Rolul jocului in dezvoltarea intelectuala a copilului

/ / Modificat: 2012-11-19
Rolul jocului in dezvoltarea intelectuala a copilului

Daca un copil ar avea ocazia sa aleaga intre a juca un joc si a invata o poezie, in 9 din 10 cazuri va alege sa se joace. Copiii incep sa se joace inca din primele luni de viata. Pe masura ce cresc si pe masura ce acumuleaza noi informatii, copiii se dezvolta si la capitolul joaca. Constientizeaza mai bine ceea ce fac, inteleg mai bine cum functioneaza un joc si isi pun mintea la contributie pentru a-l termina. Astfel, iti dai seama ca jocul are un rol important in dezvoltarea intelectuala a copilului.

Ce reprezinta jocul pentru copii

Jocul este o activitate voluntara si spontana, care produce copilului bucurie si placere. Prin extrapolare, jocul este ca o lume paralela, fantastica, in care copilul interpreteaza un rol intr-o poveste imaginata de el insusi. Daca in viata reala nu are jucariile pe care si le doreste, in lumea fantastica a jocul el isi poate imagina ca le are si le foloseste.

Pentru aceasta, copilul apeleaza la reprezentare, adica la imaginea senzoriala a unor obiecte din realitate, evocata mintal in absenta acestora. Astfel, inca de la o varsta frageda, copilul isi dezvolta latura cognitiva si isi explica anumite lucruri.

Jocul: dezvoltare intelectuala si imaginatie

Prin joc, copilul incepe sa acumuleze o multime de cunostinte noi si isi diversifica actiunile mintale. El acumuleaza noi si noi cunostinte pe masura ce se joaca si isi dezvolta cu aceasta ocazie si imaginatia. O imaginatie bogata este dovada unei inteligente bine antrenate, de aceea nu ar trebui sa-ti inhibi niciodata copilul atunci cand se joaca.

Tu, ca mamica, intelegi diferit jocul fata de cum il intelege copilul tau. Pentru tine, actiunea jocului poate parea total neinteresanta, insa pentru prescolar este o ocazie nemaipomenita de a fi independent, de a se dezvolta intelectual.

Jocul inseamna cunoastere, inseamna asimilare practica si mentala atat a insusirilor lumii inconjuratoare, cat si a experientei de viata.

Jocul modeleaza inteligenta

In primul an de viata, copilul face cunostinta cu jocul de miscare (se joaca atat cu mainile, cat si cu picioarele), jocul de manipulare a obiectelor si jocul de vocalizare.

In intervalul 1-3 ani, copilul pune accent pe jocul simbolic si devine interesat sa se joace si cu alte persoane.

In intervalul 3-7 ani, jocul cunoaste o noua latura, una mai elaborata, mai dezvoltata din toate punctele de vedere. Aceasta perioada este considerata cea mai importanta in dezvoltarea intelectuala a copilului prin joc. Acum, invatarea se face doar daca este imbracata intr-o forma ludica. Copilul incepe sa imita conduite, sa-si imite parintii, sa repete ce spun ei si inmagazineaza o multime de informatii care adultilor le scapa, pentru ca sunt obisnuiti cu ele.

Informatiile pe care copilul incepe sa le dobandeasca prin joc ii vor folosi toata viata, sub diverse forme, iar inteligenta incepe inca de pe acum sa se contureze.

Prin joc, copilul isi dezvolta vocabularul

Povestile pe care i le citesti copilului tau contribuie la dezvoltarea vocabularului. Acelasi rol il are si jocul. Imagineaza-ti un joc precum cel prin care copilul trebuie sa construiasca o casa. Daca ii explici ca langa casa trebuie sa fie un gard sau ca micuta casa are un acoperis rosu si prin acoperis iese fum, el va capta toate aceste informatii si data viitoare cand se va juca singur va incerca sa isi aminteasca tot ce i-ai spus si va sti ce inseamna gard, unde este locul acoperisului si tot asa.

Joaca inseamna invatare

Pana intra la scoala, copilul invata prin joc. Traieste experiente noi, exploreaza, isi exerseaza abilitatile intelectuale si senzoriale si comunica. Tot prin joc, copilul invata ce inseamna respectul pentru aproape, invata sa fie recunoscator si bun.

Pana la 7 ani, copilul ajunge sa-si dezvolte inteligenta prin joc. Cunostintele lui sunt bine conturate, atat cat este posibil pana la aceasta varsta, memoria este antrenata, gandirea este dezvoltata, iar limbajul se imbunatateste simtitor.

Dezvoltarea intelectuala se face cu jucarii adecvate

In primul an de viata, copilul adora sa se joace cu jucarii care fac zgomot, jucarii viu colorate. Pe masura ce creste si jucariile ar trebui sa se schimbe, astfel incat sa fie potrivite varstei. La 2 ani, nu va sti sa rezolve un puzzle din 10 piese, de aceea nu este nevoie sa-i cumperi astfel de jocuri. La 6 ani, este aproape inutil sa-i cumperi un joc prin care sa invete sunetele pe care le scot animalele, intrucat se presupune ca pana la aceasta varsta a invatat deja astfel de lucruri.

Pe masura ce copilul creste, inteligenta se dezvolta si are nevoie sa fie antrenata cu noi jucarii. Daca jucariile nu sunt adecvate varstei, intelectul va stagna, informatiile folositoare fiind captate din alte surse.

Anumite jocuri au fost concepute special pentru a contribui la dezvoltarea intelectuala a copilului. Acesta invata sa clasifice, sa memoreze, sa rationeze, sa asambleze, sa puna in practica ratiuni logice si sa lucreze cu mintea.

Jocul contribuie la dezvoltarea inteligentei sociale

Pentru un copil, este important sa fie sociabil, sa se afle printre alti copii de varsta lui. Nu doar ca invata mai usor anumite lucruri, dar si socializeaza, isi dezvolta inteligenta sociala, invata sa nu se teama de oameni, invata ce este invidia, invata sa fie ambitios si incepe sa isi doreasca sa fie cel mai bun din colectivitate.

Jocul nu ofera doar posibilitatea dezvoltarii sau formarii anumitor operatii intelectuale, prin el se realizeaza o schimbare radicala a pozitiei copilului fata de lumea inconjuratoare.

Parintii, bunicii si educatorii sunt cele mai importante persoane care ajuta copilul sa isi dezvolte intelectul prin joc si joaca. De aceea, cat sunt prescolari, copiii ar trebui incurajati sa se joace si sa aiba activitati sportive. Prin joc, iti poti da seama care sunt aptitudinile copilului, daca are inclinatii artistice, daca ii place sa deseneze, daca are talent muzical sau actoricesc. Desigur, toate aceste calitati sunt neslefuite, dar cu cat sunt descoperite mai repede, cu atat copilul are mai mult timp la dispozitie sa si le dezvolte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc copii Joaca copii Dezvoltare intelectuala copii Activitati intelectuale copii

Articole recomandate

Citeste si despre