Varsta distrugerii la copii

/ / Modificat: 2012-10-10
Varsta distrugerii la copii

Copilul incepand cu varsta de doi ani incepe perioada de rebeliune cunsocuta si drept varsta distrugerii. Dupa ce copilul reuseste sa stapanesca intr-o anumita masura mersul si spatiul din jurul lui (cam pe la doi ani), perioada distructiva devine din ce in ce mai evidenta.

Este important de specificat, insa, ca toate actiunile catalogate de adulti drept distructive (scoaterea cartilor din biblioteca, a rufelor din dulap, dezasamblarea si deteriorarea jucariilor si obiectelor la care ajung, mazgalirea peretilor, etc) sunt de fapt, in modul de percepere al copilului (care nu are formate notiunile de distrugere si stricare) actiuni de cunoastere si cucerire a mediului inconjurator.


Este de asemenea modul lui de a atrage atentia parintilor asupra lui. Asta nu inseamna ca trebuie lasat sa distruga tot ce vede in cale, dar multi parinti nu stiu cum sa abordeze problema. Mai jos sunt cateva sugestii pentru stoparea comportamentului distructiv in cele mai comune situatii.

Olita

Foarte multi parinti se plang pentru ca nu reusesc sa il invete pe copil sa foloseasca olita. Multi incerca sa abordeze problema treptat, lasand copilul sa evolueze singur pana ce va fi pregatit sa renunte complet la scutece.

Problema intervine in momentul in care timpul de a se desprinde de scutece nu mai vine si rezultatele sunt doar plansete isterice si nervi din partea tuturor. Cea mai eficienta metoda gasita de multi parinti a fost sa ii refuze copilului scutecele dintr-o data si fara compromisuri. Primele doua zile sunt cele mai dificile, dar metoda are 80% sanse de reusita dupa aceea, ceea ce este foarte mult.

Creioanele colorate

O alta problema cu varsta distrugerii este folosirea neadecvata a creioanelor colorate (adica desenatul peretilor, usilor, oglinzilor, mobilei etc). O metoda foarte buna este sa ii cumparati creioane care pot fi sterse usor cu buretel special (salvati in felul acesta o multime de mobila si alte obiecte de la a deveni nefolosibile) si sa il invatati pe copil sa stearga dupa ce a desenat unde nu trebuia.

Se va plictisi in curand de desenat peretii cand isi va da seama ca este foarte plictisitor sa ii si stearga apoi. O alta modalitate este sa ii permiteti folosirea creioanelor colorate doar in prezenta unui adult.

Aruncarea lucrurilor prin camera

Un alt obicei exasperant pentru parinti atunci cand copilul lor ajunge in perioada distructiva este aruncarea absolut oricarui lucru pe podea, de la canute, jucarii, carti, margele si pana la mancare.

Solutia unor parinti a fost sa il puna pe copil sa dea cu matura intr-o parte a casei in momentul in care arunca ceva pe jos. Din pacate, copiilor li se parea foarte amuzant sa dea cu matura asa ca solutia nu a functionat. O modalitate mai buna este sa cumparati un aspirator de mana. De cate ori va arunca copilul ceva pe jos, va trebui sa dea cu mini-aspiratorul intr-o parte a casei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre