in scutec si a trebuit schimbat. Si atunci eu i-am explicat ca numai bebeii fac caca in scutec (de ce nu i-oi fi spus si de pipi?), iar baietii ca el fac la "uoauoa"(oala). De atunci nu mai avem probleme cu caca. In schimb cu pipi am incercat mii de metode: in chilotei - face pipi la greu,si ma anunta dupa ce a prestat; la WC -vrea ca tati, dar n-ajunge si face pe jos (nu vrea sa se urce pe nimic, ca doar nici tati n-o face) fara nimic pe el: face pe unde apuca.

Vorba dulce, metoda "la funduletul gol" si laudele

Camelia_op: Am citit o tehnica de a invata copilul sa faca pe olita. In articolul rrespectiv se spune ca in 3 zile copilul deja invata. Bineinteles, iar e vorba de copii mai maricei de 18-24 luni. Pentru metoda asta trebuie sa fii mereu in preajma copilului. Zieau sa lasi prin casa copilul fara scutec, doar niste pantalonasi pe care sa-i poti da repede jos, sau chiar nimic, sa ai olita la indemana tot timpul ca atunci cand vrea sa faca ceva sa fie pe aproape. Chiar daca face pe el sa-l pui repede pe olita si daca face si pe olita sa-l lauzi. Daca face pe el sa nu-l certi, ci sa-i explici si sa-l pui pe olita. Eu am incercat metoda asta si a dat roade, zic eu, destul de bune. Eu n-am stat sa o fac 3 zile consecutiv, dar din cand in cand o lasam fara scutec, doar cu pantaloni. Inca mai invata, dar prin casa, de cateva zile o tin fara scutec si nu a mai facut deloc pe ea, decat pe olita.

Lory22: Fetita mea are 2 anisori si pana la aceasta varsta m-am chinuit sa o invat la olita. Pur si simplu nu vroia sa stea, plangea doar cand auzea de olita, iar cand o vedea facea adevarate crize. Asta pana intr-o zi cand i-am explicat frumos ca de astazi nu ma avem scutece si ca daca o sa faca pe ea ...e problema ei. Am lasat-o de dimineata fara scutec si pe la ora 12 fetita mea a facut pe ea. S-a speriat cand a facut pipi si a plans. Am lasat-o uda si nu am schimbat-o spunandu-i ca daca nu face la olita asa o sa stea. Am lasat-o cateva ore pana a facut iar pe ea. Spre uimirea mea a venit la mine si mi-a zis sa o schimb ca o sa faca la olita. De atunci printesa mea face doar la olita si caca si pipi spunandu-mi k nu se mai uda pe pantaloni ca sa planga. Nu credeam ca o sa reusesc asa de repede sa o invat sa faca si sunt foarte fericita!

Olita cu dotari speciale

Gabi@mateias: Noi folosim o olita tip scaunel, prevazuta cu o curelusa, pe care am crezut ca o s-o tai imediat ce ajung acasa, in ideea ca n-o sa fortez copilul sa stea pe olita. Curelusa s-a dovedit insa foarte utila: l-a inceput (7 luni) il tinea pe bebe pe olita sa nu se rastoarne, apoi sa nu rastoarne continutul cand voia sa se ridice brusc sa-si vada opera sau sa se joace; apoi sa stea acolo sa produca ceva, cat timp eu ii pregateam hainutele pentru baita sau pentru plimbare; uneori l-am pus cu forta, dar se linistea dupa cateva secunde, cand ne jucam cu diversi maimutoi sau ne uitam la desene. Acum imi face semn sa-l leg, e parte din ritualul statului pe olita si la fel imi face semn sa-l dezleg daca a facut ceva sau simte ca face nimic (zic "simte" deoarece e destul de mare -1 an si 8 luni- si "comunicam" pe aceasta tema!!

Multa rabdare, crearea unei rutine si micile pedepse

Crisral: Si baietelul meu are aceeasi varsta si am reusit de curand sa ne familiarizam cu olita.

Dupa parerea mea acest capitol necesita foarte multa rabdare din partea ta. Pentru inceput pune-l cat mai des pe olita, mai ales dupa mese pentu a-i forma un program, iar atunci vezi ca urmeaza sa faca pe el, (de obicei au o anumita expresie a fetei), da fuguta si pune-l pe olita. Noi ne-am obisnuit foarte repede, cam in trei saptamani.

Alinash: M-am apucat si eu prin vara sa o invat pe a mea fata sa faca la olita. A functionat foarte bine varianta cu lasatul in fundul gol. Au fost vreo 2 saptamani cand facea numai la olita. Dupa astea 2 saptamani imediat a trebuit sa plecam in concediu in afara tarii, numai 30 ore ne-a luat cu masina. Atunci s-a dus toata munca mea de-o vara. Acum am inceput din nou aceeasi strategie. O las uda daca face pe ea. Aseara dupa ce a facut pe ea, nu am schimbat-o si nu am vorbit cu ea nici eu, nici sotul, a fost foarte suparata printesa mea; dar stia de ce este pedepsita. Astazi dimineata a facut la olita si caca si pisu. Deci... e un semn bun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita copii Trucuri olita copii Obicei olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre