Idei de finger food pentru copii

/ / Modificat: 2013-12-17
Idei de finger food pentru copii

Finger food este un tip de gustare care se introduce in alimentatia bebelusului dupa inceperea diversificarii alimentatiei sau din momentul in care poate apuca singur alimente in mana si le poate duce la gurita. Gustarile de tip finger food au un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului, insa trebuie selectate cu grija, altfel cel mic poate manifesta reactii neplacute ori se poate ineca cu ele. Iata cateva idei sanatoase si sigure de finger food pentru copilul tau!

Bucati de fructe coapte si fara samburi

Fructele sunt unele dintre cele mai sanatoase gustari, la orice varsta. Insa la bebelusi, acestea trebuie selectate cu grija, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea si siguranta lui. Nu toate fructele sunt indicate la aceasta varsta, din cauza sistemului digestiv imatur si a dezvoltarii incomplete a abilitatii de a mesteca si inghite.

De exemplu, poti oferi copilului doar fructe coapte, cu textura moale, si fara samburi. Strugurii, kiwi si rodia nu sunt idei de gustari potrivite pentru aceasta varsta. Insa ii poti oferi ca finger food felii sau bucati de:

  • banane;
  • prune;
  • mango;
  • piersica;
  • caisa;
  • pere;
  • pepene.

Bucati de legume fierte

La fel ca si in cazul fructelor, legumele trebuie sa respecte cateva reguli esentiale pentru a putea fi servite bebelusului ca finger food. Acestea trebuie sa fie fierte in prealabil, astfel incat sa fie moi, si sa poata fi mancate de bebe, fara riscul inecarii. Ofera-i copilului legumele care ii sunt pe plac:

  • morcov;
  • telina;
  • cartof;
  • broccoli;
  • dovlecel;
  • conopida etc.

Covrigei

  Covrigeii sunt alte idei grozave de servit bebelusului pe post de finger food, insa cand creste ceva mai maricel, astfel incat sa ii poata rontai in voie, fara riscul inecului. In plus, rontaitul gustarilor cu textura tare ajuta si la calmarea durerilor de dintisori, in perioada in care incepe eruptia acestora.  

Biscuiti

biscuiti

La fel ca si covrigeii, biscuitii sunt printre cele mai populare sortimente de finger food pentru copii. Sunt practici, la indemana oricarui parinte, iar daca sunt alese sortimente sanatoase, preparate din cereale integrale, contribuie si la cresterea armonioasa a celor mici.  

Ou fiert

Desi sunt integrate mai degraba in mesele de dimineata sau pranz ale copilului, ouale pot fi servite, ocazional, si pe post de gustari. Daca cel mic are deja o dieta care cuprinde portii de oua, evita sa ii dai si galbenusul fiert in timpul gustarilor.

In exces, acesta poate deveni toxic. Insa bebe se poate bucura din plin de molfairea albusului fiert intre mese, care nu ridica niciun fel de probleme pentru sanatatea lui.

Carne fiarta de pui

  Carnea fiarta poate fi oferita ca gustare bebelusului. Nu toate tipurile de carne sunt potrivite pentru dieta copilului tau, la aceasta varsta. Evita carnea de porc sau de vita, care este destul de tare si poate predispune copilul la inec. Opteaza pentru variante de pasare, pe care le tai fasii, astfel incat copilul sa le apuce mai usor.  

Felii de branza moale

Desi specialistii recomanda introducerea bucatilor de tofu in alimentatia bebelusului, care este un soi de branza vegetariana, meniul acestuia poate cuprinde si alte sortimente, de origine animaliera, in functie de recomandarile pediatrului.  

Paste fierte

Atunci cand prepari diverse retete de paste pentru familia ta, da-i si micutului sa rontaie cateva bucatele, fara sos sau alte adaosuri de ingrediente. Opteaza pentru variante integrale, care sunt mai hranitoare. In acest fel, pastele nu potolesc doar foamea copilului, ci ii ofera si energie si substante nutritive necesare pentru a creste mare si puternic.

Paine prajita

Painea este un alt sortiment de finger food la indemana oricarui parinte. Este indicat ca painea sa fie prajita inainte de a fi servita copilului, astfel incat sa o poata rontai. Evita sa-i oferi paine calda sau proaspata, care are miezul lipicios si inecacios, si care ii poate afecta digestia. Opteaza pentru variante de paine integrala.

Bucati de lipie

Daca gatesti preparate cu lipie si tortilla, nu ezita sa rupi bucatele din ele si sa i le servesti bebelusului, pe post de gustari. Lipia este mai elastica, iar micutul se va "lupta" ceva cu ea pentru a o molfai, insa este utila pentru potolirea senzatiei de foame, pana la urmatoarea masa.

Tu ce alte tipuri de gustari sau finger food mai oferi bebelusului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari bebelusi Gustari copii Gustari sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre