Copilul tau l-a luat pe NU in brate?

/ / Modificat: 2013-04-10
Copilul tau l-a luat pe NU in brate?

Perioada dintre 1 si 2 ani este una dintre cele mai dificile din viata unui copil – pentru parinti, bineinteles. Un copil de 15 luni nu intelege inca termenul "nu". Acest lucru se intampla de fapt abia dupa 2 ani.



Totusi, dupa ce implinesc varsta de 18 luni copiii intra in zona "nu". Poti sa ii oferi si mancarea lui preferata, el va da din cap si va spune "nu, nu, nu!". Iti poate raspunde la orice spui tu cu "nu". Si asta pentru ca in jurul varstei de un an copiii incep sa imite cam tot ce aud. Iar "nu" este unul dintre cele mai usoare.

Poate nu ti-ai imaginat niciodata ca bebelusul tau o sa se opuna la orice, dar aceasta atitudine nu este una de neascultare sau necooperare, ci reprezinta o sanatoasa declaratie de independenta.


"In jurul varstei de 12 luni are loc un salt dinamic in capacitatile mentale si fizice ale bebelusului", spune Claire B. Kopp, autor al cartii "Pasii bebelusului".

Bebelusul incepe sa descopere. "Pot face multe lucruri si vreau sa le incerc", ar parea ca spune el. Isi testeaza limitele, dar nu intr-o maniera malitioasa. De fapt, "nu"-urile unui bebelus de un an sunt mai mult spuse in joaca. Incepe sa recunosaca o lume puternica si o experimenteaza: tipa "nu" la orice, dar face acest lucru razand si zambind.

S-ar putea ca aceasta atitudine negativa sa nu apara la varsta de 12 luni, dar mai devreme sau mai tarziu va aparea. Prin negatii copilul isi exprima identitatea in continua dezvoltare.

S-ar putea sa refuze aproape orice, chiar si unele haine cu care tu vrei sa il imbraci. Nu te enerva, gandeste-te ca prin a-ti arata preferintele lui si ingnorandu-le pe ale tale, bebelusul invata sa ia decizii si sa gandeasca pentru el.

Refuzul este de fapt un semn normal ce arata faptul ca se simte sigur pe el. Incepe sa caute un sprijin emotional, de care are nevoie pentru a explora lumea din jurul lui.

Asculta-l!

De cele mai multe ori impulsul tau este sa ignori aceste refuzuri ale copilului tau. Cel mai bine ar fi sa incerci sa decodezi ceea ce simte, ceea ce vrea. Cateodata, datorita faptului ca posibilitatile lui de a se exprima sunt limitate, foloseste cuvantul "nu".

Pentru el acest cuvant este usor si familiar, astfel incat il va folosi de fiecare data cand nu poate sa isi exprime sentimentele. Incearca sa iti dai seama ce vrea sa exprime cu adevarat, apoi incearca sa transpui aceste dorinte ale lui in vorbe si sugereaza-i alternative.

Lasa-l sa aleaga

Cea mai buna metoda de a-i da incredere in el este de a-l lasa sa ia cateva decizii singur. Tine cont insa de faptul ca prea multe optiuni pot insemna prea mult pentru el. De exemplu, daca nu vrea sa coloreze pe masa din bucatarie langa tine, ii poti spune: "Putem colora aici sau putem sa ne jucam dincolo cu lego. Ce preferi?".

Fii un model pentru cel mic

Este cunoscut faptul ca bebelusii de un an ii copiaza perfect pe cei din jurul lor, asa ca incearca si tu sa limitezi uzul cuvantului "nu". Daca aude mereu de la tine ca spui "nu", te va copia si va folosi si el acelasi cuvantul. Poti sa folosesti si alte cuvinte atunci cand vrei sa il atentionezi sa nu faca ceva, ca de exemplu: "stai","e periculos","e fierbinte". Substituie cu fraze pozitive atunci cand ai obiectii legate de ceea ce face.

Fii calma

Daca ridici vocea sau ameninti foarte rar poti schimba un "nu" intr-un "da". De fapt, daca actionezi negativ si nervos vei determina bebelusul sa fie si mai negativ in viitor.

Asa ca cel mai bine este sa eviti sa iti exerciti puterea intr-un mod agresiv. Mai bine muta-te cu el intr-o alta camera, gadila-l, arata-i afectiune ca sa uite de ceea ce ii distrage atentia.

Distrati-va impreuna, intotdeauna amuzamentul te va ajuta sa cooperezi cu cei mici.Daca bebe nu vrea sa ii pui ciorapii, joaca-te cu ciorapii ca si cum ar fi niste papusi carora le lipsesc prietenii: degetelele.  

Atunci cand spui "nu", explica de ce. Spune-i: "Trebuie sa porti caciula ca sa nu iti fie foarte frig" si pe urma poti sa explici consecintele sau modul cum va fi el rasplatit: "Daca o tii pe cap, o sa stam mai mult in parc, daca nu vrei sa o porti atunci o sa venim mai repede acasa ca sa nu racesti".

Spune-i o singura data ce nu vrei tu sa faca si pe urma fii calma. Copilul tau va intelege ca in a testa exista si limite. Atunci cand coopereaza cu tine, nu uita sa il rasplatesti. Incurajarea si rabdarea sunt cheile care il schimba pe "nu" in "da".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre