Alimente sanatoase pentru copii vara

/ / Modificat: 2016-08-02
Alimente sanatoase pentru copii vara

Alimentele sanatoase pentru copii in sezonul de vara au rolul de a le asigura nutrientii necesari pentru a face fata conditiilor meteorologice extreme si de le incarca organismul cu energie. Este important sa ii oferi micutului tau alimente care sa-i hidrateze organismul si sa-i procure corpului nutrientii pe care soarele si canicula le "fura" din corpul lui. Iata cateva alimente de vara pe care este obligatoriu ca micutul tau sa le consume vara!

In sezonul de vara, regulile alimentare ale copilului se schimba radical. Acest lucru se intampla nu doar din cauza faptului ca nevoile nutritionale sunt diferite de cele din sezonul rece, ci si pentru ca apetitul celui mic sufera modificari majore.

Cand afara este foarte cald, pofta de mancare este mult mai scazuta decat de obicei. Este important sa ii oferi, in aceste conditii, alimente care sa ii ofere echilibrul nutritional de care are nevoie, dar in portii mici, pentru ca nu va putea manca foarte mult. In plus, este important sa te concentrezi si asupra alimentelor care hidrateaza organismul copilului.

Legume proaspete

Vara este un sezon in care abunda sortimentele de legume pe tarabele taranilor din piete. Sunt atat de multe variante, incat poti improviza zilnic retete noi pentru cel mic.

Micutul tau se poate bucura de aportul nutritional bogat al unora dintre cele mai populare legume ale verii: ardei, rosii, mazare, fasole verde, dovlecei, vinete, castraveti, ceapa sau cartofi.

Cel mai indicat este sa i le dai sa le consume in forma cat mai naturala. Nu doar ca procura organismului copilului toti nutrientii esentiali pentru crestere si dezvoltare, dar il ajuta sa se si racoreasca.

Salatele sunt cea mai buna idee pentru mesele de vara ale copilului. Cu un sos usor si racoros, pe baza de iaurt, si cu multe condimente si arome, micutul tau se va putea bucura de un adevarat festin culinar al gusturilor.

Fructe proaspete

La fel ca si legumele, fructele reprezinta cele mai sanatoase si hranitoare alimente de vara pentru cei mici.

Cu cat sunt consumate in stare mai naturala si proaspete, cu atat organismul copilului va beneficia de mai multe substante nutritive esentiale.

Pepenele rosu este fructul-vedeta al verii si cel mai important de introdus in meniul zilnic al copilului. In afara acestuia, pepenele galben, merele, prunele, caisele, piersicile si fructele de padure - toate sunt benefice pentru sanatatea copilului si pot fi introduse cu succes in dieta lui.

Cel mai indicat este ca acestea sa fie servite proaspete, sub forma de gustari, insa daca micutul tau este mai mofturos din fire, le poti transforma in sucuri sau inghetata. Isi vor pastra proprietatile hranitoare si vor fi mai atractive pentru cei mici.

Lactate

Lactatele sunt si ele o parte importanta a unei diete echilibrate de vara pentru copii.

Chiar daca laptele intra mai putin in alimentele recomandate vara, iaurturile nu sunt doar revigorante, ci si esentiale in stabilirea necesarului de calciu pentru organism. Iaurtul racoreste copilul si este un aliment care poate fi consumat simplu sau introdus intr-o multime de salate si mancaruri.

Peste si carne de pasare

Carnea nu este printre cele mai recomandate alimente de vara pentru copii. Insa pentru ca micutul tau are nevoie de proteine pentru a fi in forma si energic, este recomandat sa iei in considerare si cateva surse de carne.

Evita carnurile grase, si in special porcul, si introdu-i in meniu, ocazional, vita, pasarea, dar mai ales pestele.

Este recomandat ca pestele sa nu lipseasca din meniul copilului tau. Este indicat ca acesta sa fie introdus in alimentatie o data pe saptamana, nu mai mult, din cauza continutului crescut de metilmercur. Este bogat in acizi grasi Omega 3 esentiali pentru dezvoltarea creierului si a bunei functionari a organismului.

Micutul tau ce alimente prefera sa manance vara? Pe ce categorie de alimente te bazezi vara in alimentatia copilului? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente vara copii Alimente sanatoase copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre