7 reguli importante pentru a invata copilul sa foloseasca olita

/ / Modificat: 2016-08-02
7 reguli importante pentru a invata copilul sa foloseasca olita

Orice parinte stie ca invatarea copilului sa foloseasca olita este un proces migalos, in care este nevoie de multa rabdare din partea lor. Exista capitole intregi despre aceasta schimbare in cartile dedicate cresterii copiilor, insa asta nu face sub nicio forma mai usor tot procesul. Mai mult decat atat, de multe ori chiar noi, parintii, ingreunam procesul.

Multi dintre parinti se grabesc sa-si invete copilul cu olita. Vor sa scape cat mai repede de scutece, iar din aceasta dorinta introduc olita in viata copilului mult prea devreme. Tehnica folosita cel mai des este cea a recompenselor. Cu cateva bomboane, o jucarioara sau cu o olita cu un aspect mai iesit din comun, parintii reusesc sa isi invete copilul cu acest nou obicei, insa asta nu inseamna ca este si cea mai buna cale pentru a face aceasta trecere de la scutece la olita.

Aceste metode foarte populare pot duce la probleme destul de mari pentru copii, astfel incat se poate sa ajungi in cabinetul urologului din cauza incontinentei urinare.

copil-olita_2

Noi iti prezentam 7 reguli importante pentru obisnuirea copilului cu olita.

Regula nr. 1: Nu pune termene limita

O cerinta pentru multe gradinite este ca micutul sa fi renuntat la scutece cand incepe anul scolar, asa ca multi parinti incearca sa ii induca celul mic un termen limita si sa puna presiune asupra lui sa invete acest obicei pana incepe gradinita.

Copilul percepe acest lucru ca pe o obligatie, ceea ce va face intregul proces mai greoi, iar daca il invata rapid s-ar putea sa aiba de-a face cu accidente adesea. Nu ii comunica celui mic faptul ca exista un termen limita, astfel incat el sa nu se preocupe de acest lucru si sa nu se streseze din aceasta cauza.

invatare_bebe_olita

Regula nr. 2: Nu te enerva si nu-l ironiza

Nu da replici precum "la varsta ta ar trebui sa faci la olita", "doar bebelusii mai au nevoie de scutec" sau "ia uite, prietenii tai deja folosesc olita". Acestea nu vor face decat sa il timoreze si mai mult.

Lauda-l daca foloseste olita, spune-i ca te bucuri pentru el, faceti din lucrul acesta un eveniment deosebit, insa nu te supara si nu fi nervoasa daca au loc accidente si in niciun caz nu apela la pedepse.

Regula nr. 3: Nu suprapune invatarea la olita cu o alta schimbare din viata copilului

Daca urmeaza sa faceti impreuna o calatorie mai lunga, daca in curand va mutati intr-o casa noua sau daca stiti ca va interveni o schimbare in viata voastra si a copilului, amana putin invatatul la olita. Nu este recomandat sa introduci prea multe schimbari intr-o perioada scurta de timp.

Regula nr. 4: Urmareste intervalele la care are nevoie la toaleta si acorda atentie alimentatiei micutului

Un copil care se tine risca probleme cu digestia, risca sa se constipe si risca accidente. In functie de alimentele si bauturile pe care le-a consumat, copilul va trebui sa mearga mai des la toaleta. Daca observi ca micutul nu-ti spune ca are nevoie la baie cu toate ca tocmai a baut o cana de ceai, este clar sa se abtine, ceea ce nu este deloc sanatos si poate determina aparitia unor probleme mai tarziu.

Desi se spune ca daca se tine vezica sa se va mari, acest lucru nu este real si nu este sanatos. Vezica se dezvolta sanatos daca micutul urineaza ori de cate ori are nevoie.

Regula nr. 5: Nu il invata sa faca la olita daca este constipat

Daca observi ca micutul are probleme cu digestia si suspectezi ca ar fi constipat deoarece intervalele in care are nevoie la toaleta sunt mai rare, trateaza prima data constipatia prin schimbarea alimentatiei sau prin medicamente special concepute pentru copii. Apoi poti incepe si training-ul pentru olita.

reguli_olita_bebelusi

Regula nr. 6: Odata ce s-a obisnuit cu olita renunta complet la scutece

Daca cel mic s-a obisnuit cu olita si totul a mers bine nu te intoarce sub nicio forma la scutece, nici pentru o calatorie, nici pentru o vizita prelungita. Tot acest proces se duce pe apa sambete daca o singura daca ai folosit scutecul si cu greu va veti intoarce la olita.

Regula nr. 7: Nu tine cont de ceilalti copii

S-ar putea ca la plimbarea din parc sa cunosti o mamica ce iti va spune ca micutul ei face deja de cateva luni bune la olita, ca a invatat repede, ca e ingrijorator ca al tau nu face inca. Nu-i da prea multa importanta si nu te intoarce acasa hotarata sa-l inveti si tu pe copilul tau sa faca acelasi lucru doar pentru ca un alt copil face deja asta. Acest lucru va veni de la sine la un moment dat, fiecare copil este diferit, iar faptul ca un copil foloseste olita inaintea prichindelului tau, nu inseamna ca e mai istet sau ca ar trebui sa te ingrijorezi.

Solutii care te-ar putea ajuta atunci cand inveti copilul la olita

Renunta la ideea ca un copil care invata mai repede sa foloseasca olita este unul mai istet, acest lucru nu are nicio legatura cu cat de inteligent este micutul. Este pur si simplu o etapa care vine mai devreme sau mai tarziu in viata copilului, insa la un moment dat, fii sigura ca va veni. In general, copilul invata sa faca la olita intre 18 luni si 2 ani, insa nu este absolut nicio problema daca micutul tau are aproape 3 ani si inca nu face la olita, mai ai inca putina rabdare.

Ca regula generala, gandeste-te sa apelezi la un medic doar daca cel mic a implinit 4 ani si inca are nevoie de scutece. Trateaza tot procesul cu multa rabdare, cu intelegere si cu empatie pentru copil, nu-l grabi, nu-l pedepsi si nu-l face sa se rusineze, cu atat mai putin de fata cu alti parinti sau copii.

Exista pe piata tot felul de olite de diverse forme, cu diverse accesorii astfel incat sa faca acest obiect mai atragator pentru copii. Este chiar recomandat sa aiba o olita in casa inainte sa fi implinit varsta la care sa poata sa o foloseasca pentru a o introduce in jocurile sale. Papusile vor invata rand pe rand sa faca la olita, iar apoi o va folosi si el fara probleme pentru ca deja este familiarizat cu ea.

Copilul tau face la olita? Cum l-ai obisnuit? Ce parere ai despre regulile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos si impartaseste experianta ta cu celelalte mamici din comunitatea copilul.ro!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita Invatarea la olita

Articole recomandate

Citeste si despre