Cauze frecvente pentru trezirile nocturne ale copilului

/ / Modificat: 2014-03-24
Cauze frecvente pentru trezirile nocturne ale copilului

Trezirile nocturne sunt frecvente printre copiii mici, carora somnul le este "bantuit" adesea de o multime de temeri, mici accidente sau nevoi pe care nu si le pot satisface singuri. Cu toate ca sunt neplacute si inconfortabile, multe dintre intreruperile de somn ale copilului dispar odata cu varsta, pe cand altele tind sa persiste si sa interfereze cu odihna copilului, pe termen lung, daca nu ai grija sa identifici cauzele care stau la baza lor si sa il ajuti sa le inteleaga si depaseasca cu succes.

Multi parinti care se confrunta cu vizitele noturne ale copilului in camera lor incearca sa gaseasca un raspuns la intrebarea "de ce copilul meu se tot trezeste noaptea?" sau "de ce copilul meu nu doarme bustean noaptea?". Trezirile nocturne au cauze diferite la fiecare varsta in parte.

Trezirile din timpul noptii sunt o parte fireasca din ciclul de somn al oricarui om, insa cei mai multi dintre noi suntem capabili sa adormim singuri la loc, abilitati pe care copiii mici si prescolarii nu le stapanesc, de aceea, vin in camera parintilor pentru a-i trezi si a le da o mana de ajutor in reluarea somnului, sustine Jodi Mindell, autoarea cartii "Sleeping Through The Night: How Infants, Toddlers and Their Parents Can Get a Good Night's Sleep".

Desi trezirile nocturne sunt uneori firesti, exista si cateva cauze frecvente care intrerup somnul copilului si pe care trebuie sa le iei in considerare:  

Anxietatea

Anxietatea poate lua mai multe forme si poate da nastere multor simptome care trezesc copilul din somn, sustine Cristina Calarasanu, psiholog specializat in Terapie Psihanalitica Familiala: visele urate, cosmarurile, enurezisul (udarea patului), tipetele, plansetele, agitatia etc. Si frica de intuneric, de "monstri de sub pat", de bau-bau sau pur si simplu de a dormi singur in camera creste nivelul de anxietate a copilului si conduce la intreruperea frecventa a somnului.

Nivelul de anxietate creste si atunci cand in viata copilului au loc schimbari majore - se naste un fratior, v-ati schimbat locuinta, a schimbat gradinita etc. - ori trece prin experiente traumatice - a suferit interventii chirugicale, a fost victima a unui abuz sau violenta etc., care pun presiune la nivel emotional si care determina trezirile frecvente din timpul noptii, sustine psihologul. Este vorba de o suferinta profunda, care nu-i da pace, dar pe care nu o poate exprima in cuvinte la varste mici.

Din acest motiv, o manifesta comportamental si are nevoie de ajutorul tau pentru a-si intelege trairile si a le depasi. Este important ca micutul sa fie intrebat intotdeauna care sunt motivele pentru care s-a trezit, daca il sperie sau il framanta ceva anume. Frica nu dispare decat atunci cand este comunicata sau discutata si apoi inteleasa, explica specialistul.

Copilul trebuie ajutat sa-si exprime suferinta sau teama, dar prin prisma faptului ca, uneori, anxietatea poate fi atat de puternica, incat este posibil sa nu-si aduca aminte de ce anume s-a trezit. Trebuie ajutat cu un context potrivit, pentru a-si exprima suferinta, sustine expertul. De exemplu, ii poti spune: "stiu ca aseara te-ai trezit speriat. Tocmai ne-am mutat si am plecat din casa in care ai copilarit. Te sperie acest lucru? Iti place aici? Ce simti in legatura cu mutarea noastra?". Ofera-i cadrul necesar, pentru a-si putea sonda trairile si a le putea exprima.

Cosmarurile sau visele urate

Principalele motive pentru care copilul se poate trezi brusc, tipand sau plangand in miez de noapte sunt visele urate sau cosmarurile. Acestea sunt frecvente la varsta prescolara, cand imaginatia copilului este debordanta si da nastere unor scenarii care-i sperie uneori si pe parinti.

In aceasta etapa a copilariei, cel mic nu face diferenta intre ce este real si imaginar, iar un vis urat poate fi extrem de infricosator pentru el, sustine pediatrul specializat in tulburari de somn, Deborah Lin Dyken. Este si motivul pentru care alearga speriat in camera ta si plange.

In astfel de cazuri, copilul are nevoie de tine pentru a se linisti si pentru a-l asigura ca totul este in ordine sau pentru a intelege ca ceea ce a visat nu este adevarat. Cristina Calarasanu sustine ca visele urate care trezesc copilul din somn pot avea cauze psihogene, reprezentand o forma de manifestare a anxietatii sau chiar a unei depresii, de aceea, trebuie investigate si sondate cu atentie.  

Terorile nocturne

copil-trezit-noaptea

Terorile nocturne pot fi alte cauze pentru care te-ai putea trezi noaptea din cauza ca cel mic tipa sau se plimba inconstient prin casa. Desi multa lume le confunda, terorile nocturne si cosmarurile sunt diferite.

Primele sunt considerate tulburari de somn, apar frecvent intre 2 si 6 ani, iar spre deosebire de cosmaruri, apar in primul stagiu de somn - non-REM - (visele urate apar in faza profunda, REM). Terorile nocturne se manifesta prin trezit brusc, tipete si somnambulism. Cel mai important este ca in astfel de momente sa nu trezesti copilul brusc din somn. Este indicat sa vorbesti calm cu el, sa-l imbratisezi si sa-i asiguri un mediu confortabil si sigur in care sa se trezeasca, pentru a nu se speria.

Simptomele si bolile fiziologice

Daca motivele pentru care copilul se trezeste nu sunt psihogene, pot fi de natura fiziologica. Dincolo de anxietate, cosmaruri, tulburari de somn etc., copilul se poate trezi noaptea din somn si din cauza unor dureri greu de suportat ori a unor simptome inconfortabile (tuse, stare de voma, nas infundat, infectii la urechi etc.).

Pediatrul Craig Canapari explica, intr-un articol realizat pentru Spitalul de Copii din Seattle, ca apneea de somn, refluxul gastroesofagian si astmul sunt printre principalele afectiuni medicale care interfereaza cu somnul si odihna din timpul noptii a copilului. Potrivit pediatrului, trezirile nocturne nu sunt intotdeauna cauzate de boli sau anxietate. Acestea sunt o problema doar in momentul in care intreruperile de somn se repeta intr-o singura noapte, devin o obisnuinta in programul de somn, dureaza mai mult de cateva minute si afecteaza activitatile din timpul zilei ale copilului.

Copilul tau se trezeste frecvent noaptea? Ai identificat care sunt cauzele intreruperilor de somn? Cum ai reusit sa il faci sa doarma toata noaptea, fara intrerupere? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Treziri nocturne copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre