Refuzul laptelui la copilul de 1 an

/ / Modificat: 2008-03-17
Refuzul laptelui la copilul de 1 an
Intrebare:

- Copilul meu are 12 luni. Nu bea lapte de nici un fel, iar noaptea se trezeste foarte des. Care este motivul si ce se poate face?

Raspuns:




 

Refuzul laptelui spre varsta de 1 an este destul de frecvent intalnit. Uneori acesta dispare dupa 1-2 luni dar alteori copilul continua sa refuze laptele.

In aceste situatii se poate incerca "pacalirea" prin diverse adaosuri de fulgi sau pulbere de cereale. Daca aceasta nu are efect atunci singura solutie ramane inlocuirea laptelui cu alte preparate lactate: iaurt, branza, budinci etc.

Trezitul nocturn poate avea diverse cauze:

  • un disconfort resimtit de catre copil: dureri abdominale, obstructie nazala, atmosfera supraincalzita sau dimpotriva insuficient incalzita etc.

  • program zilnic agitat (multi musafiri, suprasolicitarea fizica si psihica, relatii tensionate in familie, discutii conflictuale la care copilul asista, schimbari semnificative in viata copilului) sau jocuri excitante seara, inainte de culcare

  • consum de alimente excitante in a doua parte a zilei (ciocolata, dulciuri)

  • obisnuinta de a bea (late, ceai, suc etc. ) in timpul noptii sau de a cauta prezenta mamei, de a fi leganat, linistit etc.

    Incercati sa identificati acei factori care ar putea interfera cu somnul sugarului. Inlaturati agitatia din familie, discutiile tensionate, vizitele excesive, excitantele din alimentatie; respectati orarul meselor si cel de culcare; incercati sa-i induceti un ritual de adormire (sa-i cantati sau sa-i spuneti o poveste de exemplu).

    Evitati sa-l luati in brate cand se trezeste in cursul noptii; incercati sa-l linistiti doar vorbindu-i. Daca problema persista consultati si medicul pediatru pentru a exclude eventuale probleme de sanatate.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre