Semne ca micutul tau va fi un copil destept

/ / Modificat: 2017-10-05
Semne ca micutul tau va fi un copil destept

Ca mama, simti ca micutul tau este dotat cu abilitati intelectuale extraordinare inca de cand se naste. Evolutia sa ulterioara, de-a lungul etapelor de dezvoltare clasice, nu face decat sa-ti reconfirme ceea ce stiai deja: ca ai un copil destept! Lasand intuitia la o parte, expertii spun ca exista o multime de semne timpurii care-ti pot indica faptul ca vei avea un copil inteligent.

Semne care denota talente deosebite sau o inteligenta remarcabila

Este de-a dreptul fascinat sa-ti privesti bebelusul de numai 5 saptamani rostogolindu-se de pe burta pe spate. In astfel de momente stai si te gandesti daca nu cumva te-a binecuvantat Dumnezeu cu un copil-geniu, viitor campion olimpic. Daca simti ca micutul tau are toate sansele sa devina inventator, om de stiinta, inginer sau chiar lider mondial, nu strica sa-ti faci o lista cu urmatoarele semne si sa le bifezi, pe masura ce le observi:

1. Memoria lui este exceptionala

Copilul tau are o memorie de elefant? Nu uita niciodata unde si-a ascuns jucariile? Daca da, atunci are sanse mari sa se transforme intr-un mic geniu. Potrivit expertilor, copiii capabili sa-si aminteasca diferite evenimente trecute si sa recunoasca rapid locuri si chipuri, au o inteligenta peste medie. De fapt, a avea o memorie buna reprezinta o abilitate utila la orice varsta.

2. Are acea "privire"

Cand pustiul tau fixeaza cu privirea anumite obiecte sau fiinte, este posibil sa-si exerseze abilitatile de focalizare. Specialistii au remarcat faptul ca unii copii incep sa acorde atentie detaliilor foarte devreme in viata, iar acest indiciu denota inteligenta peste medie. Ei absorb din mediul lor atat de multa informatie, incat ii uimesc pe adulti cu ceea ce stiu. Concluzia? Copiii stiu mai multe lucruri decat lasa sa se vada.

3. Face tot felul de legaturi informationale

Ca adult, daca vezi pe cineva suindu-se intr-o masina, presupui imediat ca pleaca undeva. Desi acest lucru poate parea o nimica toata pentru cei mari, in cazul copiilor este o mare realizare. Capacitatatea de a face astfel de conexiuni sau de a anticipa actiunile cuiva la o varsta frageda este un semn de mare inteligenta. Un copil mic care anticipeaza ca vei reveni cu mancare dupa ce intri in bucatarie este, fara indoiala, un prichindel destept.

4. Ii place sa petreaca timp in compania persoanelor mai in varsta

Pustiul tau are tendinta sa socializeze cu copii mai mari sau chiar cu adulti? Daca da, este un semn de bun augur. Copiii destepti si talentati prefera adesea compania persoanelor mai in varsta. Ei nu numai ca se simt confortabil in mijlocul unui grup de adulti, dar si ei invata de la ei.

5. Este capabil sa poarte o conversatie de la o varsta frageda

Unii bebelusi sunt foarte vorbareti, chiar inainte sa invete primele cuvinte. Gesticuleaza si scot sunetele vocale, in incercarea de a comunica cu tine. Poarta conversatii intregi in "bebeluseasca", lucru extrem de amuzant pentru parinti. Ei bine, aceasta gangurire este o forma timpurie de limbaj.

Se stie ca abilitatile lingvistice ale unui copil joaca un rol important in formarea inteligentei. Potrivit specialistilor de la Institutului Davidson, un ONG american pentru copii supradotati, folosirea timpurie si prolifica a limbajului este tipica copiilor foarte inteligenti.

6. Are probleme cu somnul

Indiferent de varsta copilului, faptul ca are probleme cu somnul poate fi frustrant pentru intreaga familie. In mod paradoxal, acest fenomen este asociat cu inteligenta ridicata. Copiii destepti nu dorm bine in general si asta pentru ca au creierul supra-stimulat in permanenta.

7. Are o personalitate indrazneata

A fi timid nu este un lucru rau. De fapt, multe figuri istorice s-au dovedit a fi persoane introvertite. Dar daca copilul tau este plin de viata, acest lucru poate indica un intelect dezvoltat. Totodata, abilitatile sociale si simtul umorului bine dezvoltat denota si ele o inteligenta superioara.

8. Este foarte sensibil

Un suflet mare este legat in general de o minte ascutita. Copiii talentati si inteligenti sunt mai emotionali decat ceilalti, mai sensibili la sentimentele altora si dovedesc o mare empatie. Plang daca strivesti o insecta si alearga sa-i inveseleasca pe cei tristi.

9. Isi gaseste cu greu locul

Multi copii au o energie de invidiat si abia asteapta sa si-o consume. In cazul celor extrem de inteligenti sau talentati, nevoia de stimulare psihica si fizica este foarte mare. Prin urmare, daca prichindelul tau obisnuieste sa-si schimbe foarte des pozitiile sau daca se plictiseste repede, poate dovedi abilitati extraordinare pe parcurs.

10. Adora hobby-urile

Copilul tau se concentreaza in mod special asupra unui subiect sau ii place sa afle cat mai multe despre anumite domenii de interes? Este un semn ca prezinta un talent specific, cum ar fi anumite abilitati artistice sau usurinta de a calcula.

11. Devoreaza cartile

Imaginea copilului inteligent, tocilar, care isi ingropa mereu capul in carti, este deja un stereotip. Unul foarte aproape de adevar! Copiii talentati si inteligenti manifesta adesea un interes aparte pentru lectura, inca dinainte de a merge la scoala. Sunt cititori grei si citesc din placere. Daca si-a facut abonament la biblioteca din primii ani de scoala, e clar! Creierul lui simte nevoia de a acumula cat mai multe cunostinte, un semn clar de inteligenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii destepti Inteligenta copii Activitati stimulare inteligenta copii Crestere copii destepti

Articole recomandate

Citeste si despre