Influenta modei asupra adolescentului

/ / Modificat: 2017-01-27
Influenta modei asupra adolescentului

Asistam, in prezent, la tendinte in moda pentru tineri ce creeaza confuzie si ingrijorare in randul parintilor, care isi vad copiii tot mai des imbracati in negru, cu piercing-uri in nas sau cu haine zdrentuite pe care acestia le considera... la moda.

Vestimentatia tinerilor moderni cuprinde cateva trenduri bizare - emo, hipsteri, rockeri, grunge, sagging. In ciuda faptului ca multi cred ca promovarea acestor trenduri influenteaza gandirea si comportamentul adolescentilor, lucrurile stau tocmai invers. Afla parerea psihologului cu privire la motivele care determina adolescentii sa se orienteze spre aceste stiluri vestimentare si daca este sau nu cazul sa intervii!

Tendinte actuale in moda pentru adolescenti

Stilul emo

Curentul emo a prins contur in anii '80, in Marea Britanie, insa a devenit un curent controversat in toata lumea, in urma cu cativa ani, cand tot mai multi tineri adepti ai acestui trend s-au sinucis. Din nefericire, multi parinti nu inteleg ca emo nu este o tendinta a modei sau ca are prea putina legatura cu vestimemntatia sau look-ul, care, intr-adevar este excentric - coafuri ciufulite, breton in ochi, machiaj negru puternic (chiar si la baieti), imbracaminte neagra, imprimata cu mesaje ciudate etc.

Emo este, de fapt, un stil de viata in care tinerii confuzi, framantati de probleme emotionale isi gasesc refugiul sau pe care il folosesc pentru a-si exprima, uneori, nevoia de ajutor.  

Stilul hipster

La polul opus curentului emo, dar tot excentric si controversat, se afla hipsterismul, un trend din ce in ce mai la moda printre tinerii moderni. Se caracterizeaza prin combinatii vestimentare neobisnuite (tenisi cu rochii sau costum, pantofi eleganti la tinute sport etc.), nuante puternice, tricouri inscriptionate si accesorii din abundenta, prepoponderent retro sau vintage, asortate destul de neobisnuit.

Este vorba de generatia de tineri care vrea sa ia atitudine, sa transmita intotdeauna un mesaj si sa-si puna amprenta pe unde calca. Tinerii dedicati acestui trend sunt inteligenti, creativi, activi, pasionati de arte si dornici de a explora si experimenta tot timpul lucruri noi. Sunt firi total opuse tinerilor adepti ai stilului emo.

Stilul grunge

Stilul grunge a inceput sa se impuna tot mai mult in moda tinerilor contemporani, fiind considerat un precursor al hipsterismului, insa ceva mai nonconformist. Se caracterizeaza prin par ciufulit, haine largi, blugi si dresuri rupte, pulovere desirate, combinatii ciudate de materiale si imprimeuri, culori inchise (predomina negrul) etc. Trendul grunge vizeaza mai ales moda pentru fete.

Stilul sagging

Daca grunge este un stil preponderent feminin, sagging este un trend american intalnit la baieti, care se caracterizeaza prin purtarea pantalonilor cu lenjeria la vedere. Este un stil mai mult intalnit printre tinerii adepti ai stilului hip-hop, care vor sa transmita o masulinitate sau duritate aparenta, dar prin care, in realitate, mascheaza probleme emotionale sau dificultati cu care se confrunta.

Acestea nu sunt singurele trenduri care se remarca in moda adolescentilor de astazi. Exista o multime de influente hippie, retro sau vintage pe care le urmaresc tinerii in modul in care se imbraca. O alta caracteristica tot mai controversata este tendinta de efeminare a modei masculine, in care sunt promovate tot mai mult idei imprumutate din moda feminina: baietii au inceput sa poarte jeansi sau pantaloni foarte mulati, tricouri sau camasi in culori puternice, accesorii feminine - esarfe, genti etc.

Oricare ar fi stilul spre care tinde sa se indrepte copilul tau, la Lidl sigur vei gasi ceva pentru el incepand cu 30 ianuarie. Hainele comode si moderne sigur vor fi atat pe placul lui, cat si pe placul tau.

Parerea psihologului... ce determina adolescentii sa se imbrace excentric sau ciudat?

Adolescentul este, de fapt, cel care lanseaza trendurile. Moda devine, pentru un tanar aflat in plina cautare a identitatii personale, o oglinda a starilor sufletesti. Cristina Calarasanu, psihoterapeut de familie, ne ajuta sa intelegem mai bine ce se petrece in viata unui tanar aflat in cea mai delicata etapa a copilariei: "Adolescenta nu este furtunoasa doar prin ceea ce se vede la exterior, ci este o furtuna la propriu in interiorul adolescentului. Acesta nu mai este copil, dar nu este nici adult inca. Se produc atatea schimbari, incat ne putem imagina ca adolescentul se simte pana la un punct ca si cum am pune un orb intr-o camera, fara a-l fi anuntat ca i-am schimbat dimensiunile, adica total bulversat."  

Unicitatea, caracteristica pe care o cauta orice adolescent

Pentru a face fata acestor trairi coplesitoare si contradictorii, adolescentul apeleaza la tot felul de idei, ganduri, strategii care sunt menite sa il sprijine in a-si construi propria identitate, diferita de tot ceea ce sunt ceilalti. Adera la grupuri sau anturaje cu persoane asemanatoare cu personalitatea lui si incearca sa iasa in evidenta cum poate.

"Una din particularitatile adolescentului este unicitatea, sentimentul de a se simti unic. Acest lucru este usor de vazut in alegerile estetice pe care el le face cu privire la tunosoarea lui, la stilul lui vestimentar, la obiectele lui personale. Este prima lui modalitate de a se lua in grija si de a-si defini propriul brand, care nu este nici de la mama, nici de la tata, ci este original. Multi isi fac insemne proprii, semnaturi speciale, isi aleg logo-uri sau simboluri care sunt emblema lor, ajutandu-i sa nu fie confundati cu altii.", explica psihologul.

Stilul vestimentar al adolescentului, povestea unor emotii

Inainte de a incerca sa ii interzici adolescentului sa se imbrace intr-un anumit fel sau sa-l pedepsesti pentru personalitatea distincta pe care o are, incearca sa vezi "outside the box", cum ar spune americanii. Mai intai, deschide caile de comunicare cu adolescentul tau si incearca sa afli motivele care l-au incurajat sa se indrepte spre un anumit stil sau altul, pentru a-l intelege mai bine.

Psihologul afirma ca "o alta particularitate a adolescentului este sentimentul de a nu fi inteles de nimeni, iar prezentarea exterioara reflecta din plin aceasta traire. Hainele rupte, negre, machiajele, lanturile, etc. - toate par sa spuna ca adolescentului nu ii pasa de ceea ce cred ceilalti, dar in fapt, el vrea sa transmita un alt mesaj: ca toate aceste lucruri au o intreaga poveste in spatele lor, pe care nimeni nu o intelege si nu se intereseaza de ea. Limbajul adolescentului este foarte mult subinteles, metaforizat, incarcat de simboluri. Felul cum scrie, cum vorbeste, cum se imbraca, cum se tunde este menit sa ne transmita ceva, pe care insa doar de putine ori il putem primi sau intelege."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre