Cum sa iti continui viata profesionala cand esti insarcinata

/ / Modificat: 2015-06-09
Cum sa iti continui viata profesionala cand esti insarcinata

Este in regula sa continui sa lucrezi pana in ultimele saptamani sau chiar zile ale sarcinii, atat timp cat nu exista complicatii. Dar cum poti sa iti pastrezi energia la locul de munca si sa iti faci timp si pentru a te conecta cu lumea bebelusului tau? Avem sfaturi practice care sa te ajute. 

Pastreaza confortul la locul de munca. Atat timp cat nu exista complicatii, ar trebui sa poti sa lucrezi pana in ultimele saptamani sau chiar zile ale sarcinii. Aloca insa cu regularitate timp pentru odihna (15 minute sunt deseori suficiente) cand poti sa iei o pauza de la responsabilitatile zilnice si sa te conectezi cu lumea bebelusului tau. 

Pastreaza-ti sanatatea la locul de munca

Daca sarcina nu este una cu risc ridicat, probabil ca poti continua sa lucrezi pe parcursul sarcinii pana la termen, sau aproape de termen, daca doresti, desi exista desigur si activitati nepotrivite pentru o femeie insarcinata. Urmeaza cateva sfaturi care sa te ajute sa faci fata zilei de lucru mai confortabil.

Fa pauze scurte

Daca este posibil, fa pauze scurte (15 minute ajuta) si tine-ti picioarele ridicate la intervale regulate pe parcursul zilei. Aceasta ajuta la circulatia sangelui, reduce problema gleznelor si picioarelor umflate si previne aparitia crampelor. 

Ridica-te in picioare

Ori de cate ori te ridici dupa o perioada in care ai stat la birou, sau daca te-ai bucurat de luxul de a te intinde putin, nu uita sa o faci incet. Daca te ridici prea rapid cand esti insarcinata, risti sa ametesti.

Relaxeaza-te

Daca ai un loc de munca stresant, incearca o forma de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia, pe care sa o practici cu placere si individual. Nu trebuie sa fii expert pentru a beneficia de aceste tehnici.

Chiar si o rutina de baza te ajuta sa reduci tensiunea si sa iti pastrezi calmul si starea de bine. Mult stres poate creste riscul de a intra prematur in travaliu, asa ca este bine sa te ingrijesti nu doar de starea ta fizica, dar si cea emotionala.

Odihneste-te suficient

Daca poti gasi un loc confortabil, privat, la locul de munca pentru a te intinde, bucura-te de un somn scurt la birou. Daca nu este posibil, mergi la culcare foarte devreme cand ajungi acasa.

Practica un sport

Sportul poate usura disconfortul din timpul sarcinii, iti ridica dispozitia si iti intareste muschii de care vei avea nevoie in timpul nasterii. Dar nu orice sport este sigur. Pentru sfaturi importante de care sa tii cont si exercitii utile pentru momentul nasterii, citeste in continuare! 

Ar trebui sa faci sport in timpul sarcinii? O regula buna este ca, daca totul merge bine, poti face aproape orice exercitii in timpul sarcinii pe care le faceai si inainte de a fi insarcinata. Si, daca nu faceai exercitii, acum este momentul sa incepi.

Sportul intareste si tonifica muschii, unii dintre acestia fiind cei pe care ii vei folosi in timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, creste circulatia sangelui intre tine si bebelus, reduce multe dintre neplacerile sarcinii (cum ar fi durerea de spate), iti imbunatateste nivelul de energie si te ajuta sa te simti bine emotional.

Siguranta inainte de toate

Desi sportul in timpul sarcinii este bun pentru tine si pentru bebelusul tau, exista cateva precautii de care trebuie sa tii cont atunci cand faci exercitii prenatale.

Iata cateva sfaturi: 

  • Nu depasi 30 de minute de sport dintr-o data.
  • Include intotdeauna o perioada de incalzire si una de relaxare (pe langa cele 30 de minute de sport).
  • Evita intinderile fortate, pasive, in programul de exercitii din timpul sarcinii, cum ar fi sa ajungi la degetele picioarelor sau exercitiile pentru intinderea  tendoanelor. Hormonii de sarcina iti slabesc incheieturile, astfel ca intinderile in exces – care pot cauza leziuni ale muschilor – au un mai mare risc in timpul sarcinii. De asemenea, evita loviturile sau sariturile rapide sau schimbarile bruste de pozitie.
  • Limiteaza activitatea aerobica la formele cu impact redus, in special daca nu faceai sport regulat inainte de a ramane insarcinata. Mersul activ, inotul si exercitiile la bicicleta stationara sunt alegeri bune in timpul sarcinii.
  • Daca te inscrii la un curs de aerobic sau un alt fel de sport, fa exercitiile doar pe suprafete de lemn sau pe covor si asigura-te ca instructorul stie ca esti insarcinata.
  • Protejeaza-ti muschii abdominali si lombari in timpul exercitiilor prenatale, utilizand o pozitie buna si evitand exercitiile care pun presiune asupra lor, cum ar fi abdomene sau ridicarea ambelor picioare de la podea in acelasi timp. In schimb, fa abdomene "mini" (vezi mai jos) si, atunci cand faci ridicari de picioare, ridica o data un picior de la podea, tinandu-l pe celalalt indoit, cu talpa piciorului pe podea.
  • Masoara-ti ritmul cardiac in momentele intense ale activitatii pentru a fi sigura ca nu depasesti 140 de batai pe minut in timpul rutinelor de fitness din timpul sarcinii.
  • Evita supraincalzirea: Bea multa apa si nu fa exercitii la temperaturi ridicate, in conditii de umiditate.

Si, nu uita, verifica intotdeauna cu medicul sau moasa inainte de a incepe orice exercitii in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre